Łosoś pieczony

Przepis dnia 2011-12-19
Łosoś pieczony
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: szynszylka
taki łosoś po prostu rozpływa się w ustach

Składniki

Przygotowanie

  1. łososia solimy, pieprzymy i posypujemy ziołami prowansalskimi

  2. na górę rozsmarowujemy dwie łyżki masła - nie ma co oszczędzać :)

  3. filet układamy na podwójnie złożonej folii aluminiowej i zawijamy szczelnie

  4. pieczemy w piekarniku rozgrzanym do ok 180'' C przez 30 minut

  5. po otwarciu od góry folii układamy łososia np na blachę do pieczenia i wsadzamy z powrotem do piekarnika na ok 3-5 minut

  6. świetnie smakuje skropiony cytryną podany z np ryżem

  7. SMACZNEGO

Komentarze do przepisu (7)

babciaaneczka 14 grudnia 2011
Dzięki za przepis, uwielbiam łososie, idzie do ulubionych - kategoria łosoś.
emerytka 15 grudnia 2011
Nie pamiętam która strona folii ma być na zewnątrz, proszę o podpowiedź. Czy zamiast przekładać łososia z... Czytaj całość »
Nie pamiętam która strona folii ma być na zewnątrz, proszę o podpowiedź. Czy zamiast przekładać łososia z folii na blachę nie wystarczy odwinąć folię i tak podpiec?
szynszylka 15 grudnia 2011
nigdy nie pamiętam która strona folii jest ok a która nie - jak dla mnie nie ma to znaczenia
w sumie można... Czytaj całość »
nigdy nie pamiętam która strona folii jest ok a która nie - jak dla mnie nie ma to znaczenia
w sumie można tylko odwinąć - ale po odwinięciu folia u mnie straciła sztywność i konieczne było przełożenie - bo łosoś piekł się na ruszcie a nie na plasze
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki