Ewa_Gotuje

Filet z kurczaka na obiad inaczej. Przepisy na soczyste, rozpływające się w ustach mięso

Filet z kurczaka to bardzo popularny składnik polskich obiadów. Nic dziwnego - ten rodzaj mięsa jest powszechnie dostępny, stosunkowo niedrogi i zawiera sporo składników odżywczych. Znudziła ci się klasyczna pierś z kurczaka przygotowana w piekarniku czy na patelni? Mamy dla ciebie filet z kurczaka na obiad inaczej w kilku odsłonach.

Przepisy na filet z kurczaka na obiad inaczej. Fot. 123RF/Picsel

Spis treści:

Pierś z kurczaka zawijana, panierowana a może nadziewana? A może filet z kurczaka po włosku, parysku czy hiszpańsku? Propozycje na przygotowanie tego rodzaju produktu jest naprawdę mnóstwo. Nic dziwnego, że pierś z kurczaka jest bardzo lubianym składnikiem wielu potraw wśród Polaków i nie tylko. Po prostu do tego produktu pasuje wiele dodatków.

Ważne jest też to, że danie z piersią z kurczaka w roli głównej można przygotować naprawdę bardzo szybko. Sprawdzi się też w śródziemnomorskich lub orientalnych odmianach, nie tylko stricte polskich, ale też np. włoskich, francuskich czy azjatyckich.

 

Sprawdź także: Potrawka z kurczaka - sprawdzony pomysł na szybki obiad dla rodziny

Jak przyrządzić fileta z kurczaka?

Pierś z kurczaka możesz usmażyć, upiec, udusić, ugotować, lub po prostu dodać do sałatki czy innych dań na zimno. Bardzo trudno zepsuć jej przygotowanie. Nie trzeba być kulinarnym znawcą, aby pierś z kurczaka smakowała naprawdę wybornie.

Pamiętaj jednak o kilku zasadach, które pozwolą ci zawsze uzyskać perfekcyjne wręcz danie. Do przyrządzania swoich ulubionych potraw używaj schłodzonych filetów z piersi kurczaka. Mięso to możesz bez najmniejszych wątpliwości mrozić, ale przed rozpoczęciem przygotowań do obiadu wyjmij mięso odpowiednio wcześniej.

Wiele osób rozmraża filety w kuchence mikrofalowej. Nie jest to najlepszy pomysł, gdyż wówczas filety są suche i nie mają specjalnego smaku. Schłodzone mięso czy rozmrożone we właściwy sposób będzie soczyste i pyszne.

Kolejna ważna rzecz to postać piersi kurczaka, jaka wpadnie w twoje ręce. W sklepie kupisz gotowe filety z kurczaka bez skóry, kości, czy chrząstek. Wystarczy tylko umyć mięso i ewentualnie odciąć niewielkie fragmenty tłuszczu. Kolejna istotna porada dotyczy oczywiście marynowania. Zanim zabierzesz się za gotowanie, przygotuj marynatę, na przykład na bazie sosu sojowego i sezamu. Wówczas uzyskasz bardziej orientalny smak. Mięso należy zamarynować przynajmniej kilka godzin przed całym procesem gotowania. Jeżeli jednak nie masz za wiele czasu, to odczekaj przynajmniej kilkadziesiąt minut.

Zobacz: Kokosowe curry z kurczakiem, brokułami i cukinią

Pierś z kurczaka po włosku - jak ją przygotować?

Serdecznie polecamy ci przygotować pierś z kurczaka po włosku. To danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Trudno się dziwić. Mamy tutaj połączenie i lubianej przez wszystkich piersi z kurczaka oraz ukochanej przez ludzi z całego świata kuchni włoskiej. Ta postać fileta z kurczaka jest pyszna i soczysta oraz, co najważniejsze, pachnie bazylią. Oto lekki obiad, który pokochasz.

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • 2 kulki mozzarelli,
  • 2 duże pomidory,
  • 1 szalotka,
  • pół łyżeczki chili,
  • 1 pęczek bazylii,
  • pół limonki,
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

Zacznij od przygotowania marynaty. W miseczce wymieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, słodką paprykę oraz trochę soli i pieprzu. Włóż do marynaty pierś z kurczaka i odstaw na minimum kilkadziesiąt minut. Najlepiej, jeżeli będzie to cała noc.

Następnie nastaw piekarnik na 180 stopni z funkcją pieczenia góra-dół. Do miseczki włóż pokrojone w kostkę pomidory oraz poszatkowana szalotkę. Dorzuć posiekaną bazylię oraz wyciśnięty sok z limonki. Znowu dopraw solą i pieprzem oraz wymieszaj.

W naczyniu żaroodpornym umieść mięso z marynatą oraz salsą z pomidorów. Na górze ułóż plastry sera mozzarella i zapiekaj całość przez około 40 minut.

Pierś z kurczaka po parysku - przepis

A co powiesz na pierś z kurczaka po parysku? To bardzo delikatne i przepyszne wręcz kotleciki w miękkiej panierce wykonanej z samego jajka. To danie, które posmakuje całej rodzinie, w tym dzieciom. Podaj je z ryżem i surówką, a domownicy będą ci bardzo wdzięczni.

 

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki mąki,
  • olej,
  • pieprz i sól do smaku.

Wykonanie:

Filety z kurczaka pokrój w poprzek na nie za grube i nie za duże kotleciki. Rozłóż je na desce, przykryj folią i bardzo delikatnie stłucz ręką. Każdy z kotlecików obtocz bardzo dokładnie w mące i w wymieszanym jajku. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju do zrumienienia z dwóch stron.

 

Sprawdź także: Filet z kurczaka na śródziemnomorską nutę - przepis ze Smaker.pl

Pierś z kurczaka po hiszpańsku - najlepsza receptura

Pierś z kurczaka po hiszpańsku również wydaje się bardzo dobrym pomysłem na obiad dla całej rodziny, ale też sprawdzi się w formie ciepłego dania na domowej imprezie.

Składniki

  • 2 filety z kurczaka,
  • 1 łyżka mąki,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1 cebula,
  • kilka plastrów szynki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół papryki czerwonej,
  • 1 puszka pomidorów,
  • pieprz, sól i inne ulubione przyprawy.

Wykonanie:

Obtocz filety z kurczaka w przyprawach z każdej ze stron. Wymieszaj je także w mące. Obsmaż z obu stron i odstaw. Cebulę poszatkuj, szynkę pokrój w paseczki, a czosnek przepuść przez praskę. Paprykę pokrój w średnią kostkę. Zeszklij na patelni cebulę, dodaj szynkę, czosnek i paprykę.

Smaż kilka minut, ale uważaj, aby nie doszło do przypalenia. Na koniec dorzuć pomidory z puszki i dopraw wedle uznania. Wszystko gotuj około 10 minut. Dorzuć do sosu pomidorowego wcześniej przygotowane filety z kurczaka i dopraw tak, jak lubisz. Takie kotleciki doskonale smakują z frytkami, ryżem, czy pieczonymi ziemniaczkami.

 

Pierś z kurczaka po tajsku - orientalne danie na codzienny obiad

Myślisz, że dobra pierś z kurczaka po tajsku dostępna będzie tylko w drogiej restauracji? Nic bardziej mylnego. Oto prosty przepis, który zawsze się udaje!

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • sok wyciśnięty z 1 limonki,
  • niecała szklanka mleka kokosowego,
  • pół łyżeczki pieprzu cytrynowego,
  • 1 łyżka imbiru,
  • 1 łyżka curry,
  • 1 łyżka kurkumy,
  • pół papryczki chili,
  • 1 łyżeczka mąki,
  • czarny pieprz,
  • sól do smaku.

 

Wykonanie:

Cebulę pokrój w piórka, czosnek i papryczkę drobno posiekaj. Wszystko zeszklij na tłuszczu i po chwili dodaj pokrojone w kostkę piersi z kurczaka. Smaż około 10 minut, następnie podsyp mąką i wymieszaj. Dolej sos sojowy i sok z limonki. Dosyp przyprawy i podsmaż. Dolej mleko kokosowe i gotuj całość kilka minut. Dopraw wedle uznania. Nietrudno się domyślić, że takie danie doskonale smakuje z ryżem lub makaronem.

 

Sprawdź także: Filet z kurczaka zapiekany w folii na dwa sposoby - pyszny obiad! - przepis ze Smaker.pl

Pierś z kurczaka po chińsku - sprawdzony przepis

Wolisz jeszcze inny orientalny przepis? Sprawdź pierś z kurczaka po chińsku. Dobrze przyrządzona chińszczyzna zasmakuje każdemu. To bardzo sycąca i szybka w przygotowaniu potrawa, która smakuje po prostu doskonale.

Składniki

  • pierś z kurczaka,
  • papryka czerwona,
  • papryka żółta,
  • ok. centymetra korzenia świeżego imbiru,
  • 2 garście grzybów mun,
  • garść pieczarek,
  • 3 małe cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sos sojowy,
  • płaska łyżeczka miodu,
  • papryka ostra mielona,
  • curry,
  • kurkuma,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • świeża kolendra,
  • pieprz i sól do smaku.

 

Wykonanie:

Pierś z kurczaka pokrój w dużą kostkę i zalej marynatą, którą przygotujesz z sosu sojowego, miodu i przeciśnięty przez praskę czosnku. Trzymaj mięso w marynacie minimum pół godziny. W oczekiwaniu na gotowe filety przygotuj warzywa. Pokrój je wedle uznania. Możesz też użyć mrożonych.

Kurczaka usmaż, najlepiej w woku, na bardzo rozgrzanym tłuszczu. Dzięki temu i mięso i warzywa będą przypieczone, a w środku bardzo soczyste. Czosnek i imbir dodaj na sam koniec, podobnie jak grzyby mun, koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Mieszaj, potrząsając wokiem. Danie podawaj oczywiście z ryżem.

 

1. Meksykańska faszerowana pierś z kurczaka

 Meksykańska faszerowana pierś z kurczaka Zobacz przepis

Meksykańska faszerowana pierś z kurczaka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Pierś z kurczaka pieczona z warzywami

 Pierś z kurczaka pieczona z warzywami Zobacz przepis

Pierś z kurczaka pieczona z warzywami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Pierś z kurczaka z pomidorami i szpinakiem

 Pierś z kurczaka z pomidorami i szpinakiem Zobacz przepis

Pierś z kurczaka z pomidorami i szpinakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Pierś kurczaka z kozim serem

 Pierś kurczaka z kozim serem Zobacz przepis

Pierś kurczaka z kozim serem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Pierś z kurczaka inaczej

 Pierś z kurczaka inaczej Zobacz przepis

Pierś z kurczaka inaczej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Pierś z kurczaka po cygańsku

 Pierś z kurczaka po cygańsku Zobacz przepis

Pierś z kurczaka po cygańsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Pierś kurczaka zapiekana z cebulą

 Pierś kurczaka zapiekana z cebulą Zobacz przepis

Pierś kurczaka zapiekana z cebulą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Pierś z kurczaka w sezamie

 Pierś z kurczaka w sezamie Zobacz przepis

Pierś z kurczaka w sezamie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Przeczytaj również:

Marynata do kurczaka. 7 przepisów na marynaty, które sprawiają, że mięso jest soczyste i aromatyczne»

Sina obwódka wokół jajka. Co oznacza?»

Jak wybrać najlepszą białą kiełbasę? » 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kotlety mielone

Szybki , prosty i smaczny obiad , jakim są kotlety mielone . Myślę że jest to...

Odsłon: 665

30 min
10
Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 2233

30 min
20
Przekąski Imprezowe białe kiełbaski

Imprezowe białe kiełbaski to wyjątkowa uczta dla podniebienia, idealna na każ...

Odsłon: 264

30 min
2

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0