Marynowane boczniaki

Przepis dnia 2019-09-20
Marynowane boczniaki
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Grzybów w lesie nie widać a u mnie rosną boczniaki!

Składniki

  • boczniak ostrygowaty ile kto ma
  • do dekoracji smaku chili i cukinia
  • zalewa: na każde 2 szklanki wody
  • 0,5 szkl octu 10%
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • liście laurowe, ziele angielskie, gorczyca

Przygotowanie

  1. Zebrałam boczniaki.

  2. Kapelusze małych boczniaków zostawiłam w całości a duże pokroiłam w paski. Samych końcówek nóg nie używam, potrafią być gumowate i gorzkawe.

  3. Grzyby zblanszowałam w lekko osolonej wodzie. Dodałam też plasterki chili i cukinii dla koloru.

    Odsączone grzyby przełożyłam, nie ściśle, do wyparzonych słoików. Do każdego słoika dodałam po zielu angielskim i liściu laurowym i szczypcie gorczycy.

    Wymieszałam zalewę i rozlałam do słoików. Nadmiar zalewy można przechować w lodówce do następnej partii warzyw.

    Słoiki wstawiłam do zimnej wody i pasteryzowałam je 20- 25 minut od zagotowania się wody.

  4. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (23)

kuchmariola63 18 września 2019
Takich grzybów jeszcze nie jadłam :)
Maudie 18 września 2019
Marynowanych boczniaków jeszcze nie jadłam więc czas nadrobić bo narobiłaś mi ochoty :)))
Dolcevita-in-my-kitchen 18 września 2019
Slicznie wygladaja i pewnie super smakuja :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • boczniak ostrygowaty ile kto ma
  • do dekoracji smaku chili i cukinia
  • zalewa: na każde 2 szklanki wody
  • 0,5 szkl octu 10%
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • liście laurowe, ziele angielskie, gorczyca
Składniki