Jak wykorzystać tuńczyka w puszce?

Tuńczyk w puszce jest jest jednym z tych produktów, które bardzo często zalegają w naszych kuchniach. W jaki sposób zamienić go w pyszne danie? Odpowiedź na to pytanie doskonale znają nasi użytkownicy.

Jak wykorzystać tuńczyka w puszce?

Fot. 123RF/Picsel

Tuńczyk to ryba, która wywołuje skrajne emocje wśród specjalistów do spraw zdrowego odżywiania. Z jednej strony jest bardzo bogaty w witaminy, białko oraz inne substancje niezbędne do prawidłowej pracy organizmu. Niestety, wiele osób zaznacza również, iż może być on dla nas bardzo szkodliwy. Zwraca się uwagę, iż mięso tuńczyków może zawierać trującą rtęć.

Należy jednak pamiętać, iż tuńczyk tuńczykowi nie jest równy, a na nasze stoły trafia kilka rodzajów tej ryby. Co bardzo ważne, nie każdy z nich zawiera w sobie szkodliwe metale ciężkie.

Czy tuńczyk jest zdrowy?

Podstawowym argumentem przemawiającym za konsumowaniem tuńczyka jest jego wartość odżywcza. Przede wszystkim należy docenić witaminy z grupy B, które wpływają na koncentrację, regulują pracę układu nerwowego oraz stymulują nasze zachowanie.

Witamina B6 i niacyna pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi, ciśnienia tętniczego oraz trójglicerydów. Dzięki temu ryzyko chorób układu krążenia zostaje zmniejszone. Tuńczyk jest też bogaty w fosfor, potas, sód i wapń, który jest niezbędny do prawidłowego wzrostu kości.

Warto zaznaczyć, iż tuńczyk w puszce posiada mniej metali ciężkich. Wszystko to za sprawą obróbki w wysokiej temperaturze, która w pewnym stopniu neutralizuje szkodliwe substancje.

Co zrobić z tuńczykiem w puszce?

Tuńczyk ma niemal nieograniczone zastosowania kulinarne. Ten z puszki fantastycznie nadaje się na kanapki lub do sałatek. Warto pamiętać, żeby rozsądnie dobierać dodatki, z którymi chcemy zaserwować rybę - ich aromat nie powinien być zbyt intensywny, aby nie przyćmił smaku tuńczyka.

Zastanawiasz się, co można ugotować z tuńczyka? Skorzystaj z porad naszych użytkowników. Oto niektóre z ich przepisów.

 

1. Sałatka tuńczykowa z kuskusem

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

2. Wytrawne gofry tuńczykowe

Fot. Rzelkazg na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

3. Awokado nadziewane tuńczykiem

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

4. Pieczarki nadziewane tuńczykiem

Fot. Kobi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Pomidory faszerowane tuńczykiem

Fot. Patusia5 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Reklama

 

6. Pizza z tuńczykiem

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


7. Paprykarz z tuńczykiem

Fot. Srk76 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

8. Pasta z tuńczyka

Fot. TunaCooking na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

9. Klopsiki z tuńczyka

Fot. Konhambos na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

10. Sałatka z tuńczyka

Fot. Ewaaa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!