Ewa_Gotuje

Jajka na wiele sposobów. Ich nie może zabraknąć na wielkanocnym stole

Jak Wielkanoc, to jajka. Przygotowujemy je na bardzo wiele sposobów. Jajka w majonezie, jajka faszerowane, jajka po szkocku i wiele innych. Które z nich to twoje ulubione? A może nie wiesz do końca, jak naprawdę efektownie przygotować jajka na Wielkanoc? Mamy dla ciebie kompendium wiedzy o pysznych jajecznych przekąskach. Nasze przepisy na jajka w różnych odsłonach na pewno spełnią twoje oczekiwania.

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Trudno wyobrazić sobie Wielkanoc bez jajek. Bardzo często jemy je po prostu w formie jajek na twardo. Lubimy też dodawać je do sałatek, spożywać z majonezem, czy na przykład z szynką. Postanowiliśmy zebrać najbardziej tradycyjne, ale też najpyszniejsze przepisy na jajka na Wielkanoc. Koniecznie sprawdź je już teraz, aby móc zaplanować najsmaczniejsze przysmaki dla całej rodziny i wszystkich gości.

Jajka wielkanocne – symbolika 

Bez jajek nie ma świąt wielkanocnych. To właśnie na ich bazie przygotowuje się większość świątecznych przysmaków. Wyobrażasz sobie biały barszcz lub żurek bez jajka? Oczywiście, że nie. Jajko to również podstawa wielkanocnego koszyczka. Na stole pojawiają się najczęściej w formie kolorowych pisanek czy kraszanek. Dlaczego jajka są tak ważne w święta wielkanocne? Jaka jest ich symbolika? Już tłumaczymy. 

Jajka ceniono już w starożytności. Wzmianki o dekorowanych jajkach znaleźć można było już w starożytnym Egipcie. Jajko znane jest w różnych innych religiach i wierzeniach. Najczęściej kojarzy się je ze zdrowiem, płodnością i miłością. W chrześcijaństwie jajko to symbol Zmartwychwstania. Samo zmartwychwstanie zaś to zwycięstwo życia nad śmiercią.

Skorupka zawsze symbolizowała wszystko to co stare, a żółtko to co nowe. Chrześcijanie, umieszczając jajko w swoim koszyczku wielkanocnym, dają dowód na to, że wierzą w zwycięstwo Chrystusa nad śmiercią. Dlatego przy wielkanocnym stole, podczas świątecznego śniadania, dzielimy się jajkiem, podobnie jak opłatkiem podczas Wigilii Bożego Narodzenia. Wówczas chodzi o przekazanie sobie najserdeczniejszych i szczerych życzeń. 

Jajka odgrywają też ogromną rolę w kontekście zwyczajów. Każdy z nas przecież kiedyś malował jajka, skrobał je i dekorował. A wszystko po to, by pisanki pięknie ozdabiały koszyczek świąteczny i wielkanocne stoły. Jajka wykorzystywano i nadal wykorzystuje się także do wielkanocnych zabaw. Na przykład dzieci stukają się jajkami, czekając na to, kto pierwszy rozbije skorupki.  

Sprawdź także: Wielkanocne jajka na 10 sposobów

Przepisy na jajka w różnych odsłonach 

Jajka w majonezie 

Bardzo często na Wielkanoc (i nie tylko!) podajemy jajka w majonezie. Najczęściej gotuje się jajka na twardo, studzi, obiera, przekrawa na pół i każdą połówkę podaje się z odrobiną majonezu. Całość można posypać na przykład koperkiem czy przyozdobić rzodkiewką. Warto pokusić się o wariacje tego rozwiązania. Chociaż z drugiej strony tradycyjne opcje są też często najlepsze i po prostu najsmaczniejsze. Sprawdź jednak inne przepisy na jajka wielkanocne. 

Jajka faszerowane łososiem 

Łososia lubi chyba każdy. W połączeniu z jajkiem smakuje naprawdę wybitnie. Nie można zapomnieć też o dodaniu majonezu. Jak wygląda przepis na jajka faszerowane? Sprawdź. 

Składniki

  • 6 jajek,  
  • 100 g wędzonego łososia,  
  • 3 łyżki majonezu,  
  • kilka gałązek koperku lub natki pietruszki  
  • pieprz i sól do smaku.   

Jajka należy ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek. Kolejny krok to pokrojenie ich na połówki i ułożenie samych białek na półmisku. Żółtka mieszamy ze zblendowanym łososiem i przekładamy do żółtek. Do tego dodajemy majonez i przyprawy. Teraz pozostaje już wszystko dobrze wymieszać, ewentualnie rozdrobnić widelcem. Następnie do każdego białka wkładamy porcje nadzienia i gotowe. 

Zobacz: Faszerowane pastą chili "diabelskie jaja"

Jajka faszerowane z tuńczykiem 

Do jajek bardzo pasuje też tuńczyk. Warto zatem sprawdzić taką wariację jajek wielkanocnych. Zresztą jest to potrawa, która mogłaby się pojawiać na naszych stołach przez cały rok. Koniecznie sprawdźcie, a być może będziecie ten przysmak przygotowywać częściej. 

Składniki

  • 6 jajek,  
  • puszka tuńczyka w sosie własnym,  
  • 3 małe ogórki kiszone,  
  • pół czerwonej cebuli,  
  • dwie łyżki majonezu,  
  • 4 łyżki jogurtu greckiego,  
  • Pieprz i sól do smaku,  
  • kilka gałązek szczypiorku lub koperku.  

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Znowu układamy białka na półmisku. Żółtka przekładamy do miski i lekko rozdrabniamy. Odcedzamy tuńczyka z wody i rozdrabniamy go na mniejsze kawałki. Cebulę siekamy bardzo drobno, a potem wrzucamy do miski. Teraz pozostaje już tylko dodanie majonezu, jogurtu greckiego, przypraw i wymieszanie. Odrobinę pasty dodajemy do białek. Wszystko ozdabiamy posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem. 

Jajka w sosie musztardowym 

Nie możesz się zdecydować. Jajka w sosie koperkowym, jajka w sosie czosnkowym, a może jajka w sosie musztardowym? Wypróbuj przepis na ostatnią z propozycji, bo jest naprawdę wspaniały. 

Składniki

  • 4 jajka,  
  • 2 szklanki bulionu,  
  • 3 łyżeczki musztardy,  
  • 2 łyżki mąki,  
  • 2 łyżki śmietany 30%  
  • pieprz i sól do smaku,  
  • 6 ziemniaków,  
  • sałatka jarzynowa,  
  • opcjonalnie papryczki czereśniowe.  

Jajka należy ugotować i obrać ze skórki. Bulion zagotowujemy, dodajemy do niego musztardę i mieszamy. Mąkę mieszamy ze śmietaną i niewielką ilością bulionu. Taką mieszankę wlewamy do sosu i mieszamy i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje. W międzyczasie gotujemy ziemniaki. Następnie jajka kroimy na połówki i podajemy z ziemniakami i sosem. Do tego sałata i papryczki. Pycha.

Sprawdź także: Czym faszerować jajka na Wielkanoc? Przepisy, jak zrobić - Smaker.pl 

Jajka z szynką 

Jajka faszerowane szynką uwielbiają wszyscy, zarówno dorośli, jak i dzieci. To przysmak nie tylko wielkanocny. Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Co trzeba przygotować, aby zrobić jajka z szynką? 

Składniki

  • 5 jajek,  
  • 2 duże plastry szynki wieprzowej,  
  • 2 lekko czubate łyżki majonezu,  
  • 1 czubata łyżeczka chrzanu,  
  • 1 łyżka posiekanego, świeżego koperku,  
  • 1 łyżka posiekanego przecina świeżego szczypiorku,  
  • pieprz i sól do smaku. 

Jajka ugotuj na twardo i obierz. Przekrój je na połówki i wyciągnij ze środka żółtka. Zrób to bardzo delikatnie, aby nie uszkodzić jajka. Żółtka umieść w miseczce, dodaj majonez i chrzan i całość rozgnieć widelcem. Szynkę pokrój w kwadraciki, koperek i szczypiorek drobno posiekaj. Do masy z żółtek i majonezu dodaj posiekany koperek oraz szynkę. Wszystko wymieszaj. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Połówki jajek wypełnij farszem i poukładaj ładnie na półmisku. Całość oprósz posiekanym szczypiorkiem. Pychotka.  

Jajka po szkocku 

Na Wielkanoc sprawdzą się też jajka po szkocku. To prawdziwy przysmak, ponieważ jajka zostają połączone z mięsem mielonym, musztardą i do tego złocistą panierką. Oto produkty potrzebne do przygotowania tej potrawy:  

Składniki

  • pół kilo mięsa mielonego wieprzowego,  
  • 12 jajek,  
  • 2 cebula,  
  • 2 łyżeczki musztardy,  
  • 1 szklanka mąki,  
  • 1 szklanka bułki tartej,  
  • litr oleju,  
  • pieprz i sól do smaku.  

Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Mięso mielone mieszamy z solą i pieprzem, musztardą i drobno posiekaną cebulą. Jajka obtaczamy w mięsie i formujemy w ten sposób kształtne kule. Kulki obtaczamy w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Do garnka wlewamy olej i mocno rozgrzewamy. Smażymy jajka około pięciu minut i wyciągamy je łyżką cedzakową. Odsączamy z nadmiaru oleju papierowym ręcznikiem. To wszystko. Smacznego! 

1. Jajka faszerowane szynką

 Jajka faszerowane szynką Zobacz przepis

Jajka faszerowane szynką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Jajko w koszyczku z szynki

 Jajko w koszyczku z szynki Zobacz przepis

Jajko w koszyczku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Jajka po szkocku

 Jajka po szkocku Zobacz przepis

Jajka po szkocku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Jajka faszerowane trzema sosami

 Jajka faszerowane trzema sosami Zobacz przepis

Jak zrobić jajka faszerowane? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Jajka faszerowane buraczkami

 Jajka faszerowane buraczkami Zobacz przepis

Jajka faszerowane buraczkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Jajka faszerowane pieczarkami

 Jajka faszerowane pieczarkami Zobacz przepis

Jajka faszerowane pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Jajka faszerowane łososiem

 Jajka faszerowane łososiem Zobacz przepis

Jajka faszerowane łososiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Jajka faszerowane kiełbasą

 Jajka faszerowane kiełbasą Zobacz przepis

Jajka faszerowane kiełbasą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Jajka faszerowane pieczarkami

 Jajka faszerowane pieczarkami Zobacz przepis

Jajka faszerowane pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Jajka faszerowane z muszką

 Jajka faszerowane z muszką Zobacz przepis

Jajka faszerowane na Wielkanoc / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Jajka faszerowane śledziem

 Jajka faszerowane śledziem Zobacz przepis

Jajka faszerowane śledziem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Jajka faszerowane z awokado

 Jajka faszerowane z awokado Zobacz przepis

Jajka faszerowane z awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

13. Jajka faszerowane marchewką

 Jajka faszerowane marchewką Zobacz przepis

Jajka faszerowane marchewką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Wojna Rosja-Ukraina. Śledź relację na żywo »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Jak zrobić roladki z cukinii z ricottą? »

Mazurek wielkanocny: Prosty i sprawdzony przepis »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Piątkowy obiad

Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....

Odsłon: 802

30 min
16
30 min
2
15 min
0

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0