Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym zasłużył sobie na miano ulubieńca? Okazuje się, że pełni on nie tylko funkcję dekoracyjną, ale również leczniczą i kulinarną. Poznaj jego właściwości.

Stokrotki - przepisy i zastosowanie w kuchni | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Stokrotka to kwiat, który kojarzy się z wiosną i początkiem lata. Jej najbardziej charakterystycznym elementem jest żółty środek oraz białe lub biało-różowe płatki. Roślina ta osiąga maksymalnie 20 cm wysokości i jest dość prosta w uprawie. Jej liście i kwiaty są jadalne, a ich lecznicze właściwości znane były już kilka tysięcy lat temu. Co dokładnie kryje w sobie stokrotka? Działanie i właściwości tego kwiatu są tak liczne, że trudno wymienić je wszystkie.

Sprawdź także: Domowy energetyk z buraka i imbiru. Oczyszcza, regeneruje i daje witalnego kopa

Stokrotka - właściwości lecznicze

Co sprawia, że jednym z najbardziej cenionych kwiatów w ziołolecznictwie jest właśnie stokrotka? Właściwości lecznicze tej rośliny to zasługa całego spektrum substancji, które kryją się zarówno w jej liściach, jak i kwiatach.

Świeżo rozwinięte kwiaty stokrotki zawierają saponiny triterpenowe, śluzy, olejek lotny, gorycze, antocyjany, kwasy organiczne, garbniki oraz flawonoidy. Te ostatnie to nic innego jak naturalne związki bioaktywne, które pełnią funkcję barwników i wspomagają szereg procesów zachodzących w organizmie. 

Młode listki stokrotki to prawdziwa skarbnica substancji odżywczych, zwłaszcza witaminy C i minerałów, w tym magnezu, żelaza, wapnia oraz fosforu. Wszystkie wymienione związki sprawiają, że roślina ta doskonale sprawdza się w pielęgnacji i ziołolecznictwie.  

Stokrotka w zielarstwie 

Jak wiadomo, surowcem zielarskim stokrotki są jej liście oraz kwiaty. Jaka stokrotka w zielarstwie sprawdza się najlepiej? W tym przypadku sięga się zarówno po tę uprawianą w ogrodach, jak i pochodzącą ze środowiska naturalnego. W celach leczniczych wykorzystuje się świeżo rozwinięte koszyczki kwiatowe, a łodyżki usuwa. Następnie poddawane są one suszeniu - najbardziej wskazane są warunki naturalne, zwłaszcza przewiewne i zacienione miejsce.  

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby suszyć stokrotki w suszarni, jednak należy pilnować odpowiedniej temperatury - w tych warunkach nie powinna ona przekraczać 40 stopni. Poprawnie przeprowadzony proces suszenia sprawi, że kwiaty zachowają swoją barwę i aromat. Warto podkreślić, że w zielarstwie wykorzystuje się świeżo rozwinięte koszyczki - te pokruszone i przekwitnięte nie zdadzą egzaminu.  

Stokrotka - zastosowanie w medycynie  

Jak na ludzki organizm działa stokrotka? Zastosowanie w medycynie tej rośliny jest bardzo szerokie. Szczególnie ceniona jest ona w medycynie wschodniej, gdzie uchodzi za naturalny lek na zaburzenia trawienia, nadmierne pocenie, obfite miesiączki, słaby apetyt, schorzenia reumatyczne, łzawienie oczu, a nawet bóle mięśni i stawów. Co więcej, stokrotka sprawdza się przy skaleczeniach, infekcjach dróg moczowych, stanach zapalnych skóry oraz zaburzeniach pracy wątroby i nerek.  

Stokrotka - działanie na organizm 

  • działanie wykrztuśne - stokrotka ma właściwości wykrztuśne, dzięki zawartości saponin triterpenowych, które pobudzają ruch nabłonka rzęskowego i tym samym upłynniają zalegającą w drogach oddechowych wydzielinę; 
  • działanie przeciwzapalne - swoje działanie przeciwzapalne stokrotka zawdzięcza obecności garbników, goryczy i flawonoidów; 
  • działanie przeciwbakteryjne - za właściwości przeciwbakteryjne stokrotki odpowiadają związki poliacetylenowe, które działają na bakterie Gram(+) i Gram(-); 
  • działanie kojące - związki zawarte w stokrotce działają kojąco na skórę, dlatego kwiat ten jest chętnie wykorzystywany w produkcji maści i kosmetyków; 
  • działanie antyseptyczne - w medycynie niekonwencjonalnej stokrotka uchodzi za skuteczny lek na trudno gojące się rany; 
  • działanie moczopędne - dzięki lekkiemu działaniu moczopędnemu kwiaty stokrotki bywają pomocne w leczeniu schorzeń nerek.  

Stokrotka - przepisy lecznicze 

Jesteś zwolennikiem naturalnych metod leczenia przeziębień i innych dolegliwości? W twojej domowej apteczce koniecznie musi znaleźć się stokrotka. Przepisy lecznicze z jej zastosowaniem pomogą ci uporać się m.in. z infekcjami, wysokim ciśnieniem, zaburzeniami czynności wątroby, bólem stawów oraz skaleczeniami.  

Napar ze stokrotek 

Napar ze stokrotek powstaje z suszonych i świeżych kwiatów oraz liści. Należy zalać je wrzątkiem i trzymać pod przykryciem przez ok. 10 minut. Zalecana dzienna dawka to trzy razy po pół szklanki.  

Syrop na kaszel i gardło 

Stokrotkowy syrop na kaszel i gardło powstaje z cukru, liści i kwiatów oraz soku z cytryny. Składniki umieszcza się w jednym naczyniu, odstawia na noc, a następnie zalewa wodą, gotuje i przecedza. Na koniec należy dodać kolejną porcję cukru oraz soku z cytryny i ponownie zagotować. Syrop powinien przybrać formę gęstego wywaru.

Oliwka stokrotkowa 

Aby przyrządzić oliwkę stokrotkową, należy wrzucić kwiaty do suchego słoika, zalać olejem roślinnym i przykryć. Szczelnie zamknięty słoik najlepiej odstawić na dwa tygodnie i każdego dnia nim potrząsać. Następnie należy przefiltrować oliwę i przelać ją do naczynia z ciemnego szkła.  

Stokrotki - zastosowanie w kuchni 

W jakich przepisach kulinarnych można wykorzystać stokrotki? Zastosowanie w kuchni tej rośliny jest tak samo obszerne, jak w ziołolecznictwie. Świetnie sprawdza się ona w zupach, pastach, sałatkach i wielu innych potrawach. Poznaj najciekawsze z nich.

Pasta do kanapek 

Niezbędne składniki do przygotowania pasty do kanapek to świeże stokrotki, czosnek niedźwiedzi oraz cebula. Posiekaj i podsmaż je wszystkie na oliwie z oliwek. Po ostudzeniu dodaj do nich twaróg i dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw całość sokiem z cytryny, oliwą oraz solą i pieprzem. 

Stokrotki à la kapary 

Marynata przypominająca swoim smakiem i wyglądem kapary powstaje z koszyczków nierozwiniętych stokrotek. Należy posypać je solą, odstawić na kilka godzin, a następnie zalać octem i podgotować. Gotowy produkt najlepiej przełożyć do szklanego słoiczka. 

Zupa stokrotkowa  

Do przyrządzenia zupy stokrotkowej potrzebujesz kwiatów i liści stokrotki, marchewki, pietruszki, pora, suszonych grzybów, makaronu, ziela angielskiego, soli i pieprzu oraz mięsnej bazy. Przygotuj bulion z mięsa, warzyw oraz grzybów i pod koniec gotowania dorzuć liście stokrotki. Kontynuuj obróbkę termiczną przez kilka minut, a następnie zalej zupą makaron i dodaj kwiatki.

Sałatka kwiatowa 

Sałatka kwiatowa to danie, w którym - oprócz stokrotek - możesz sięgnąć po dowolne składniki. Świetnie sprawdzą się tutaj pomidorki koktajlowe, sałata, marchewka, rzodkiewka, oliwa z oliwek oraz sól i pieprz. Warto dorzucić również kwiaty mniszka lekarskiego, które jeszcze bardziej podkreślą jej smak.  

Napój stokrotkowy 

Jak jeszcze możesz wykorzystać stokrotki? Zastosowanie w kuchni obejmuje nie tylko dania, ale również napoje. Pyszny stokrotkowy napój wyczarujesz z kwiatów i liści stokrotki, listków mięty, soku owocowego, kwiatów czarnego bzu oraz wody. Umieść składniki w dzbanku, zalej je wodą i odstaw na dwie godziny. Na koniec przecedź jego zawartość  i dodaj sok owocowy. 

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Pełnia wiosennego smaku na talerzu. Smakowita młoda kapusta z dużą ilością koperku »

Skrywają mnóstwo witaminy C. Sekret tkwi w tym, by jeść tylko takie »

Mrówki zaczęły wchodzić do domu? Ekologiczny i skuteczny patent na pozbycie się ich »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Surówka do obiadu z młodej kapusty

Prosta i szybka surówka z młodej kapusty, którą przygotujesz zaledwie w kilka...

Odsłon: 981

15 min
25
60 min
9
60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Co na obiad w piątek bez mięsa? Proste i szybkie w przygotowaniu przepisy

Piątek to dzień, w którym wiele osób rezygnuje ze spożywania mięsa. Jedni robią to z pobudek religijnych, inni natomiast z przyzwyczajenia i nawyku...

7
Informacje Krówki tailor-made od Cukrówek – nadaj swojej imprezie wyjątkowy charakter

Jak dotrzeć do serc uczestników Twojej imprezy? Przez żołądek! W dobie wszechobecnego nurtu tailor-made – także w branży eventowej – coraz większą...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Szparagi zapiekane z jajkiem, burgery z pstrąga i sernik na zimno

Kiedy na dworze robi się coraz cieplej, w kuchni Ewy Wachowicz pojawiają się pyszne wiosenne przepisy. Nie zabraknie zielonych szparagów w wersji z...

2
Informacje Wybrano najlepsze pizzerie w Europie. W rankingu mamy dwie polskie

Popularny włoski przewodnik „50 Top Pizza” na liście najlepszych pizzerii w Europie umieścił dwie polskie restauracje. Dowiedz się, gdzie w naszym...

7