Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To placki ziemniaczane inaczej. Przepis na nie znalazłam w przepisach kuchni mazurskiej. Nie ma w nich ani grama mąki, za to są drożdże, a ubite białka na sztywno powodują, że placki są bardzo delikatne i pyszne. Tak pyszne, że miałam zrobić do nich sos grzybowy, ale nie zdążyłam, bo zniknęły wszystkie z talerza :)
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 56
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 160
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 377
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 101
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 56
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 160
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 377
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 101
Składniki
Ziemniaki dobrze odciskamy, zalewamy wrzącym mlekiem, dodajemy żółtka, drożdże wymieszane w 2 łyżkach ciepłego mleka oraz namoczoną wcześniej w mleku i dobrze odciśniętą i rozdrobnioną kajzerkę. Solimy do smaku, mieszamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Białka ubijamy na sztywną pianę i ostrożnie łączymy z masą. Placki smażymy na rozgrzanym tłuszczu (uważamy przy obracaniu bo są delikatne). Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i podajemy na gorąco ze śmietaną. Z przepisu wychodzi ok. 16 placków (w zależności oczywiście od wielkości).