Ewa_Gotuje

Kulinarne wakacje w Polsce. Co zjeść na Pomorzu i Kaszubach?

Początek lata to czas wakacyjnych wyjazdów, obfitujących w nowe doświadczenia i smaki. Podróżując po Polsce, warto spróbować lokalnych specjałów, których nie znajdziemy nigdzie indziej. Z jakich potraw słyną Kaszuby i Pomorze? Sprawdź, co zjeść podczas tegorocznego urlopu.

Fot.123RF/Picsel

Jakie są najciekawsze kaszubskie i pomorskie specjały kulinarne? Liczne jeziora oraz dostęp do morza to gwarancja świeżych i pysznych ryb, których koniecznie musisz spróbować. Smażone, gotowane, marynowane oraz wędzone, każdy znajdzie coś dla siebie. To właśnie na Pomorzu i Kaszubach zjesz najlepsze dania z rybami w roli głównej. 

Zobacz także: Kulinarne specjały Warmii i Mazur 

Kuchnia Pomorza i Kaszub

Pojezierze Pomorskie składa się z dwóch regionów – Pomorza i Kaszub. Wyróżniają się bujną naturą, czystym, bogatym w jod powietrzem, atrakcyjną bazą pieszych i rowerowych szlaków wycieczkowych oraz licznymi zabytkami, do których zaliczyć można np. Zamki Krzyżackie w Malborku, Bytowie i Gniewie, Bunkier Wału Pomorskiego czy Kaplicę Templariuszy. Jego dużą zaletą jest również bliskość Morza Bałtyckiego.

Specjały kuchni Pomorza i Kaszub – czego warto spróbować?

Kaszubi od lat cenią swoją odrębność – pielęgnują własny język oraz zwyczaje i tradycje. Wyjątkowa jest również ich kuchnia. Czego warto spróbować, będąc na Kaszubach i Pomorzu?

Do najpopularniejszych potraw tego regionu należą:

  • śledź po kaszubsku – czyli kawałki śledzia w zalewie pomidorowo-cebulowej, najczęściej podawane z chlebem,
  • tatar z łososia bałtyckiego – jest to potrawa bazująca na drobno posiekanym, surowym mięsie z dzikiego łososia bałtyckiego, skropionego sokiem z cytryny, z dodatkiem cebuli oraz przypraw,
  • pierogi z łososiem w sosie winnym z szyjkami rakowymi – w przeszłości uważano je za ekskluzywne danie, zarezerwowane jedynie dla arystokracji. Obecnie jest to wyjątkowy przysmak, którego można spróbować w wielu kaszubskich i pomorskich restauracjach. Warto skosztować tego typu pierogów, ponieważ są wyjątkowo smaczne i oryginalne. Kluczem do zrobienia najlepszych pierogów z łososiem jest delikatne, sprężyste i cienkie ciasto,
  • czernina z golcami – to danie kuchni kaszubskiej z pewnością przypadnie do gustu osobom otwartym na niecodzienne oraz ekstrawaganckie smaki, Czernina z golcami, nazywana również czarną polewką, to tradycyjna zupa z kaczej lub gęsiej krwi, podawana z suszonymi owocami,
  • plince – to tradycyjne kaszubskie placki ziemniaczane, które zazwyczaj podaje się z kremową masą, wykonaną na bazie śmietany i tłustego twarogu.

Kuchnia Kaszub i Pomorza – jakie przysmaki przywieźć z wakacji?

  • ryby wędzone – ten region słynie z doskonałych ryb, przyrządzanych na różne sposoby w lokalnych wędzarniach. Wybierając się na urlop na Pojezierze Kaszubskie, warto zaopatrzyć się w kilka sztuk i zabrać ten wyjątkowy smak ze sobą do domu.
  • pierniki z lukrem – być może nie wszyscy o tym wiedzą, ale Kaszuby słyną również z przepysznych, miękkich i puszystych pierników polanych lukrem. Po powrocie z urlopu będą one stanowiły idealny dodatek do kawy.

Po więcej inspiracji zajrzyj do przepisów naszych użytkowników. 

1. Śledź po kaszubsku na buraczanym spodzie

 Śledź po kaszubsku na buraczanym spodzie Zobacz przepis

Śledź po kaszubsku na buraczanym spodzie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Tatar z łososia

 Tatar z łososia Zobacz przepis

Tatar z łososia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Pomorski pasztet z wędzonej makreli

 Pomorski pasztet z wędzonej makreli Zobacz przepis

Pomorski pasztet z wędzonej makreli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Ciszki kaszubskie

 Ciszki kaszubskie Zobacz przepis

Ciszki kaszubskie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Plińce

 Plińce Zobacz przepis

Plińce po kaszubsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Kotlety kaszubskie

 Kotlety kaszubskie Zobacz przepis

Kotlety kaszubskie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Grzybki po kaszubsku

 Grzybki po kaszubsku Zobacz przepis

Grzybki po kaszubsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Pomorskie pasty śledziowe

 Pomorskie pasty śledziowe Zobacz przepis

Pomorskie pasty śledziowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Czernina

 Czernina Zobacz przepis

Czernina / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Kaszubski jabłecznik

 Kaszubski jabłecznik Zobacz przepis

Kaszubski jabłecznik / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: opracowanie smaker.pl 

Autor: Redakcja Smaker.pl 

Zobacz także:

Ciasto krówka na biszkopcie. Wypróbuj ten znakomity przepis »

Jedz, by opóźnić procesy starzenia. Dermatolog wylicza kluczowe produkty »

Smak ogórka wykręca buzię? Prawdopodobnie obierasz go źle »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
7
60 min
14
Dania główne Kotlety mielone

Szybki , prosty i smaczny obiad , jakim są kotlety mielone . Myślę że jest to...

Odsłon: 699

30 min
10
Śniadania Parówki z wody

Zagotuj wodę włóż do niej parówki , gotujemy 5 minut i gotowe

Odsłon: 111

15 min
1
Dania główne Racuchy cebulowe

Klasyczne obiady nieco Ci się znudziły? Nie martw się! Mamy na to sposób! Nas...

Odsłon: 995

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Syp do kawy, owsianki i zdrowych deserów. Utrzymasz w ryzach poziom cukru i ciśnienie

Wyznajesz zasadę „lepiej zapobiegać niż leczyć”? Jeśli tak, to musisz pamiętać o tym, że na twoje zdrowie i samopoczucie, w dużej mierze wpływa to,...

1
Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1