Śledź po grecku

Śledź po grecku
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: wjosna
Śledź podany w stylu ryby po grecku - z duszoną marchewką, cebulką z dodatkiem przecieru pomidorowego. Można podać w jednej dużej misce albo zrobić indywidualne porcje w szklaneczkach. świetna przystawka na różne okazje

Składniki

  • 1/2 kg śledzi matjas
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • ziele angielskie ( 2 ziarna)
  • liść laurowy
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • pół pęczka koperku

Przygotowanie

  1. Marchewki zetrzeć na grubej tarce, cebulę drobno posiekać.
    Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, chwilę podsmażyć i dodać marchewkę, liść laurowy i ziele angielskie- dusić przez ok 10 minut, podlać odrobiną wody, dodać cukier, sól i pieprz- dusić kolejne 4 minut, dodać przecier i sok z cytryny, dusić 5 minut, na koniec dodać posiekany koperek i w razie potrzeby doprawić solą lub pieprzem i odstawić do ostygnięcia.
    Śledzie pokroić w kostkę - ułożyć w niskich szklankach ( albo w szklanej misce) śledzie na zmianę z warzywami, odstawić do lodówki przed podaniem na minimum godzinę a najlepiej całą noc.

Komentarze do przepisu (4)

Obserwator 19 grudnia 2018
Fajny przepis :)
Nevermore 19 grudnia 2018
Super, pycha :) Przy takim śledziku, słowa są zbędne :D
konhambos 21 grudnia 2018
nie tylko smczny, ale i jak pieknie sie prezentuje
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1/2 kg śledzi matjas
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • ziele angielskie ( 2 ziarna)
  • liść laurowy
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • pół pęczka koperku
Składniki