Ewa_Gotuje

Czy szparagi są zdrowe?

Wraz z nadejściem wiosny na naszych talerzach coraz częściej lądują świeże warzywa i owoce. Maj to niewątpliwie miesiąc szparagów, podjemy je gotowane, z grilla, w sałatkach, czy zupach. Zastanawiasz się, czy szparagi są zdrowe oraz dlaczego warto je jeść? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.

Dlaczego warto jeść szparagi? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Na targowiskach i na sklepowych półkach najczęściej możemy natrafić na szparagi zielone i białe. Co ciekawe, istnieją również odmiany fioletowe oraz różowe. Niezależnie od koloru, szparagi z pewnością warto włączyć do diety, w szczególności, teraz kiedy są najsmaczniejsze. Warzywa te znane są od ponad dwóch tysięcy lat, zajadali się nimi już starożytni Grecy i Rzymianie. Nic w tym dziwnego, kryją w sobie moc prozdrowotnych substancji, a co więcej można przygotować je na mnóstwo pysznych sposobów. Sprawdź, czy szparagi są zdrowe, komu poleca się ich spożywanie oraz jakie są przeciwwskazania do ich jedzenia. 

Sprawdź także: Czy można jeść surowe szparagi? Odpowiedź na to pytanie może cię zaskoczyć

Szparagi – wartości odżywcze 

Jakie wartości odżywcze mają szparagi? Warzywa te kryją w sobie mnóstwo cennych substancji, są źródłem witaminy A, tych z grupy B, C, E, K, a także substancje mineralne, takie jak: magnez, wapń, potas, żelazo, sód, fosfor czy cynk. Pomimo tego, że w większości składają się z wody, szparagi są bardzo sycące, dzięki czemu świetnie sprawdzą się na diecie odchudzającej. Dodatkowo warzywa te są niskokaloryczne, w 100 g znajduje się zaledwie 20 kcal. Zawierają sporo białka oraz błonnika pokarmowego, który świetnie wpływa na pracę jelit, są także bogate w przeciwutleniacze. 

Czy szparagi są zdrowe?

Szparagi to bardzo zdrowe warzywa. Spożywanie ich ma korzystny wpływ na układ pokarmowy, wspiera prawidłowe trawienie, pomagają pozbyć się wzdęć i zaparć, a także pomaga zadbać o prawidłową mikroflorę jelitową. Ponadto są źródłem przeciwutleniaczy, dzięki czemu wspierają walkę organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, działają przeciwnowotworowo, a także opóźniają procesy starzenia. Warto wspomnieć również o tym, że szparagi mają korzystny wpływ na układ immunologiczny, chronią organizm przed infekcjami. 

Warzywa te wspierają również pracę układu sercowo-naczyniowego, pomagają zapobiegać chorobą serca, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia cukrzycy, a także pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu we krwi. Szparagi wspomagają również oczyszczanie organizmu z toksyn, mają właściwości moczopędne, a także wspierają zwalczanie infekcji dróg moczowych.

Zawarta w szparagach witamina K, wspiera prawidłową pracę układu krwionośnego oraz kostno-szkieletowego. Kompozycja witamin i minerałów zawarta w tych warzywach wpływa korzystnie na kondycję skóry, a także pomaga wzmocnić włosy i paznokcie. Ponadto witamina A oraz beta-karoten dbają o zdrowie oczu, chroniąc je przed chorobami, np. zwyrodnieniem plamki żółtej. 

Kto jeszcze powinien jeść szparagi? Polecane są kobietom w ciąży, ponieważ zawierają sporo kwasu foliowego, który wpływa na prawidłowy rozwój dziecka. Co więcej, ze względu na sporą zawartość żelaza, szparagi powinny znaleźć się w diecie osób borykających się z anemią. Co ciekawe, mówi się, że szparagi należą do afrodyzjaków. 

Szparagi – przeciwwskazania 

Chociaż szparagi są bardzo zdrowe, nie wszyscy mogą je jeść. W szczególności tyczy się to osób, które cierpią z powodu alergii pokarmowych. Ze względu na zawartość kwasu szczawiowego jedzenie szparagów odradza się osobo, które chorują na kamicę nerkową. Przeciwwskazaniem do ich spożywania jest także dna moczanowa. 

Pomysł na szparagi zielone

Nie wiesz, co zrobić ze szparagów? Poniżej znajdziesz ciekawe przepisy naszych użytkowników na wyborne dania ze szparagami w roli głównej. 

1. Szparagi w boczku z grilla

 Szparagi w boczku z grilla Zobacz przepis

Szparagi w boczku z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Szparagi pod pierzynką

 Szparagi pod pierzynką Zobacz przepis

Szparagi pod pierzynką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Burgery ze szparagami

 Burgery ze szparagami Zobacz przepis

Burgery ze szparagami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Suflety ze szparagami

 Suflety ze szparagami Zobacz przepis

Suflety ze szparagami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Risotto ze szparagami

 Risotto ze szparagami Zobacz przepis

Risotto ze szparagami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Szparagi zapiekane

 Szparagi zapiekane Zobacz przepis

Szparagi zapiekane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Pizzerinki ze szparagami

 Pizzerinki ze szparagami Zobacz przepis

Pizzerinki ze szparagami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Omlet z kurczakiem i szparagami

 Omlet z kurczakiem i szparagami Zobacz przepis

Omlet z kurczakiem i szparagami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Szparagi w cieście francuskim

 Szparagi w cieście francuskim Zobacz przepis

Szparagi w cieście francuskim / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Soba ze szparagami po azjatycku

 Soba ze szparagami po azjatycku Zobacz przepis

Soba ze szparagami po azjatycku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Łosoś ze szparagami

 Łosoś ze szparagami Zobacz przepis

Łosoś ze szparagami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie




Zobacz także:

Takiego masła jeszcze nie jadłeś. Sekret tkwi w jednym składniku »

Zupa ogórkowa będzie smakować wybornie. Zmień w przepisie jedną rzecz »

Polscy naukowcy dowiedli, że działa antyrakowo. Pij łyżeczkę przed posiłkiem »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Kanapka Sloppy Joe

Kanapka Sloppy Joe to popularna amerykańska przekąska typu fast food, wciąż n...

Odsłon: 678

60 min
7
60 min
5
60 min
10
15 min
6
Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 211

30 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0