Filet z kurczaka faszerowany jarmużem

Przepis dnia 2015-04-22
Filet z kurczaka faszerowany jarmużem
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: BEATA1978
Gdy byłam mała, w ogrodzie rósł jarmuż. Pamiętam, że moja mama traktowała go głównie jako "zielsko" dekoracyjne, skądinąd bardzo ładne. Moim zdaniem dużo bardziej efektowne niż zielona sałata, która go z czasem wyparła z półmisków. Dzisiaj jarmuż wraca jako zdrowa, wartościowa roślinka. U mnie pojawia się jako składnik farszu i to pysznego farszu. Spróbujcie takiego połączenia, bo warto!

Składniki

  • podwójna pierś z kurczaka
  • sól, pieprz czarny mielony
  • farsz:
  • jarmuż 50g
  • masło 1 łyżeczka
  • czosnek 2 ząbki
  • szczypta soli, pieprz czarny mielony
  • mozzarella 100g
  • podgrzybek marynowany 50g
  • dodatkowo: oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. Jarmuż myjemy, osuszamy na sicie. Podgrzybki i mozzarellę kroimy w drobną kostkę. Jarmuż siekamy drobno, podsmażamy na maśle, doprawiając solą, pieprzem
    i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, następnie odstawiamy do wystudzenia. Zimny jarmuż łączymy z mozzarellą i grzybkami.

    Piersi z kurczaka myjemy, usuwamy niepotrzebne błonki. W każdej, przy użyciu noża, nacinamy kieszeń, którą wypełniamy farszem. Tak przygotowane mięso oprószamy pieprzem, solimy, po czym smażymy na tłuszczu, po 10 minut z każdej strony.
    Upieczone filety kroimy w plasterki, podajemy!

  2. Smacznego.

Komentarze do przepisu (8)

Futka 20 kwietnia 2015
Beatko! Cudownie, zdrowo, lekko i bardzo pożywnie. Pyszności! Wpraszam się do Ciebie na takie cudo! :)
Konto usunięte 22 kwietnia 2015
Pyszne danie:)
marian55 22 kwietnia 2015
aż ślinka cieknie :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • podwójna pierś z kurczaka
  • sól, pieprz czarny mielony
  • farsz:
  • jarmuż 50g
  • masło 1 łyżeczka
  • czosnek 2 ząbki
  • szczypta soli, pieprz czarny mielony
  • mozzarella 100g
  • podgrzybek marynowany 50g
  • dodatkowo: oliwa z oliwek
Składniki