Te ryby to skarbnica witaminy D. Jesienią trzeba jeść je częściej

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że jedzenie ryb jest bardzo zdrowe. Ryby to świetne źródło białka, witamin i minerałów oraz kwasów tłuszczowych. Czy wiesz jednak, które z nich są najbardziej wartościowe pod względem odżywczym? Jakie ryby warto wybierać, te tłuste, a może chude? Które ryby mają najwięcej witaminy D, odpowiedzialnej za mocne kości i zęby? Sprawdź, dlaczego witamina D jest tak ważna w codziennej diecie.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Chcesz jeść więcej ryb, ale nie wiesz, po które z nich warto sięgnąć? Tłuste ryby morskie są cennym źródłem witaminy D oraz kwasów tłuszczowych, dlatego warto przyrządzać je na obiad przynajmniej raz w tygodniu. Jak jedzenie tłustych ryb wpływa na twój organizm? Dlaczego, w twoim codziennym menu nie może zabraknąć witaminy D?

Sprawdź także: Ość z ryby utknęła ci w gardle? Zobacz, co musisz zrobić

Witamina D – dlaczego jest ważna?

Czy wiedziałeś, że aż 90 procent Polaków ma niedobór witaminy D? W dużej części odpowiedzialna jest za to pogoda oraz krótki okres letni, bowiem witamina D wytwarzana jest przez organizm głównie za sprawą promieni słonecznych.

Niedobór witaminy D może mieć poważne skutki, m.in. powodować: osteoporozę, krzywicę u dzieci, być przyczyną obniżonej odporności, nadciśnienia, bólu zębów i kości. Dostarczenie jej z pożywienia nie jest takie łatwe, ponieważ występuje w nielicznych produktach spożywczych. Oczywiście znajdziesz ją w mleku, żółtkach jaj, wątrobie, niektórych grzybach czy żółtym serze, jednak to właśnie tłuste ryby morskie są jej najbogatszym źródeł.

Witamina D jesienią i zimą

Dostarczanie odpowiedniej dawki witaminy D, jest ważne zwłaszcza zimą, kiedy wystawianie skóry na działanie promieni słonecznych jest znacznie utrudnione. Warto wspomnieć również o tym, że ekspozycja ciała na działanie słońca nie jest korzystna dla naszego zdrowa. Narażamy się nie tylko na poparzenia, ale i ryzyko zachorowania na nowotwory skóry. Nic więc dziwnego, że dermatolodzy w sezonie letnim apelują o regularną aplikację kremów z filtrem, które ograniczają produkcje witaminy D.

Witamina D jest nazywana witaminą słońca, co jednak zrobić kiedy za oknem jest szaro, a ty dodatkowo chcesz chronić skórę przed szkodliwym promieniowaniem? Rozwiązaniem jest dobrze zbilansowana dieta (pokrywa około 20 proc. zapotrzebowania na witaminę D, reszta to ta syntezowana przez organizm pod wpływem słońca), w której nie zabraknie produktów bogatych w witaminę D, oraz odpowiednia suplementacja.

Aby uzupełnić niedobory witaminy D, może być konieczne sięgnięcie po apteczne preparaty. Dorośli  potrzebują od 800 do 2000 jednostek na dobę, natomiast u dzieci i młodzieży jest to od 600 do 1000 jednostek na dobę w okresie od jesieni do wiosny. Oczywiście wszystko zależy od indywidualnego zapotrzebowania oraz np. wagi. Dlatego zanim rozpoczniesz przyjmowanie dodatkowych środków, warto zasięgnąć opinii lekarza.

Witamina D – właściwości

Chyba wszyscy kojarzą witaminę D z jej wpływem na zdrowie kości i zębów. Nic w tym dziwnego, witamina D uczestniczy w procesie wchłaniania wapnia i fosforu, które w głównej mierze odpowiadają za zdrowie zębów oraz układu kostnego. Dzieciaki zachęcane są przez swoich rodziców do spożywania nabiału, aby zadbać o to, by szybko rosły, miały mocne kości oraz zęby bez dziur. W przypadku osób starszych witamina D jest istotna, aby uchronić się przed zachorowaniem na osteoporozę. Co więcej, jest również odpowiedzialna za prawidłową pracę układu nerwowego oraz mięśniowego

Nie wszyscy wiedzą, że witamina D wspomaga proces odchudzania, ponieważ zachowanie jej prawidłowej ilości w diecie, pomaga przyspieszyć przemianę materii. Ponadto ma działanie przeciwnowotworowe, oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę.  

Okres jesienno-zimowy to czas, kiedy częściej łapią nas infekcje, przeziębienia, czy grypa. Wówczas większość z nas sięga po witaminę C, okazuje się jednak, że witamina D jest równie istotna. Ponieważ wspiera odporność organizmu.

Które ryby mają witaminę D?

Skoro wiemy już, dlaczego odpowiednia ilość witaminy D w diecie jest tak istotna, warto zapoznać się z listą ryb, które ci jej dostarczą. Najlepiej wybierać ryby morskie, o dużej zawartości tłuszczu, warto wspomnieć, że witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach. Świetnym wyborem będzie: świeży węgorz, śledź w oleju, sardynki w puszce, łosoś, miecznik, dorsz, makrela i tuńczyk.

Możesz spożywać ryby gotowane, pieczone, smażone, lub te w oleju, czy z puszki. Oczywiście, jeśli masz taką możliwość najlepiej sięgać po świeże ryby, ze sprawdzonych źródeł.

Zastanawiasz się, jaki obiad z rybą w roli głównej zaserwować rodzinie? Koniecznie zapoznaj się z pysznymi przepisami naszych użytkowników.

1. Grilowana makrela

 Grilowana makrela Zobacz przepis

Grilowana makrela / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Śledź po flamandzku

 Śledź po flamandzku Zobacz przepis

Śledź po flamandzku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Łosoś pieczony

 Łosoś pieczony Zobacz przepis

Łosoś pieczony / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Pieczona makrela

 Pieczona makrela Zobacz przepis

Pieczona makrela / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Smażony węgorz z ananasem i grzybami

 Smażony węgorz z ananasem i grzybami Zobacz przepis

Smażony węgorz z ananasem i grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Śledź po sułtańsku

 Śledź po sułtańsku Zobacz przepis

Śledź po sułtańsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Łosoś z grilla

 Łosoś z grilla Zobacz przepis

Łosoś z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Śledź po grecku

 Śledź po grecku Zobacz przepis

Śledź po grecku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Łosoś po toskańsku

 Łosoś po toskańsku Zobacz przepis

Łosoś po toskańsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Łosoś z kaparami

 Łosoś z kaparami Zobacz przepis

Łosoś z kaparami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Dodaj to do herbaty. Efekt rozgrzewający gwarantowany »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3
30 min
2
Ciasta Lekki puch o smaku kiwi

Ciasto zachwyca różnorodnością smaków, wiśnia, orzechy, kiwi, otulone delikat...

Odsłon: 51

60 min
0
Ciasta Kremówka

Dwa płaty ciasta francuskiego przełożone dwoma kremami: budyniowym i śmietank...

Odsłon: 10741

60 min
22

Polecane artykuły

Informacje Co na obiad w piątek bez mięsa? Proste i szybkie w przygotowaniu przepisy

Piątek to dzień, w którym wiele osób rezygnuje ze spożywania mięsa. Jedni robią to z pobudek religijnych, inni natomiast z przyzwyczajenia i nawyku...

8
Informacje Krówki tailor-made od Cukrówek – nadaj swojej imprezie wyjątkowy charakter

Jak dotrzeć do serc uczestników Twojej imprezy? Przez żołądek! W dobie wszechobecnego nurtu tailor-made – także w branży eventowej – coraz większą...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Szparagi zapiekane z jajkiem, burgery z pstrąga i sernik na zimno

Kiedy na dworze robi się coraz cieplej, w kuchni Ewy Wachowicz pojawiają się pyszne wiosenne przepisy. Nie zabraknie zielonych szparagów w wersji z...

2
Informacje Wybrano najlepsze pizzerie w Europie. W rankingu mamy dwie polskie

Popularny włoski przewodnik „50 Top Pizza” na liście najlepszych pizzerii w Europie umieścił dwie polskie restauracje. Dowiedz się, gdzie w naszym...

8