Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama to skarbnica wartości odżywczych, które szczególnie mocno wspierają pracę mózgu i serca. Dowiedz się, jak przyrządzić rybę bramę.

Ryba brama - wartości odżywcze i właściwości | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

W ostatnim czasie znany dyskont wprowadził do swojej oferty filety z bramy. Co to za ryba i dlaczego warto ją jeść? Głównie ze względu na cenne wartości odżywcze i właściwości, które wykazuje na ludzki organizm. Dowiedz się, w jakiej postaci najlepiej smakuje i jak zaserwować ją na rodzinnym obiedzie.

Sprawdź także: Klasyk, który nigdy się nie znudzi. Jak wybrać najlepszą kiełbasę na grilla?

Brama - co to za ryba

W Polsce to wciąż niezbyt popularna ryba, choć wkrótce może się to zmienić. Brama należy do rodziny bramowatych i występuje naturalnie w Oceanie Atlantyckim, Indyjskim i na Pacyfiku. W Europie występuje głównie w pobliżu Portugalii - na wodach od Madery po Zatokę Biskajską. Można ją też znaleźć w Morzu Śródziemnym. Żywi się małymi rybami i skorupiakami.

Niewiele osób zna bramę - co to za ryba i jak wygląda? Przede wszystkim przybiera owalny kształt, jest bocznie spłaszczona i wygrzbiecona. Osiąga do 70 cm długości i 6 kilogramów masy. Posiada łuski, płetwy i cienki ogon. Boki i brzuch bramy są srebrzyście lśniące, grzbiet - szary, zielonkawobrązowy lub niebieskawy, a tęczówka oka - złocista. Mięso bramy jest jędrne i miękkie. Ma delikatny smak, który pasuje do wielu produktów spożywczych.

Ryba brama - wartości odżywcze i właściwości

Ryby warto włączać do codziennego jadłospisu ze względu na substancje, które dostarczają organizmowi. Także wartości odżywcze bramy wpływają korzystnie na nasz stan zdrowia. Można ją zaliczyć do niskokalorycznych ryb - w 100 gramach zawiera tylko 92 kalorie. To tylko trochę więcej niż w dorszu, podobnie do mintaja, a znacznie mniej niż w łososiu. Warto po nią sięgać na diecie redukcyjnej.

Brama to źródło białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. To właśnie te składniki mają największy wpływ na właściwości bramy. Obecność białka przekłada się na to, że produkt syci na znacznie dłużej. Zawiera też fosfor, wapń i magnez, które - w połączeniu z białkiem - wspierają pracę mięśni, budulec kości i zapobiegają osteoporozie.

Z kolei tłuszcze sprawiają, że ryba działa przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowo, usprawnia pracę układu krwionośnego i wspiera utrzymanie prawidłowego profilu lipidowego. Zdrowe kwasy tłuszczowe pomogą też uregulować zbyt wysokie ciśnienie krwi

Brama wspiera też pracę mózgu, poprawiając samopoczucie i pamięć oraz usprawniając zdolność pozyskiwania wiedzy. Może być stosowana w profilaktyce choroby Alzheimera. W składzie ryby znajdują się też witaminy A i D, które dbają o zdrowie oczu. Podsumowując, za główne właściwości bramy można uznać korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy oraz mięśniowo-kostny, mózg oraz wagę.

Jak przyrządzić rybę bramę?

W polskich sklepach znajdziesz wyłącznie filety z bramy. Mają delikatny smak, są soczyste i jędrne. Nie wymagają zbyt dużej obróbki, dlatego możesz je przygotować podobnie jak dorsza czy mintaja. Smażona, upieczona w piekarniku lub przyrządzona na parze będzie wspaniałym obiadem dla całej rodziny. Wystarczy na przykład obtoczyć ją w soli, pieprzu i mące, a następnie przełożyć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. 

Jak jeszcze przyrządzić rybę bramę? Ze względu na swoje walory smakowe i teksturę, świetnie nadaje się jako składnik zup czy potrawek. Łącz ją przede wszystkim ze zdrowymi warzywami, np. brokułem, marchwią, kalafiorem, fasolką szparagową czy ziemniakiem.



Źródło: Smaker.pl, vimafoods.com, wikipedia.org, fishbase.se

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Jak się pozbyć brudu i mchu z kostki brukowej? Genialny sposób za niecałe 2 złote »

Odchudzający owoc na jelita działa jak plaster. Hit wśród celebrytek »

Piękna dekoracja posiłku czy zdrowy dodatek? Te kwiaty zdecydowanie warto zjadać »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3
Sałatki Surówka do obiadu z młodej kapusty

Prosta i szybka surówka z młodej kapusty, którą przygotujesz zaledwie w kilka...

Odsłon: 1271

15 min
25
Dania główne Pieróg tatarski

Będąc na Podlasiu jedliśmy tatarskie pierogi jeczpomaki. Spróbowałam odtworzy...

Odsłon: 9206

30 min
15

Polecane artykuły

Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

65
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

2
Informacje Co na obiad w piątek bez mięsa? Proste i szybkie w przygotowaniu przepisy

Piątek to dzień, w którym wiele osób rezygnuje ze spożywania mięsa. Jedni robią to z pobudek religijnych, inni natomiast z przyzwyczajenia i nawyku...

10
Informacje Krówki tailor-made od Cukrówek – nadaj swojej imprezie wyjątkowy charakter

Jak dotrzeć do serc uczestników Twojej imprezy? Przez żołądek! W dobie wszechobecnego nurtu tailor-made – także w branży eventowej – coraz większą...

0