Grill - temat specjalny

Co zrobić z rosołem, jeżeli masz go za dużo? Sprawdzone sposoby na resztki z rosołu

Nie ma nic pyszniejszego niż prawdziwy, polski rosół na niedzielny obiad. To jedno z tradycyjnych dań towarzyszy nam praktycznie od dziecka i z pewnością nierzadko sięgałeś po dokładkę tej pysznej, rozgrzewającej zupy. Co zrobić z rosołem na drugi dzień i jak można go wykorzystać?

Jak wykorzystać resztki z rosołu? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

W gotowaniu liczy się smak, ale i inwencja twórcza. Co ważne, nie powinno się również marnować pozostałości, które można w smaczny i interesujący sposób wykorzystać w kuchni. Mowa tutaj zarówno o samym wywarze, jak i mięsie oraz warzywach. Oto kilka propozycji, jak zastosować je w innych smakowitych potrawach, które możesz przyrządzić na bazie rosołu.

Co zrobić z rosołem? Pomysły na jego wykorzystanie 

Bez względu na to, czy rosół masz w dużej, czy niewielkiej ilości, może on posłużyć ci jako baza do innych zup, takich jak pomidorowa, grzybowa czy barszcz. Na rosole przygotujesz ponadto przepyszne sosy, ale i risotto, w którym wspomniany bulion stanowi kluczową podstawę. Gdzie jeszcze go zastosujesz? Można wykorzystać go do upieczenia pasztetu - jest on obowiązkowym składnikiem farszu, który podczas gotowania jeszcze mocniej zaakcentuje smak finalnego dania. 

Co zrobić z rosołem? Świetnym pomysłem na zagospodarowanie zupy będzie przygotowanie kostek rosołowych własnej produkcji. Wystarczy, że wspomniany wywar umieścisz na patelni na średnim ogniu i doprowadzisz do jego redukcji - aż zgęstnieje. Kiedy rosół ostygnie, przelej go do foremek (najlepiej tych do lodu), a następnie włóż do zamrażalki. Będziesz miał pod ręką zdrowe, domowej roboty kostki, które podkreślą smak gotowanych przez ciebie dań. 

Przygotowałeś pyszny rosół, ale nie masz ochoty na to, aby spędzać w kuchni zbyt dużo czasu? Być może zupa wyszła tak dobra, że boisz się, iż powtórzenie jej w tak rewelacyjnych proporcjach będzie trudne do odtworzenia? Jest na to sposób! Pozostałości rosołu podziel na porcje i schowaj do zamrażarki. Gdy tylko nabierzesz apetytu na rozgrzewający wywar, wystarczy, że sięgniesz  po jedną rację i podgrzejesz! 

Jak wykorzystać warzywa z rosołu? Inspirujące propozycje 

Czasem najprostsze pomysły są najlepsze! W kuchni często zapominamy, że możemy spożytkować pozostałości po wcześniej ugotowanym wywarze. Jak wykorzystać warzywa z rosołu? 

Pierwszą myślą w przypadku jarzyn jest oczywiście sałatka. Do tej klasycznej wersji i tak musiałbyś wcześniej ugotować warzywa. Dlaczego zatem od razu nie zrobić użytku z tych, które stanowiły bazę do rosołu? 

Kolejnym rozwiązaniem jest przyrządzenie… zupy! Tym razem jednak w formie kremu. Zmiksuj jarzyny, podlej delikatnie rosołem i uzupełnij chrupiącym dodatkiem w postaci pokrojonych w drobną kostkę grzanek podsmażonych na patelni. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by przechować zupę w lodówce na następny dzień. Dzięki temu pierwsze danie na następny obiad wystarczy jedynie podgrzać przed zaserwowaniem. Oszczędność czasu gwarantowana! 

Warzywa z rosołu mogą być ponadto zastosowane w farszu do pierogów, których smak docenią miłośnicy kuchni wegetariańskiej - warunkiem jest jednak przygotowanie wywaru wyłącznie z jarzyn, bez udziału mięsa. Jeśli jednak nie masz nic przeciwko mięsno-warzywnym smakom, wykorzystaj zmielone wcześniej resztki, w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj je do wspomnianych pierożków. Ich ogromną zaletą jest to, że wystarczy podgrzać je na patelni lub ugotować. Jeśli należysz do wiecznie zabieganych i zapracowanych osób, ten pomysł na szybkie danie z pewnością przypadnie ci do gustu.

Czy kiedykolwiek słyszałeś o kotletach warzywnych? Jeśli nie, od teraz możesz wykorzystać do ich przygotowania posiekane drobno warzywa z rosołu z dodatkiem bułki tartej, mąki i jajka. Dla urozmaicenia smaku warto również zetrzeć żółty ser i zmieszać go z resztą składników. Pozostałe kroki są bardzo proste - uformuj niewielkie kotleciki i podsmaż na patelni. Mogą one stanowić pyszną przekąskę w pracy lub szkole. 

Jak wykorzystać mięso z rosołu? Dzięki tym wskazówkom nic się nie zmarnuje! 

Nic tak nie smakuje, jak kawałek świeżo przyrządzonego pasztetu! Jest to dosyć czasochłonna potrawa, dlatego warto jej przygotowanie połączyć z przyrządzaniem niedzielnego obiadu. Przechowaj resztki mięsa, które były bazą do uzyskania rosołu, a następnego dnia zmiel je wraz z bułką tartą, mąką, odrobiną szczypiorku, soli i pieprzu. Tak przygotowaną masę możesz zawsze dowolnie urozmaicić, dodając do niej kawałki pomidorów, papryki, a nawet ziarna sezamu. Całość przełóż do formy, a następnie umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piecz przez 90 minut. 

Dużym powodzeniem cieszą się także mięsne potrawki serwowane z ryżem lub makaronem. Po ugotowaniu wspomnianej bazy dorzuć do niej porwane na mniejsze kawałki i oddzielone od kości mięso, a następnie uzupełnij zasmażką z masła, mąki i rosołu. Dopraw ulubionymi przyprawami i serwuj całej rodzinie to błyskawiczne w przygotowaniu danie! 

Jak wykorzystać mięso z rosołu? Kolejnym pomysłem na jego zastosowanie jest przygotowanie tradycyjnych, ale jakże uwielbianych galaretek. Znane są pod różnymi nazwami, takimi jak galarety i zimne nóżki. Wystarczy odrobina żelatyny dodanej do pozostałości bulionu, mięso, warzywa - wszystkie składniki, na których opierasz tę niedzielną zupę. Możesz wzbogacić ten rodzaj zakąski jajkiem i pietruszką dla ozdoby. 

Lubisz krokiety z mięsem? Jeśli tak, farsz, jaki przygotujesz na bazie mięsa po rosole, zaskoczy cię intensywnością smaku. Wspomniane nadzienie może być świetnym dodatkiem również do innych produktów, które przyrządzisz w zaciszu swojej domowej kuchni. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować zapas gotowych do zamrożenia pyz bądź na ciepło zaserwować naleśniki z mięsem mielonym. 

Należysz do miłośników past kanapkowych? Z pewnością pierwsza, jaka przychodzi ci do głowy, to ta wykonana z ugotowanych jajek. Spróbuj innej, interesującej alternatywy, w której główną rolę odgrywa mięso z rosołu. Do jej przyrządzenia zastosuj blender, dzięki któremu w mgnieniu oka zmiksujesz główny składnik, który dla smaku doprawisz szczypiorkiem, szczyptą pieprzu i łyżką majonezu. 

Wykorzystaj resztki z rosołu maksymalnie! 

Jak widzisz, możliwości zastosowania pozostałości ze wspomnianej niedzielnej zupy jest naprawdę wiele. To również sposób na to, by nie marnować jedzenia i nie wyrzucać wartościowej żywności, którą spokojnie można wykorzystać. To świetna metoda podreperowania domowego budżetu oraz propagowanie idei „no waste”. Esencjonalny bulion, rozpływające się w ustach mięso różnych gatunków, miękkie warzywa - to wszystko idealnie nadaje się do licznych smakowitych dań, również tych mrożonych, które są niezwykle przydatne i rewelacyjnie sprawdzają się jako błyskawiczne potrawy na każdą kryzysową sytuację. 

Wypróbuj sprawdzone przepisy na to, co zrobić z resztek z rosołu:

1. Pasztet z warzyw z rosołu

 Pasztet z warzyw z rosołu Zobacz przepis

Pasztet z warzyw z rosołu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kotlety z warzyw z rosołu

 Kotlety z warzyw z rosołu Zobacz przepis

Kotlety z warzyw z rosołu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Skrzydełka z rosołu

 Skrzydełka z rosołu Zobacz przepis

Jak wykorzystać mięso z rosołu? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Naleśniki z mięsem z rosołu

 Naleśniki z mięsem z rosołu Zobacz przepis

Naleśniki z mięsem z rosołu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Potrawka z mięsem z rosołu

 Potrawka z mięsem z rosołu Zobacz przepis

Potrawka z mięsem z rosołu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Pasztet z kurczaka z rosołu

 Pasztet z kurczaka z rosołu Zobacz przepis

Pasztet z kurczaka z rosołu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Potrawka z kurczakiem i warzywami z rosołu

 Potrawka z kurczakiem i warzywami z rosołu Zobacz przepis

Potrawka z kurczakiem i warzywami z rosołu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Galareta z rosołu

 Galareta z rosołu Zobacz przepis

Galareta z rosołu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Pyzy z mięsem z rosołu

 Pyzy z mięsem z rosołu Zobacz przepis

Pyzy z mięsem z rosołu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Łazanki z mięsem z rosołu

 Łazanki z mięsem z rosołu Zobacz przepis

Łazanki z mięsem z rosołu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Sałatka z kurczakiem z rosołu

 Sałatka z kurczakiem z rosołu Zobacz przepis

Sałatka z kurczakiem z rosołu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



Zobacz także:

Co dzieje się z ciałem, gdy co rano pijesz wodę z kurkumą? Widać od razu »

Co na kolację zamiast kanapek? 4 propozycje na posiłek bez chleba »

Prosty przepis na chleb, który zawsze się udaje. Już nigdy więcej zakalca »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17