Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
drogie
Pyszne letnie połączenie :)

Składniki

  • ryż biały długoziarnisty 250g
  • Cebula
  • Szparagi zielone 1 pęczek
  • Truskawki 300 g
  • Ser parmezan tarty 50 g
  • bulion warzywny w kostce około 1 litra
  • Oliwa
  • Masło
  • Czosnek 2 ząbki
  • Zioła prowansalskie
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. W garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsypujemy ryż, cały czas mieszając, aż jego ziarenka staną się szkliste (ok. 5 minut). Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, mieszamy i smażymy około 3 minut. Zalewamy bulionem (4 szklanki). Dodajemy pokrojone na kawałki zielone szparagi (bez twardych końcówek). Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając przez około 30 minut, aż ryż będzie miękki i wchłonie bulion. Na koniec dodajemy pokrojone na pół truskawki, trochę masła i parmezan. Wymieszać.

Komentarze do przepisu (2)

SprytnaChochla 19 maja
Świetne połączenie smaków
ewka16 21 maja
pyszne !!!
Składniki
  • ryż biały długoziarnisty 250g
  • Cebula
  • Szparagi zielone 1 pęczek
  • Truskawki 300 g
  • Ser parmezan tarty 50 g
  • bulion warzywny w kostce około 1 litra
  • Oliwa
  • Masło
  • Czosnek 2 ząbki
  • Zioła prowansalskie
  • Sól
  • Pieprz
Składniki