Kotlety z mortadeli

Kotlety z mortadeli
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Wiecie jak to jest, sentyment i mortadela dostępna w każdym sklepie? Nasze babcie i mamy ratowały nas tym, co było. Kotlety z mortadeli były dla nas traumą, jednak teraz chcieliśmy powrócić do dawnych smaków, do smaków z dzieciństwa.

Składniki

  • 4 plastry mortadeli (po 1 cm)
  • mąka
  • 2 jajka
  • mleko 50 ml
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Plastry mortadeli obtaczamy w mące.
    Przekładamy do rozkłóconych jajek w mleku z dodatkiem soli i pieprzu.
    Następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.

Komentarze do przepisu (10)

babcitereskiciasta 16 grudnia 2018
Pamiętam takie kotlety, też robiłam ale bardzo rzadko.:)
kuchmariola63 17 grudnia 2018
Dzisiaj tak smacznej mortadeli nie kupimy. Ta z PRLu pachniała czosnkiem na odległość.
konhambos 17 grudnia 2018
Nie pamietam polskiej mortadeli, ale wiem, ze nie miala ona nic wspólnego z oryginalna wloska mortadla. Chyba... Czytaj całość »
Nie pamietam polskiej mortadeli, ale wiem, ze nie miala ona nic wspólnego z oryginalna wloska mortadla. Chyba miala konsystencje zblizona do parówek, nigdy nie jadlam smazonej, ale z jakas surówka na pewno jest pyszna. Wyglada zachecajaco.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 plastry mortadeli (po 1 cm)
  • mąka
  • 2 jajka
  • mleko 50 ml
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Składniki