Grill - temat specjalny

Jakie przyprawy dodać do rosołu?

Rosół to jedna z najpopularniejszych, polskich zup. Najlepszy jest oczywiście ten przygotowywany z kilku gatunków mięs, do którego dodamy włoszczyznę oraz opaloną cebulę. Nie można zapomnieć również o odpowiednim doprawieniu. W poniższym materiale podpowiemy ci, jakie przyprawy dodać do rosołu, aby był najsmaczniejszy.

Przyprawy do rosołu | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

W każdym domu rosół przygotowuje się nieco inaczej. Niektóre gospodynie robią go jedynie z drobiu, inne dodają do wywaru wołowy szponder, mostek czy  karkówkę. Istnieją przepisy z dodatkiem pomidorów, grzybów czy imbiru. Warto znać jednak klasyczny przepis, dzięki czemu zrobisz zupę, która zawsze wychodzi. Sprawdź, jak przygotować idealny niedzielny rosół, oraz jakie przyprawy dodać do niego, aby był najbardziej aromatyczny. 

Sprawdź także: Rosół znowu wyszedł mętny? Te sposoby uratują kolor zupy i niedzielny obiad!

Jak przygotować rosół?

To, jakie mięso wybierzemy do rosołu, będzie miało wpływ na jego smak. Chociaż najczęściej używa się mięsa z kury i wołowiny, możesz także pokusić się o przygotowanie rosołu cielęciny, perliczki, kaczki, królika, a nawet dziczyzny. Kolejnym niezbędnym elementem będą warzywa: marchew, pietruszka, seler oraz por. Pamiętaj, by nie przesadzić z marchewkę, ponieważ rosół może wyjść zbyt słodki. Gotowanie rosołu, warto zacząć od włożenia mięsa do zimnej wody, dopiero kiedy mięso podgotuje się w niej, dodaj warzywa oraz przyprawy. Pamiętaj także, aby gotować rosół na małym ogniu. Nie zapomnij, aby po ugotowaniu zupy pozbyć się szumowin.

Jakie przyprawy dodać do rosołu?

Oczywiście dobry rosół nie obejdzie się bez porządnej szczypty soli i pieprzu, to te proste przyprawy nadają mu odpowiedniej wyrazistości. Ponadto warto dodać, że pieprz ma korzystny wpływ na nasz układ pokarmowy, ma również właściwości przeciwutleniające i rozgrzewające. Do rosołu najlepiej będzie pasować pieprz w postaci ziaren, staraj się unikać tego mielonego. Ewentualnie, zupę możesz doprawić już na talerzu. 

Dobry rosół nie może obyć się bez ziela angielskiego i liści laurowych. Przyprawy te dodadzą mu niepowtarzalnego aromatu. Co więcej, liść laurowy świetnie wpływa na pracę wątroby oraz pomaga obniżyć zbyt wysoki poziom cukru we krwi. Natomiast ziele angielskie ma właściwości przeciwbakteryjne, grzybobójcze, przeciwbólowe, a także wspiera odporność organizmu. 

W rosole może znaleźć się również lubczyk, który doda twojej zupie świeżego smaku. Wspiera również proces trawienia oraz obniża wysoki poziom "złego" cholesterolu. Według ludowych wierzeń lubczyk jest również afrodyzjakiem. 

Niektórzy do rosołu dodają również suszone grzyby, dzięki czemu jest on bardziej wyrazisty. Można wrzucić również do niego odrobinę startego imbiru, co nada mu ostrości. 

Najlepsze przepisy na rosół

Nasi użytkownicy uwielbiają przygotowywać aromatyczny, domowy rosół. Sprawdź, w jaki sposób przyrządzają go w swoich domach.

1. Tradycyjny rosół

 Tradycyjny rosół Zobacz przepis

Tradycyjny rosół / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Aromatyczny rosół

 Aromatyczny rosół Zobacz przepis

Aromatyczny rosół / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Rosół z indyka

 Rosół z indyka Zobacz przepis

Rosół z indyka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Niedzielny rosół

 Niedzielny rosół Zobacz przepis

Niedzielny rosół / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Rosół wołowy

 Rosół wołowy Zobacz przepis

Rosół wołowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Rosół wieprzowy

 Rosół wieprzowy Zobacz przepis

Rosół wieprzowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Rosół z kury

 Rosół z kury Zobacz przepis

Rosół z kury / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Rosół z pstrąga

 Rosół z pstrąga Zobacz przepis

Rosół z pstrąga / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Rosół z perliczki

 Rosół z perliczki Zobacz przepis

Rosół z perliczki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Rosół na serduszkach

 Rosół na serduszkach Zobacz przepis

Rosół na serduszkach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Kawa popularna w PRL-u powraca. Nie podnosi ciśnienia, odżywia ciało, likwiduje zaparcia »

Dlatego wątróbka jest twarda jak podeszwa. Trik, by rozpływała się w ustach »

Tylko jedna mąka gwarantuje idealne kopytka. Nigdy się nie rozlecą! »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3
30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17