Najlepsza karkówka w cebuli

Najlepsza karkówka w cebuli
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kate85
Jak zrobić karkówkę duszoną w cebuli - sprawdzony przepis krok po kroku. To jest dopiero pyszne! Uroczystość rodzinna w planach, impreza lub niedzielny obiad w gronie najbliższych? Ta karkówka zaskoczy wszystkich. Skorzystaj z przepisu i odkryj sekret tej pysznej i łatwej w przygotowaniu potrawy! :) Ślicznie pozdrawiam :)

Składniki

  • ok. 8 kotletów z karkówki wieprzowej, lekko rozbitych
  • 8 cebul pokrojonych w piórka
  • 1 marchew pokrojona w kostkę
  • 1 korzeń pietruszki, pokrojony w kostkę
  • kawałek selera, pokrojony w kostkę
  • 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie, ok. 400g
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka papryki czerwonej mielonej (ewentualnie)
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • sól i pieprz do smaku
  • cukier do smaku

Przygotowanie

  1. Oprószone solą oraz pieprzem kotlety smażymy kolejno na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron - przekładamy do naczynia żaroodpornego.

  2. Na pozostałym na patelni tłuszczu podsmażamy pokrojoną cebulę, dodajemy tymianek, mieszamy - dodajemy do karkówki.

  3. Na patelnię wrzucamy pozostałe warzywa, chwilę podsmażamy (w razie potrzeby uzupełniamy tłuszcz), dodajemy pomidory z zalewą, paprykę (ewentualnie), podduszamy ok. 10 minut, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem - wlewamy całość do karkówki.

  4. Naczynie żaroodporne przykrywamy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 2 godziny i gotowe.

    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (5)

Nevermore 12 lutego 2018
Na kolację już nie dam rady wcisnąć, ale na jutrzejsze śniadanie, tak około południa będzie w sam raz... Czytaj całość »
Na kolację już nie dam rady wcisnąć, ale na jutrzejsze śniadanie, tak około południa będzie w sam raz xD
Pyszne mięcho, a do tego jeszcze jakieś warzywna sałatka i gryczana, no i NIEBO ;D
Kate85 12 lutego 2018
Ooo tak, o tak tak! :)
Nevermore 12 lutego 2018
U nas wiemy, co dobre :D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ok. 8 kotletów z karkówki wieprzowej, lekko rozbitych
  • 8 cebul pokrojonych w piórka
  • 1 marchew pokrojona w kostkę
  • 1 korzeń pietruszki, pokrojony w kostkę
  • kawałek selera, pokrojony w kostkę
  • 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie, ok. 400g
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka papryki czerwonej mielonej (ewentualnie)
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • sól i pieprz do smaku
  • cukier do smaku
Składniki