Ewa_Gotuje

Zawierają dużo potasu i żelaza, obniżają wysoki cholesterol. Co zrobić z boczniaków - oryginalne przepisy

Boczniaki to jedne z najpopularniejszych grzybów na polskich stołach - oferują całe spektrum prozdrowotnych właściwości oraz niepowtarzalny smak, który zaskoczy niejednego. Brakuje ci pomysłu na ich przyrządzenie? W takim razie zapoznaj się z naszym wyborem oryginalnych przepisów na boczniaka.

Co zrobić z boczniaków? Oryginalne przepisy | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Wiele osób uważa, że grzyby - w tym boczniaki - nie posiadają zbyt wielu wartości odżywczych i spożywa się je wyłącznie ze względu na ich walory smakowe. Z kolei inni traktują je jako zamiennik mięsnych składników w rozmaitych daniach kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Co tak naprawdę kryje się w boczniakach? 

Sprawdź także: Eliksir na długowieczność, witalność i bóle stawów. Wystarczy zjeść łyżkę dziennie

Boczniaki to źródło licznych substancji odżywczych. Wśród nich wymienić można pełnowartościowe białko, witaminy, minerały, błonnik oraz mnóstwo przeciwutleniaczy. Co ciekawe, są one zaliczane do rodziny grzybów leczniczych ze względu na zawartość takich substancji jak ergotioneina i pleuran. Co to za składnik i jakie ciekawe potrawy można z niego wyczarować?

Boczniak - co to za grzyb?

Boczniaki są proste w hodowli i zaliczają się do bardzo uniwersalnych składników roślinnych wielu domowych receptur. Można je smażyć, gotować, piec, a nawet grillować. Na obiad marzy ci się panierowany boczniak? Co to za grzyb i jaka jest jego charakterystyka? 

Boczniaki to popielate grzyby, które swoim wyglądem przywodzą na myśl ostrygi. Występują na wszystkich kontynentach, zazwyczaj w pobliżu drzew liściastych i najczęściej porastają ich korę. Na rynku dostępne są różne rodzaje boczniaków, w tym boczniak perłowy oraz królewski. Ich innym ciekawym podgatunkiem jest boczniak ostrygowy, który cechuje się ciemnoniebieskim kolorem. 

Boczniak - wartości odżywcze 

Zastanawiasz się, co zrobić, żeby w twoim jadłospisie na stałe zagościł boczniak? Wartości odżywcze tego grzyba sprawiają, że można nadać mu miano superfood.  

Boczniaki to wyśmienite źródło białka, zwłaszcza dla pacjentów z zaburzeniami metabolicznymi, którzy powinni spożywać głównie produkty o niskim indeksie glikemicznym. Ich dodatkowym atutem jest wysokie stężenie takich witamin jak niacyna, ryboflawina czy kwas pantotenowy. Zawierają one również cały zestaw minerałów, tj. potas, fosfor, miedź, żelazo, magnez, cynk, mangan oraz selen. Ten ostatni jest szczególnie ważny w kontekście poprawnego funkcjonowania gruczołu tarczowego. 

Doniesienia naukowe pokazują, że spożywanie boczniaków to bardzo dobry sposób na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Zmniejszają one poziom trójglicerydów i wspierają układ odpornościowy, zapobiegając negatywnym skutkom stresu oksydacyjnego. Co ciekawe, ekstrakt z boczniaka wykazuje właściwości terapeutyczne w przypadku pacjentów z rakiem jelita grubego oraz białaczki. 

Oryginalne przepisy na boczniaka 

Szukasz inspiracji kulinarnych? A może chcesz zaskoczyć swoich gości przepysznym daniem na bazie boczniaków? Wiedz, że grzyby te sprawdzą się nie tylko jako alternatywa dla mięsa, ale również jako dodatek do sałatek, pierogów, omletów, jajecznicy czy krokietów. Dzięki ich uniwersalności wyczarujesz przy ich pomocy potrawy na każdą okazję, w tym przystawki, zakąski, zupy oraz dania obiadowe - do wyboru, do koloru. 

Makaron z boczniakami 

Makaron z boczniakami to alternatywa dla tradycyjnych dań na bazie pasty. Można podać go ze smażonymi warzywami lub polać białym sosem wykonanym ze śmietanki i wytrawnego wina. Czego potrzebujesz, aby zaserwować to danie? Nie ograniczaj się i daj ponieść się fantazji. My polecamy wersję aksamitną, w której użyjesz śmietany kremówki, pora, boczniaków, sosu sojowego oraz mąki. Na końcu wystarczy doprawić sos ulubionymi przyprawami i gotowe.

Jeśli twój sos jest za gęsty, możesz posłużyć się bardzo prostym trikiem, a mianowicie rozcieńczyć go odrobiną wody, która pozostała po gotowaniu makaronu. Innym sposobem jest dodanie bulionu warzywnego lub mięsnego, który nada miksturze wyjątkowego charakteru. Kropką nad i będzie posypka ze świeżych ziół, np. kolendry, szczypiorku, koperku lub pietruszki. 

Boczniakowy sos 

Sos z boczniaków to bardzo praktyczne rozwiązanie, ponieważ można go dodać nie tylko do kartofli, makaronu, ryżu czy kaszy, ale również do klusków lanych i kopytek. Boczniakowy sos bardzo dobrze sprawdzi się również w roli weków, które przyjdą ci z pomocą zawsze wtedy, gdy zabraknie ci pomysłu na oryginalne przepisy na boczniaka. Jak się za niego zabrać? 

Sos na bazie grzybów można przyrządzić w dwóch wersjach - jasnej i ciemnej. Innym wariantem będzie potrawa na bazie przecieru pomidorowego. Do śmietanowej wersji z kolei idealnie pasuje sos sojowy. Innymi składnikami, które mogą się przydać podczas przygotowywania sosu z boczniaków, są cebula, olej, masło, mielona papryka, jogurt naturalny oraz sól i pieprz. Jeśli gustujesz w gęstszej konsystencji, możesz wzbogacić przekąskę o nieco mąki lub zasmażki.  

Flaki z boczniaków 

Wśród oryginalnych przepisów na boczniaka nie mogło zabraknąć flaków. Charakteryzuje je ciekawy aromat, treściwa konsystencja oraz uniwersalność - przekąska ta z pewnością posmakuje zarówno weganom, jak i osobom preferującym dietę karniwora. 

Jak zabrać się za przygotowanie flaków z boczniaków? Do ich wykonania potrzebujesz wody, wybranych przypraw, oleju, korzenia imbiru, majeranku, czosnku, koncentratu pomidorowego, cebuli oraz włoszczyzny. Jeśli chodzi o zestaw przypraw, my polecamy słodką i ostrą paprykę oraz gałkę muszkatołową. Gotową potrawę warto posypać sowitą ilością pietruszki lub szczypiorku. 

Realizację przepisu rozpocznij od umycia grzybów. Pamiętaj, aby robić to bardzo delikatnie, żeby boczniaki się nie połamały. Odrzuć brzydkie zakończenia kapeluszy oraz nóżek. Na patelni podsmaż przetarte warzywa, cebulę, listki laurowe oraz przyprawy. Na samym końcu dorzuć boczniak i smaż je tylko przez krótką chwilę. Na samym końcu dolej koncentrat lub przecier pomidorowy i dopraw wszystko do smaku. Flaki powinny gotować się na niewielkim ogniu przez około 20 minut.  

Więcej sprawdzonych i oryginalnych przepisów na boczniaki znajdziesz poniżej:

1. Omlet z boczniakami

 Omlet z boczniakami Zobacz przepis

Omlet z boczniakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Marynowane boczniaki

 Marynowane boczniaki Zobacz przepis

Marynowane boczniaki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Boczniaki w tempurze

 Boczniaki w tempurze Zobacz przepis

Boczniaki w tempurze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Flaczki z boczniaka

 Flaczki z boczniaka Zobacz przepis

Flaczki z boczniaka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Sałatka z boczniakami

 Sałatka z boczniakami Zobacz przepis

Sałatka z boczniakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Tosty z boczniakami

 Tosty z boczniakami Zobacz przepis

Tosty z boczniakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Grillowane boczniaki

 Grillowane boczniaki Zobacz przepis

Boczniaki z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Bigos z boczniakami

 Bigos z boczniakami Zobacz przepis

Bigos z boczniakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Filet z karpia z boczniakami

 Filet z karpia z boczniakami Zobacz przepis

Filet z karpia z boczniakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Kuskus z boczniakami i cukinią

 Kuskus z boczniakami i cukinią Zobacz przepis

Kuskus z boczniakami i cukinią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Zupa gulaszowa na boczniakach

 Zupa gulaszowa na boczniakach Zobacz przepis

Zupa gulaszowa na boczniakach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Polędwiczki wieprzowe z boczniakami

 Polędwiczki wieprzowe z boczniakami Zobacz przepis

Polędwiczki wieprzowe z boczniakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

13. Boczniaki z majonezem bazyliowym

 Boczniaki z majonezem bazyliowym Zobacz przepis

Boczniaki z majonezem bazyliowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

14. Boczniaki smażone z ziemniakami

 Boczniaki smażone z ziemniakami Zobacz przepis

Boczniaki smażone z ziemniakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

15. Zapiekanka ziemniaczana z boczniakami

 Zapiekanka ziemniaczana z boczniakami Zobacz przepis

Zapiekanka ziemniaczana z boczniakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

16. Pasta śniadaniowa z boczniakami

 Pasta śniadaniowa z boczniakami Zobacz przepis

Pasta śniadaniowa z boczniakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Podali przepis na długie życie. Stosuj, a pożyjesz nawet 20 lat dłużej »

Tych części kurczaka nigdy nie jedz. Zawierają najwięcej pasożytów »

Pij odrobinę po obfitym posiłku. Pożegnasz problemy trawienne »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
20

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0