Cebula po żmudzku

Cebula po żmudzku
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Cebula nie zawsze musi być tylko składnikiem farszów. Tym razem ona w głównej roli. Odwdzięcza się swoją słodkością. Można wykorzystać białą cebulę i nafaszerować czerwoną fasolą i odwrotnie czerwoną cebulę i nafaszerować białą fasolą.

Składniki

  • 4 duże cebule
  • szklanka białej fasoli z puszki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka posiekaneych listków rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich.

Przygotowanie

  1. Cebule obrałem, wrzuciłem do osolonej, wrzącej wody. Obgotowywałem 10 minut. Wyjąłem łyżką cedzakową, osączyłem. Odciąłem czubki cebul, ostrożnie wydrążyłem wewnętrzne warstwy, pozostawiłem 2-3 wierzchnie. Wydrążone środki cebul, fasolę i rozmaryn zmiksowałem na gładką masę, przyprawiłem solą i pieprzem. Wypełniłem farszem cebule, ułożyłem w natłuszczonej żaroodpornej formie. Posypałem orzechami i wiórkami masła. Zapiekałem do miękkości cebuli, około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C.

Komentarze do przepisu (10)

Kardamonovy 22 września 2016
Oj łazi za mną skubana, od dawna.
Futka 22 września 2016
Świetny pomysł! Prezentuje się bardzo smakowicie :D
mimiwiki 22 września 2016
Pycha!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 duże cebule
  • szklanka białej fasoli z puszki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka posiekaneych listków rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich.
Składniki