Ewa_Gotuje

Ze względu na smak, nie jest lubiany, a jest kopalnią witamin. Jak pozbyć się goryczki z jarmużu?

Nie od dziś wiadomo, że w zielonych warzywach kryje się bogactwo witamin i minerałów. Dziś przyjrzymy się jarmużowi, który odpowiednio przyrządzony jest nie tylko niezwykle smaczny, ale i doskonale wpływa na nasze zdrowie. Sprawdzimy jego wartości odżywcze, kto powinien go jeść, oraz na co pomaga jedzenie jarmużu.

Jarmuż – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie w kuchni | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Dietetycy zalecają, by w każdym z posiłków spożywanym przez nas w ciągu dnia znajdowała się porcja warzyw lub owoców. Taka zasada wprowadzona w życie pomoże ci poprawić wyniki badań, a także pozytywnie wpłynie na wygląd sylwetki. Jednym z najzdrowszych zielonych warzyw jest jarmuż, który można przemycić w wielu codziennych przepisach. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak go przyrządzić oraz jak pozbyć się goryczki z jarmużu. 

Sprawdź także: Z pora możesz zrobić doskonały, zdrowy olej. Warto go stosować przy bólach reumatycznych i problemach z sercem

Jarmuż – wartości odżywcze

W jarmużu kryje się wiele wartości odżywczych, znajdziesz tu witaminy z grupy B, witaminę A, C, E i K, a także substancje mineralne, takie jak: wapń, żelazo, magnez,  fosfor i potas. Obecne są tu także karotenoidy oraz sulforafan, które wykazują działanie przeciwutleniające, neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, korzystnie wpływają na zdrowie oczu, a także wykazują właściwości przeciwnowotworowe. W jarmużu znajduje się również chlorofil, który pomaga odkwaszać organizm, a także działa przeciwzapalnie. 

Jarmuż to warzywo idealne na diecie odchudzającej, przyspiesza przemianę materii, ma niski indeks glikemiczny oraz jest niskokaloryczny, w 100 g jarmużu jest zaledwie 36 kcal, dlatego można zajadać się nim bez większych ograniczeń. 

Na co pomaga jedzenie jarmużu?

Jarmuż ze względu na obecność wapnia i fosforu korzystnie wpływa na wzmocnienie kości i zębów, dodatkowo zapobiega rozwojowi osteoporozy. Te zielone liście wspierają również układ krążenia, regulują ciśnienie krwi, pomagają obniżyć zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu, a także działają przeciwmiażdżycowo. Witamina K odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi, a także jest niezbędna do prawidłowego wchłaniania wapnia. Spożywanie jarmużu pomaga chronić organizm przed nowotworami, między innymi rakiem płuc, prostaty, jelita grubego czy piersi. 

Po jarmuż powinny sięgnąć osoby, które chcą wesprzeć narząd wzroku, obecne w nich luteina i zeaksantyna, chronią oczy przed chorobami, między innymi zwyrodnieniem plamki żółtej oraz zaćmą. Ponadto witamina A obecna w jarmużu to sposób na ochronę oczu przed kurzą ślepotą. 

Jak przyrządzić jarmuż?

Jarmuż nadaje się do wykorzystania w wielu przepisach. Może stanowić element zup, warzywnych potrawek oraz sałatek. Świetnie sprawdzi się również w sałatkach, możesz na przykład z pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem zielonym, serem feta, oliwkami, a także dressingiem, przygotowanym z oliwy z oliwek i cytryny. Świetnie komponował się będzie również w sałatce z jajkiem i dressingiem musztardowo-miodowym. Z jarmużu można wyczarować również chrupiące i zdrowe chipsy, które idealnie sprawdzą się jako przekąska do wieczornego seansu filmowego. 

Czy jarmuż może być elementem zdrowego śniadania? Oczywiście, dorzuć go do omletu, szakszuki lub jajecznicy. Świetnie sprawdzi się również jako baza zielonego koktajlu. Wystarczy połączyć go z bananem, masłem orzechowym i napojem roślinnym, zdrowa przekąska gotowa. 

Sprawdź, jakie przepisy z jarmużem w roli głównej stworzyli nasi użytkownicy. 

1. Koktajl kokosowy jarmuż

 Koktajl kokosowy jarmuż Zobacz przepis

Koktajl kokosowy jarmuż / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Tarta z dynią i jarmużem

 Tarta z dynią i jarmużem Zobacz przepis

Tarta z dynią i jarmużem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kotlety z jarmużem i serem feta

 Kotlety z jarmużem i serem feta Zobacz przepis

Kotlety z jarmużem i serem feta / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Kuskus ze szparagami, jarmużem, migdałami i żurawiną

 Kuskus ze szparagami, jarmużem, migdałami i żurawiną Zobacz przepis

Kuskus ze szparagami, jarmużem, migdałami i żurawiną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kotlety mielone z cukinią i jarmużem

 Kotlety mielone z cukinią i jarmużem Zobacz przepis

Kotlety mielone z cukinią i jarmużem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Smoothie jarmuż-kiwi-jabłko

 Smoothie jarmuż-kiwi-jabłko Zobacz przepis

Smoothie jarmuż-kiwi-jabłko / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Słoik do pracy: jarmuż ze "spleśniałą" gruszką i orzechami

 Słoik do pracy: jarmuż ze "spleśniałą" gruszką i orzechami Zobacz przepis

Słoik do pracy: jarmuż ze "spleśniałą" gruszką i orzechami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Ziemniaki z jarmużem

 Ziemniaki z jarmużem Zobacz przepis

Ziemniaki z jarmużem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Filet z kurczaka faszerowany jarmużem

 Filet z kurczaka faszerowany jarmużem Zobacz przepis

Filet z kurczaka faszerowany jarmużem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Surówka z jarmużu i jabłka

 Surówka z jarmużu i jabłka Zobacz przepis

Surówka z jarmużu i jabłka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Placuszki z cukinii i jarmużu

 Placuszki z cukinii i jarmużu Zobacz przepis

Placuszki z cukinii i jarmużu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Czipsy z jarmużu

 Czipsy z jarmużu Zobacz przepis

Czipsy z jarmużu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jak pozbyć się goryczki z jarmużu?

Nieodpowiednio przygotowany jarmuż może być gorzki i twardy, aby temu zapobiec, wystarczy zastosować prosty trik. Na początku warto usunąć z niego twarde części oraz tzw. żyłki, a następnie dokładnie go umyj i wygnieść, dokładnie "masując" liście. Warto również posolić liście jarmużu, dzięki czemu także zniwelujesz goryczkę oraz zmiękczysz liście. 

Źródło: medonet.pl, smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Prosta dieta rozgrzewająca organizm. Stosuj przy problemach z tarczycą, metabolizmem i krążeniem »

Sadzimy czosnek, ale nie każdy się do tego nadaje. Rozwiąż zagadkę i znajdź podmienioną główkę »

Jak zrobić panierkę do mięs, żeby nie wchłaniała dużo tłuszczu? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
7
30 min
1
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133308

15 min
144
15 min
14
Dania główne Placki z kalarepy

Kalarepa, to bardzo dobre warzywo, z którego można zrobić również pyszne placki.

Odsłon: 3907

60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3