Kotlety jajeczne

Kotlety jajeczne
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: drNowak
Fajne sycące danie na bazie jaj gotowanych na twardo. Idealne na piątkowy obiad lub jako dodatek do kotletów. Z przepisu wyjdą 4 duże kotlety.

Składniki

  • Jaja gotowane na twardo (3szt.)
  • Jajko surowe (1 szt.)
  • Bułka tarta (do farszu i obtoczenia)
  • Sól, pieprz, szczypiorek siekany.

Przygotowanie

  1. 1. Gotuje jaja na twardo ok. 10 min.
    2. Po ostygnięciu obieram ze skorupek i siekam (można zmielić na maszynce do mielenia mięsa).
    3. Do posiekanych jaj dodaję surowe jajko, garść bułki tartej, sól, pieprz, szczypiorek.
    4. Masę wyrabiam jak na kotlety mielone, smakuję i ewentualnie przyprawiam do smaku.
    5. W rękach formuję kotlety i obtaczam je w bułce tartej.
    6. Na patelni rozgrzewam oliwę i piekę kotlety ok. 5-10 min.

Składniki
  • Jaja gotowane na twardo (3szt.)
  • Jajko surowe (1 szt.)
  • Bułka tarta (do farszu i obtoczenia)
  • Sól, pieprz, szczypiorek siekany.
Składniki