Marynowana cebula

Marynowana cebula
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Bake-cook
Marynowana cebula świetnie się nada jako dodatek do kiełbas, sałatek, potraw z grilla czy domowych hot dogów lub hamburgerów

Składniki

  • Cebula ok.8 sztuk
  • szklanka 250 ml jabłkowego octu
  • 100 ml wody
  • 80 g cukru
  • 1 laska cynamonu
  • 5 goździków
  • 1 gwiazdka anyżowa
  • 5 owoców jałowca (jagód)
  • ok. 5 kulek ziela angielskiego
  • ok łyżeczki pieprzu ziarnistego
  • odrobina soli

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki oprócz cebuli włóż do garnka i zagotuj. Co jakiś czas przemieszaj, aby cukier się cały rozpuścił.

    Po zagotowaniu, wywar ostudź.

  2. Cebulę pokrój na wąskie krążki. Przełóż ją do słoika.

  3. Na koniec wlej ostudzony wywar do słoika z cebulą. Słoiki umieść w lodówce.

    Cebula musi marynować się co najmniej 24 godziny. Po tym czasie będzie idealnie smakować.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 14 lipca
Super przepis:)
Mark5 19 września
Jak dlugo mozna taka cebule przechowywac ? czy trzeba pasteryzowac na dluzszy okres.
Składniki
  • Cebula ok.8 sztuk
  • szklanka 250 ml jabłkowego octu
  • 100 ml wody
  • 80 g cukru
  • 1 laska cynamonu
  • 5 goździków
  • 1 gwiazdka anyżowa
  • 5 owoców jałowca (jagód)
  • ok. 5 kulek ziela angielskiego
  • ok łyżeczki pieprzu ziarnistego
  • odrobina soli
Składniki