Ewa_Gotuje

Ma dużo błonnika prebiotycznego, właściwości antywirusowe, zapobiega próchnicy. Dlaczego powinniśmy jeść cebulę cukrową?

Cebula to warzywo, które nadaje smaku wielu daniom kuchni polskiej, świetnie sprawdza się do potraw mięsnych, zup, a nawet sałatek. Nie wszyscy wiedzą, że istnieje wiele jej odmian, dziś przyjrzymy się bliżej cebuli cukrowej. Sprawdzimy, jakie ma wartości odżywcze, jak wpływa na zdrowie oraz w jakich przepisach ją wykorzystać.

Dlaczego warto jeść cebulę cukrową? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

W sklepach znajdziemy różne rodzaje cebuli, najpopularniejsza jest oczywiście żółta oraz biała, możemy również natknąć się na cebulę czerwoną, szalotkę lub cebulę dymkę. Wszystkie odmiany charakteryzuje wyraźny smak i zapach, a także właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Czym jednak wyróżnia się cebula cukrowa? W poniższym artykule podpowiemy ci, do czego ją dodawać oraz sprawdzimy, czy cebula cukrowa jest zdrowa. 

Sprawdź także: Szalotka – właściwości odżywcze i zastosowanie

Cebula cukrowa – charakterystyka i odmiany

Jest odmianą cebuli zwyczajnej, rośliną dwuletnią, ma biały kolor, zwartą strukturę, jest dosyć duża i soczysta, to właśnie cebula cukrowa. Czym różni się cebula cukrowa od zwykłej? Charakteryzuje ją słodki, delikatny smak, w sklepach możemy dostać odmiany: "Orizaba F1" , "Sterling F1", "Alibaba" oraz "Ailsa Craig". Łagodny aromat cukrowej cebuli sprawia, że doskonale sprawdzi się na surowo, do twarożku z rzodkiewką, do kanapek z pomidorem, w surówkach i sałatkach. 

Wartości odżywcze i kalorie cebuli cukrowej

Jakie wartości odżywcze kryje w sobie cukrowa cebula? Zawiera witaminę A, te z grupy B, C, E, K i PP, jest również źródłem substancji mineralnych, takich jak: krzem, siarka, żelazo, wapń, fosfor, selen czy cynk. Jest także bogata w przeciwutleniacze, które wspierają walkę organizmu z wolnymi rodnikami, działają przeciwstarzeniowo i antynowotworowo. Zawiera również błonnik prebiotyczny, który nie tylko wspiera prawidłowe trawienie, ale i dba o mikroflorę jelitową. 

Cebula cukrowa jest warzywem, które świetnie sprawdzi się dla osób, które dbają o linię, jest niskokaloryczna, w 100 g produktu znajduje się jedynie ok. 32 kcal. 

Czy cebula cukrowa jest zdrowa?

Cebula cukrowa ma wiele właściwości pozytywnie wpływających na zdrowie. Wspiera układ immunologiczny, działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i grzybobójczo, dzięki czemu pomaga chronić organizm przed infekcjami, a co za tym idzie zapobiega przeziębieniom i grypie. Cebuli przypisuje się miano naturalnego antybiotyku. Będzie również pomocna przy uporczywym, mokrym kaszlu, ponieważ ma właściwości wykrztuśne, wspiera również oczyszczanie dróg oddechowych z zalegającej wydzieliny.  

Jedzenie cebuli, zwłaszcza tej surowej, korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, wspiera prawidłową pracę serca, pomaga regulować ciśnienie krwi, a także obniża zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi. Co więcej, w cebuli znajduje się substancja zwana allicyną, która pomaga regulować poziom cukru we krwi, a także wzmacnia naczynia krwionośne. Pomaga chronić organizm przed chorobami takimi jak: zawał mięśnia sercowego, udar mózgu czy choroba wieńcowa.

Nie wszyscy wiedzą o tym, że cebula pomaga zadbać o urodę, zawartość krzemu i siarki pomaga wzmocnić włosi i paznokcie. Nie wszyscy wiedzą o tym, że cebulę można stosować również zewnętrznie w formie okładów, np. na użądlenia owadów. 

    Cebula cukrowa w kuchni – do czego dodawać?

    Zastanawiasz się, jak wykorzystać cebulę cukrową w kuchni? Oczywiście, możesz jeść ją na surowo, świetnie sprawdzi się również do dań smażonych, pieczonych w piekarniku, grillowanych czy duszonych. Świetnie nadaje się również do marynowania oraz przygotowywanie przetworów. 

    Sprawdź, jakie dania z cebulą przygotowali nasi użytkownicy. 

    1. Cebula po żmudzku

     Cebula po żmudzku Zobacz przepis

    Cebula po żmudzku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    2. Placki z cebuli

     Placki z cebuli Zobacz przepis

    Placki z cebuli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    3. Marynowana cebula

     Marynowana cebula Zobacz przepis

    Marynowana cebula / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    4. Surówka z cebuli

     Surówka z cebuli Zobacz przepis

    Surówka z cebuli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    5. Spaghetti z cebulą

     Spaghetti z cebulą Zobacz przepis

    Spaghetti z cebulą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    6. Syrop z cebuli

     Syrop z cebuli Zobacz przepis

    Syrop z cebuli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    7. Zapiekane kiełbaski z cebulą

     Zapiekane kiełbaski z cebulą Zobacz przepis

    Zapiekane kiełbaski z cebulą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    8. Pasta z jajek i cebuli

     Pasta z jajek i cebuli Zobacz przepis

    Pasta z jajek i cebuli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    9. Focaccia z cebulą i tymiankiem

     Focaccia z cebulą i tymiankiem Zobacz przepis

    Focaccia z cebulą i tymiankiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    10. Kluski z kiełbasą i cebulą

     Kluski z kiełbasą i cebulą Zobacz przepis

    Kluski z kiełbasą i cebulą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    11. Zupa cebulowa

     Zupa cebulowa Zobacz przepis

    Zupa cebulowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    12. Najlepsza karkówka w cebuli

     Najlepsza karkówka w cebuli Zobacz przepis

    Najlepsza karkówka w cebuli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    Źródła: zywienie.abczdrowie.pl, wikipedia.pl

    Autor: Anna Hutek

    Zobacz także:

    Ogórki nie chorują i szybciej rosną. Prosta receptura na zdrowe i twarde ogórki »

    Zajadaj jak najczęściej. Nasyci, ułatwi odchudzanie i opanuje skoki cukru »

    Piękny wygląd to niejedyna zaleta. Pyszna nalewka na serce i stany zapalne »

    Komentarze

    Ostatnio komentowane przepisy

    Ciasta Ciasto drożdżowe.

    Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

    Odsłon: 194

    30 min
    4
    Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

    Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

    Odsłon: 29905

    60 min
    68
    Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

    Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

    Odsłon: 280

    30 min
    8

    Polecane artykuły

    Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

    Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

    1
    Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

    Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

    1
    Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

    Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

    0
    Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

    Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

    0