Polędwiczki wieprzowe z boczniakami

Polędwiczki wieprzowe z boczniakami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Delikatne mięso wieprzowe w połączeniu z boczniakami mnie zachwyciło. Warto wypróbować !

Składniki

  • 4 polędwiczki wieprzowe
  • 250 g boczniaków
  • 100 g sera pleśniowego niebieskiego
  • pół szklanki śmietany
  • 30 ml białego wina
  • 3 ząbki czosnku
  • tymianek
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • oliwa z oliwek
  • łyżeczka masła
  • sól
  • biały pieprz
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • kapary
  • zielona pietruszka

Przygotowanie

  1. Polędwiczki natarłem solą, oliwą, rozgniecionym ząbkiem czosnku oraz tymiankiem.
    Odstawiłem na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie rozgrzałem na patelni oliwę.
    Obsmażyłem polędwiczki ze wszystkich stron na rumiano. Zmniejszyłem ogień, podlałem wodą i dusiłem ok.15 minut, aby doszły w środku.
    Przygotowałem sos. Ser pleśniowy pokroiłem w kostkę, wrzuciłem na patelnię z rozgrzanym masłem, chwilę smażyłem mieszając, aż ser się rozpuścił. Wlałem białe wino i śmietanę, doprawiłem białym pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Mieszałem, aż powstał gęsty sos.
    Pozostałe ząbki czosnku pokroiłem w plasterki, lekko podsmażyłem na oliwie, wyjąłem i odłożyłem. Na tej samej oliwie podsmażyłem krótko boczniaki, posoliłem, polałem sosem sojowym, parę minut gotowałem.
    Polędwiczki pokroiłem, ułożyłem na talerzu z sosem i boczniakami. Sos posypałem kaparami, a boczniaki pietruszką i przysmażonymi plasterkami czosnku.

Komentarze do przepisu (10)

ziembulka 04 marca 2015
bardzo smakowite to danie i za pewne mięso rozpływa się w ustach :)
Futka 04 marca 2015
Mniam! Delikatność skomponowana z niesamowitymi aromatami - boskie :)
BEATA1978 04 marca 2015
Polędwiczki w takim towarzystwie, pychotka. :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 polędwiczki wieprzowe
  • 250 g boczniaków
  • 100 g sera pleśniowego niebieskiego
  • pół szklanki śmietany
  • 30 ml białego wina
  • 3 ząbki czosnku
  • tymianek
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • oliwa z oliwek
  • łyżeczka masła
  • sól
  • biały pieprz
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • kapary
  • zielona pietruszka
Składniki