Rosół wieprzowy .

Rosół wieprzowy .
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Rosół wieprzowy wspaniale smakuje podany z ziemniakami.

Składniki

  • Wieprzowina z kością 1 kg
  • Włoszczyzna 1 pęczek
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • Pieprz ziołowy
  • Sól do smaku
  • Cebula biała 1 szt
  • Natka pietruszki
  • ziemniaki ugotowane nie tłuczone.

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Mięso umyć włożyć do zimnej wody (7-8 szklanek) zagotować pod przykryciem i zszumować. Następnie zmniejszyć płomień i gotować około jednej godziny. Włoszczyznę umyć i włożyć do rosołu razem z przekrojoną na pół i zrumienioną bez tłuszczu cebulą. Wrzucić przyprawy i gotować powoli dalej około godziny. Rosół podawać z ziemniakami i posypać posiekaną natką pietruszki.

Komentarze do przepisu (1)

Inah 25 sierpnia 2016
Hmm... W mojej rodzinie od kilkudziesięciu lat krąży anegdota jak moja mama ugotowała rosół z wieprzowiny,... Czytaj całość »
Hmm... W mojej rodzinie od kilkudziesięciu lat krąży anegdota jak moja mama ugotowała rosół z wieprzowiny, oczywiście przypadkowo, bo niekoniecznie znając się na mięsie nie umiała odróżnić wieprzowiny od wołowiny...a sprzedawca zamiast wołowiny podał wieprzowe...
Ale jak widać jest również wersja rosołu wieprzowego...Pozdrawiam, powiem mamie,że bez powodu się z niej śmialiśmy.
Składniki
  • Wieprzowina z kością 1 kg
  • Włoszczyzna 1 pęczek
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • Pieprz ziołowy
  • Sól do smaku
  • Cebula biała 1 szt
  • Natka pietruszki
  • ziemniaki ugotowane nie tłuczone.
Składniki