Śledź po sułtańsku

Śledź po sułtańsku
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Mechanik79
Śledź po sułtańsku, idealne na co dzień i od święta innymi słowy kiedy tylko masz śledzie to pomysł na śledzia po sułtańsku będzie świetną decyzją.

Składniki

  • 0,5 kg śledzi solonych (matiasów)
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 50 gr rodzynek sułtańskich
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 średnie cebule
  • pół łyżeczki sosu tabasco ew. przecieru z chilli
  • sok z cytryny
  • sól i cukier
  • olej rzepakowy

Przygotowanie

  1. Śledzie wymoczyć ale nie dłużej niż 30 minut, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny.
    Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odsączamy po 5 minutach, mają tylko lekko zmięknąć.
    Cebulę kroimy na półplasterki i szklimy na patelni na oleju rzepakowym, do zeszklonej cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy, łyżkę koncentratu (można nieco później dołożyć), pół łyżeczki sosu tabasco oraz rodzynki. Wszystko wymieszać, zagotować i dusić ok 5-7 minut.Doprawić solą i cukrem po czym ostudzić.

  2. Płaty śledziowe kroimy w ok 2 cm kawałki i przekładamy do misy, dodajemy przygotowany sos i całość mieszamy. Misę nakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum 24 h.

Komentarze do przepisu (2)

Nevermore 03 grudnia 2017
Śledzik zawsze i wszędzie, zwłaszcza w takim wykonaniu i dziś po trzydniowych andrzejkach xD
wkawiarence 11 grudnia 2017
uwielbiam śledzie absolutnie :)
ja zapraszam na wyborne ciasteczka kokosowo - maślane z dziurką... Czytaj całość »
uwielbiam śledzie absolutnie :)
ja zapraszam na wyborne ciasteczka kokosowo - maślane z dziurką
http://www.wkawiarence.pl/kokosowe-ciasteczka-z-dziurka/
Składniki
  • 0,5 kg śledzi solonych (matiasów)
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 50 gr rodzynek sułtańskich
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 średnie cebule
  • pół łyżeczki sosu tabasco ew. przecieru z chilli
  • sok z cytryny
  • sól i cukier
  • olej rzepakowy
Składniki