grzybki po kaszubsku...

Przepis dnia 2017-09-26
grzybki po kaszubsku...
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izaa_a
tak przyrządzone grzyby sa smaczne na ciepło jak i na zimno; doskonale nadają się np na zapiekanki...

Składniki

  • 1 durszlak ugotowanych grzybów
  • 1/2 kg cebuli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3/4 szkl oleju
  • zalewa: 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżki ostrej papryki (można zmniejszyć)
  • 1 łyżeczka chili (można pominąć)
  • 5 łyżek cukru
  • 6 łyżek octu 10%
  • 5 łyżek pasty pomidorowej

Przygotowanie

  1. Grzyby oczyścić, pokroić na większe kawałki, wypłukać. Włożyć do garnka, zalać wodą, nieco posolić zagotować. Gotować ok 5-10 minut i odcedzić.

  2. Do rondla wlać trochę oleju i podsmażyć lekko cebulę pokrojoną w piórka; pod koniec dodając posiekany czosnek. Wlać resztę oleju i dodać grzybki. Zmniejszyć ogień.

  3. W tym czasie zrobić zalewę. Do rondla wlać wodę i dodać pozostałe składniki zalewy. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia.

    Do grzybów dodać gotującą sie zalewę. Wymieszać chwilkę podotować i natychmiast przekładać do słoików. Mocno zakręcić. Słoiki położyc na desce do góry nogami.

  4. Jeśli ktoś chce może dla pewności pasteryzować około 20 minut, ale nie jest to konieczne.

Komentarze do przepisu (10)

GREGORHSPEED 23 września 2017
No i robimy ;)
Obserwator 24 września 2017
Dzisiaj robię, ale pominę chili. Dziękuję za inspirację.
Nemezis30 28 września 2017
Czy grzybki można jeść od razu po przygotowaniu, czy muszą jakiś czas odstać?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 durszlak ugotowanych grzybów
  • 1/2 kg cebuli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3/4 szkl oleju
  • zalewa: 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżki ostrej papryki (można zmniejszyć)
  • 1 łyżeczka chili (można pominąć)
  • 5 łyżek cukru
  • 6 łyżek octu 10%
  • 5 łyżek pasty pomidorowej
Składniki