Ewa_Gotuje

W PRL-u ustawiały się po nie kolejki. Zobacz, jak zrobić legendarne zapiekanki

W polskich miastach pojawia się coraz więcej restauracji, w których możemy spróbować kuchni z różnych stron świata. Mimo to wiele osób z utęsknieniem wspomina kultową przekąskę, którą zajadaliśmy się w czasach PRL-u. Chodzi oczywiście o zapiekankę z pieczarkami, czyli jeden z najpopularniejszych fast-foodów tamtych czasów. Sprawdź, jak odtworzyć ten niepowtarzalny smak we własnym domu.

Fot.123RF/Picsel/Fot.EASTNEWS

Spis treści:

Po tę przekąskę ustawiały się kolejki! Nic nie smakowało tak dobrze, jak zapiekanki z pieczarkami, serem oraz oczywiście keczupem. Obecnie w menu budek z zapiekankami znajdziesz wiele ciekawych połączeń smaków, nic jednak nie zastąpi PRL-owskiej klasyki! Wybierz się w podróż do przeszłości i przygotuj kultowe zapiekanki z pieczarkami we własnej kuchni.

 Sprawdź także: Kotlety jajeczne, czyli hit z PRL-u

Fast food w PRL-u 

Jeszcze do niedawna jedzenie na mieście nie było tak popularne, jak obecnie. Teraz wiele osób, nie wyobraża sobie tygodnia bez wizyty na mieście, w celu zjedzenia szybkiej przekąski. Do najczęściej wybieranych dań należy oczywiście pizza, kebab, frytki i burgery. Niegdyś, w czasach PRL-u, świat słonych przekąsek, należał oczywiście do kultowych zapiekanek z pieczarkami. Najczęściej kupowaliśmy je w budkach na dworcach autobusowych oraz podczas wszelkich wycieczek i wakacji nad morzem. Żaden wypad nie mógł obyć się bez tej chrupiącej, budżetowej przekąski.

Zapiekanka z PRL-u przepis 

Chrupiące zapiekanki z pieczarkami… Dla wielu osób danie to jest synonimem młodości. Ta przekąska jest nie tylko pyszna, tania, ale i bardzo prosta w przygotowaniu, do jej zrobienia potrzebujesz zaledwie kilku składników.

Doskonale sprawdzi się na kolację, jak i jako danie na imprezę w gronie rodziny i znajomych. Zapiekanka z pieczarkami, serem i keczupem zasmakuje nie tylko dorosłym, którzy pamiętają czasy PRL-u, kiedy przed budką z zapiekankami ustawiały się długie kolejki! Takim daniem zachwycone będą również wszystkie dzieciaki.

Co jest sekretem smaku zapiekanki z PRL-u? Oczywiście proste i tanie składniki: chrupiąca bułka, ciągnący się ser, pieczarki z dużą ilością pieprzu oraz spora porcja keczupu. Najlepiej będzie smakować, jeśli ser i pieczarki zetrzesz na tarce o grubych oczkach!

Przepis na zapiekanki z pieczarkami jest banalnie prosty, przygotuj: dwie pszenne bagietki, opakowanie pieczarek, cebulę, 250 g tartego żółtego sera, masło, keczup, sól i pieprz.

Sam proces przygotowania zapiekanki z PRL-u jest banalnie prosty. Zacznij od pieczarek, zetrzyj je na tarce, a następnie podsmaż wraz z pokrojoną w drobną kostkę cebulką na maśle. Dodaj sól i pieprz do smaku. Bagietki przekrój na pół, wyłóż warstwę pieczarek, a następnie obficie posyp je serem. Piecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, do momentu, aż ser ładnie się zarumieni. Polej zapiekanki keczupem. Gotowe!

Najlepsze przepisy na dania i przekąski z czasów PRL-u

Z nostalgią wspominasz przekąski i dania, którymi zajadałeś się w czasach PRL-u? Koniecznie zajrzyj do przepisów naszych użytkowników. Znajdziesz w nich moc inspiracji na pyszne dania sprzed lat.  

1. Zimne nóżki

 Zimne nóżki Zobacz przepis

Zimne nóżki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kotlety z mortadeli

 Kotlety z mortadeli Zobacz przepis

Kotlety z mortadeli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Ciasteczka z PRL – u. Orzeszki z kremem orzechowym

 Ciasteczka z PRL – u. Orzeszki z kremem orzechowym Zobacz przepis

Ciasteczka z PRL – u. Orzeszki z kremem orzechowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. PRL-owski blok czekoladowy

 PRL-owski blok czekoladowy Zobacz przepis

PRL-owski blok czekoladowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Rurki z kremem

 Rurki z kremem Zobacz przepis

Rurki z kremem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Wafle przekładane masą kakaowo-ajerkoniakową

 Wafle przekładane masą kakaowo-ajerkoniakową Zobacz przepis

Wafle przekładane masą kakaowo-ajerkoniakową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Kotlety jajeczne

 Kotlety jajeczne Zobacz przepis

Kotlety jajeczne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Ciastka PRL-ki

 Ciastka PRL-ki Zobacz przepis

Ciastka PRL-ki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Czekolada rodem z PRL-u

 Czekolada rodem z PRL-u Zobacz przepis

Czekolada rodem z PRL-u / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Chleb w jajku

 Chleb w jajku Zobacz przepis

Chleb w jajku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Jakie właściwości ma czerwony ryż? Pomaga obniżyć cholesterol »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Kanapka Sloppy Joe

Kanapka Sloppy Joe to popularna amerykańska przekąska typu fast food, wciąż n...

Odsłon: 682

60 min
7
60 min
5
60 min
10
15 min
6

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0