Pyzy z mięsem z rosołu

Pyzy z mięsem z rosołu
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
tanie
Pomysł na to jak wykorzystać mięso z rosołu. Dodam, że to bardzo smaczny pomysł!

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 1 kg ziemniaków ugotowanych
  • 1 jajko
  • mąka ziemniaczana
  • szczypta soli
  • Na farsz:
  • 50 dkg mięsa z rosołu
  • marchew i pietruszka z rosołu
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • sol, pieprz czarny i ziołowy
  • Na okrasę:
  • słoninka
  • Cebula
  • Dodatkowo:
  • koper lub szczypiorek

Przygotowanie

  1. Ziemniaki po ugotowaniu zgniotłam tłuczkiem do ziemniaków. Ostudzone już przecisnęłam przez praskę.
    W misce uklepałam dłonią ziemniaki i nożem podzieliłam na 4 części. Jedną część wyciągnęłam, ale nie wyrzucałam. W miejsce skąd wyciągnęłam część ziemniaków wsypałam mąkę ziemniaczaną tak lekko z górką. Wbiłam jajko i dodałam wcześniej wyciągniętą 4 część ziemniaków. Wyrobiłam gładką masę i formowałam kulki wielkości piłeczki do ping ponga.

  2. Zrobiłam farsz.

    Miałam zmielone mięso z rosołu, akurat gotowałam rosół na kaczce, wołowinie i indyku. Kiedy mieliłam mięso zmieliłam również marchew i pietruszkę z rosołu.

    Na patelni podsmażyłam na rumiano pokrojoną w kostkę cebulę. Dolałam to wszystko do mięsa. Przyprawiłam solą i pieprzami.

  3. Kleiłam pyzy.

    Każdą kulkę ziemniaczaną rozpłaszczałam i wykładałam na nią kopiastą łyżeczkę (do herbaty) farszu. Zaklejałam i robiłam kulkę.

  4. Gotowałam moje pyzy w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia i aż zaczęły lekko puchnąć i bieleć.

  5. Polewałam stopioną słoninką z podrumienioną cebulką i posypywałam szczypiorkiem.

  6. Notatki:
    * do pyz najlepsze są żółte ziemniaki, nie są one takie mokre i wchodzą z nich ładne kluski śląskie, kopytka czy pyzy

Komentarze do przepisu (7)

ekspresjawkuchni 06 września 2019
To brzmi jak przepis na idealny obiad :)
fafiatko 07 września 2019
Ale pyszne i jeszcze ze skwareczkami!
SlodkoSlodka83 07 września 2019
Pyszne,ślinka leci :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Składniki na ciasto:
  • 1 kg ziemniaków ugotowanych
  • 1 jajko
  • mąka ziemniaczana
  • szczypta soli
  • Na farsz:
  • 50 dkg mięsa z rosołu
  • marchew i pietruszka z rosołu
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • sol, pieprz czarny i ziołowy
  • Na okrasę:
  • słoninka
  • Cebula
  • Dodatkowo:
  • koper lub szczypiorek
Składniki