Kotlety kaszubskie

Przepis dnia 2020-03-02
Kotlety kaszubskie
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Rybne menu na Kaszubach jest bardzo bogate. Jednak przyzwyczailiśmy się do myślenia o rybach, jako o postnym daniu. Na tapetę wzięliśmy pyszne połączenie ryby i boczku wieprzowego. Zapożyczone od Elżbiety Tomczyk-Miczka

Składniki

  • 500 g polędwicy z dorsza
  • 250 g boczku surowego wędzonego
  • 1 czerstwa bułka
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • bułka tarta
  • olej
  • masło
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Rybę mielimy z odciśniętą z mleka bułką oraz przysmażonym, drobno pokrojonym boczkiem.
    Do masy wbijamy jajka, dodajemy posiekany koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek.
    Dokładnie łączymy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Wilgotną dłonią formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej.
    Smażymy na rozgrzanym oleju wymieszanym z masłem (1:1).

Komentarze do przepisu (4)

KulinarnaChwila 20 lutego
Pyszotka :)
wmk 21 lutego
Musza mieć ciekawy smak.
KulinarnaChwila 02 marca
Super pomysł
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g polędwicy z dorsza
  • 250 g boczku surowego wędzonego
  • 1 czerstwa bułka
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • bułka tarta
  • olej
  • masło
  • sól, pieprz
Składniki