Rosół

Rosół
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
W zimowe, mroźne dni, nic tak nie rozgrzewa ciała i duszy jak rosół. Pyszny, esencjonalny, pachnący lubczykiem z nutą ostrości pieprzu. Prawda, ze na sama myśl o nim robi się cieplej? No, to do dzieła, gotujmy!

Składniki

  • 1 porcja rosołowa z kaczki
  • 1/2 kg wołowiny
  • 3 ćwiartki z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 2 duże korzenie pietruszki
  • 1 mała bulwa selera
  • 1 por
  • 3 duże cebule
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • gałązki lubczyku
  • natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Do dużego garnka włożyć wołowinę i porcję z kaczki. Zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia. Zebrać łyżką cedzakową powstałą szumowinę.
    Gotować na wolnym ogniu pól godziny.

  2. Następnie dodać ćwiartki z kurczaka pozbawione skóry, umyte i obrane warzywa oraz upieczone lub opalone nad ogniem cebulę. Wrzucić liść laurowy i ziele angielskie. Wszystko razem, na wolnym ogniu, tak aby wywar tylko pyrkał, gotujemy 2 godziny.

  3. Z rosołu wyciągamy warzywa, doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy poszatkowaną natkę pietruszki. Podajemy z gotowanym makaronem nitki.
    Ja osobiście do talerza dodaję drobno pokrojoną marchewkę i korzeń pietruszki.

Składniki
  • 1 porcja rosołowa z kaczki
  • 1/2 kg wołowiny
  • 3 ćwiartki z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 2 duże korzenie pietruszki
  • 1 mała bulwa selera
  • 1 por
  • 3 duże cebule
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • gałązki lubczyku
  • natka pietruszki
Składniki