Ewa_Gotuje

Z czym najlepiej jeść jajka? Sprawdź, jakie są najzdrowsze połączenia

Jajka na miękko, w koszulce, a może jajecznica? Niezależenie od tego, które jajeczne danie smakuje ci najbardziej, warto włączyć je do codziennego jadłospisu. Jajka są doskonałym źródłem białka oraz wielu witamin i minerałów. Sprawdź, jakie produkty łączyć z jajkami, by twoje posiłki były najzdrowsze.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jakie jajka warto kupować? Najsmaczniejsze będą te wiejskie, ekologiczne, pozbawione antybiotyków, z wolnego wybiegu. Warunki, w których żyją kury, wpływają na jakość jaj. Zwierzęta hodowane w klatkach znoszą jajka, które mają mniej wartości odżywczych. Dlatego, jeśli masz możliwość, wybierz te od gospodarza. Natomiast w sklepie decyduj się tylko na jaja oznaczone cyfrą „0” – z chowu ekologicznego lub „1”, z wolnego wybiegu.

Sprawdź także: Jeden z najzdrowszych owoców lata. Oryginalne i sprawdzone przepisy na czarną porzeczkę

Ile jajek można jeść w ciągu dnia?

Czy należy ograniczać spożycie jajek? Jak zwykle odpowiedzią na tego typu pytania jest umiar. Owszem, jajka zawierają sporą ilość cholesterolu, jednocześnie są skarbnicą cennych wartości odżywczych. Co więcej, z badania przeprowadzonego w Chinach w 2018 roku wynika, że osoby, które spożywały jedno jajko w ciągu dnia rzadziej zapadały na choroby układu krążenia, niż te, które nie jadły ich wcale.

Jakie właściwości mają jajka?

Wiele osób nie wyobraża sobie śniadania bez jajek. Nic dziwnego, ten produkt jest wprost idealnym wyborem żywieniowym na rozpoczęcie dnia. Jajka w swoim składzie mają sporą ilość białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy.

Ponadto żółtka jaj to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera między innymi witaminę A, D, E, K oraz witaminy z grupy B, a także cenne minerały, takie jak: wapń, żelazo, czy cynk. Żółtko jest także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz choliny, która korzystnie wpływa na naszą pamięć oraz pracę mózgu. Jajka są produktem, który korzystnie wpływa na oczy. Zawierają luteinę i zeaksantynę, które pomagają zapobiegać chorobom, np. zaćmie.

Jajka pomimo tego, że są produktem bardzo odżywczym, nie zawierają dużo kalorii. Dlatego są polecane osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. W jednej sztuce znajdziemy około 80 kcal.

Czy można mieć uczulenie na jajka?

Jajka, chociaż zdrowe u niektórych osób mogą powodować uczulenie. Alergia na jajka może objawiać się pokrzywką, szorstkością i swędzeniem skóry oraz przykrymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, takimi jak ból brzucha czy wymioty. Substancją alergizującą w jajku jest tak zwany owomukoid. Alergia na jajka może powodować również kaszel, katar oraz problemy z oddychaniem. Zjedzenie jaj przez osoby silnie uczulone może prowadzić również do utraty przytomności.

Przyprawy do jajek

Jaka jest najlepsza przyprawa do jajek? Wiele osób, z pewnością stwierdzi, że jedynym słusznym rozwiązaniem w tej kwestii jest sól i pieprz. Istnieje jednak sporo zwolenników dobrze doprawionych potraw z jajkami. Aromatyczna szakszuka, czy pikantna pasta jajeczna do kanapek będzie świetnym rozwiązaniem dla osób, które w potrawach poszukują wielu smaków. Do jajek pasować będą takie przyprawy jak: suszona cebula, czosnek, słodka i ostra papryka, chili, kmin rzymski, kolendra, kardamon oraz różne rodzaje pieprzu.

Z czym łączyć jajka? Najlepsze dania z jajkami 

Jak komponować dania z użyciem jajek? Według dietetyków, aby każdy posiłek był prawidłowo zbilansowany, powinien zawierać źródło białka, węglowodanów oraz zdrowych tłuszczów. 

Pomysły na śniadania z jajkiem

Jajka na miękko, twardo czy jajecznica to śniadaniowa klasyka, która zawsze świetnie się sprawdzi. Warto jednak pamiętać, że zbyt długie gotowanie i smażenie jajek będzie powodowało utratę wartości odżywczych. Lepiej wybrać więc lekko ściętą jajecznicą lub jajko na miękko.

Idealnym śniadaniem będą znane i uwielbiane tosty z jajkiem i awokado. Świetnie sprawdzi się tu chleb żytni lub pełnoziarnisty oraz pomidor.

Dobrym wyborem będzie również wspomniana wcześniej szakszuka, czyli danie pochodzące z Tunezji. To jajka w pomidorach smażone z dodatkiem przypraw takich jak czosnek czy papryka. Do szakszuki możesz dodać również ulubione warzywa, np. cukinię, cebulę oraz paprykę.

Możesz wypróbować również jajka po turecku, czyli pyszne jajka w koszulce podawane na przyprawionym czosnkiem jogurcie. Zajrzyj do przepisu na jajka po turecku

Smacznym pomysłem na zdrowie śniadanie będzie również dodanie do ulubionych jajek (w koszulce, na miękko lub sadzonych) wędzonego łososia. Tu niezbędnym składnikiem, który podkręci smak dania, będzie spora porcja siekanego szczypiorku.

Do takich śniadań wystarczy dodać pieczywo oraz porcję świeżych warzyw, będzie pysznie i zdrowo.

Pomysły na obiad z jajkiem

Obiadowa klasyka na polskich stołach, czyli sadzone jajko z ziemniakami i mizerią. Pyszne, proste i idealne danie na lato. Podczas przygotowywania tego obiadu, warto zwrócić uwagę, by smażyć jajka na niewielkiej ilości tłuszczu.

Możesz przygotować także jajeczne kotlety, to świetna opcja dla osób, które nie jedzą mięsa. Wystarczy, że do ugotowanych na twardo jajek dodasz bułkę tartą, porządną porcję posiekanej pietruszki oraz jedno surowe jajko. Następnie z masy uformuj kotlety i usmaż je na złoty kolor. Pyszny jajeczny obiad gotowy!

Oczywiście do obiadowych klasyków z jajkiem należy także sałatka nicejska. W tym francuskim przysmaku znajdziesz gotowane jajka, tuńczyka, świeże warzywa, takie jak pomidory czy papryka oraz sałatę. Doskonałe, lekkie danie na lato.

Sprawdź także: Sałatka nicejska na 9 sposobów

Na obiad świetnie sprawdzą się również różnego rodzaju frittaty, czyli jajeczne zapiekanki z piekarnika. Dodaj mięso z piersi kurczaka, warzywa, np. cukinię, bakłażana, pieczarki czy suszone pomidory, ulubiony ser, np. fetę, zalej jajeczną masą (jajka z mlekiem) i upiecz w piekarniku. Pycha!

Po więcej dań z jajkami w roli głównej zajrzyj do przepisów naszych użytkowników.

1. Tosty z awokado i jajkiem sadzonym

 Tosty z awokado i jajkiem sadzonym Zobacz przepis

Tosty z awokado i jajkiem sadzonym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Szakszuka

 Szakszuka Zobacz przepis

Szakszuka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Jajko pocher, czyli jajko w koszulce

 Jajko pocher, czyli jajko w koszulce Zobacz przepis

Jajko pocher, czyli jajko w koszulce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Jajka faszerowane

 Jajka faszerowane Zobacz przepis

Jajka faszerowane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Jajka w kaszance

 Jajka w kaszance Zobacz przepis

Jajka w kaszance / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Jajeczne chmurki

 Jajeczne chmurki Zobacz przepis

Jajeczne chmurki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Babeczki jajeczne

 Babeczki jajeczne Zobacz przepis

Babeczki jajeczne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Tarta jajeczna z kurkami

 Tarta jajeczna z kurkami Zobacz przepis

Tarta jajeczna z kurkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Frittata

 Frittata Zobacz przepis

Frittata / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Frittata z makaronem

 Frittata z makaronem Zobacz przepis

Frittata z makaronem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Kotlety jajeczne

 Kotlety jajeczne Zobacz przepis

Kotlety jajeczne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Szybka sałatka z jajkiem

 Szybka sałatka z jajkiem Zobacz przepis

Szybka sałatka z jajkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Orzechówka: Jakie ma właściwości? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Ceviche z dorsza

Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...

Odsłon: 31

60 min
2
Dania główne Pałki z kurczaka w warzywach

Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...

Odsłon: 287

30 min
8
Dania główne Kołduny tyszkiewiczowskie

Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...

Odsłon: 1237

30 min
2
Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 288

30 min
10
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133480

15 min
146

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

2
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5