Szakszuka

Szakszuka
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: HabibiChi
Danie z kuchni tunezyjskiej ! W dosłownym tłumaczeniu oznacza wielki bałagan. Ale jakże pyszny ! Idealne na śniadanie, zdrowe oraz pożywne.

Składniki

  • 2-3 łyżki oleju (polecam kokosowy !)
  • 2 cebule dymki
  • 1 ząbek czosnku
  • Po 1/3 papryki żółtej, zielonej i czerwonej
  • 1 puszka krojonych pomidorów (w okresie letnim kilka pomidorów)
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki ew. 1/2 ostrej
  • Sól oraz pieprz
  • 4 średnie jajka
  • Szczypiorek

Przygotowanie

  1. Cebule kroimy w kostkę. Paprykę w paseczki. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i dusimy aż warzywa zmiękną. Po tym czasie dodajemy drobno pokrojony czosnek oraz słodką paprykę. Można dodać również 1/2 łyżeczki ostrej papryki jeśli lubimy ostrzejsze dania.

  2. Dodajemy pokrojone pomidory gotowe albo przygotowane a następnie dusimy aż do odparowania wody. Następnie robimy w sosie 4 dołki i w ich miejsce wbijamy jajka. Następnie dodajemy sól i pieprz. Smażymy ok 4-5 minut aż jajka się zsiądą.

  3. Całość posypujemy pokrojonym grubo szczypiorkiem. Podajemy z chrupiąca bagietką ! :)

Komentarze do przepisu (2)

GREGORHSPEED 06 stycznia 2017
Teraz chcę <3 Wkrótce popełnię ;)
bellamozzarella 07 stycznia 2017
cudna szakszuka ;-) uwielbiam...zjadam zawsze z patelni ;-)))mniammmm....
Składniki
  • 2-3 łyżki oleju (polecam kokosowy !)
  • 2 cebule dymki
  • 1 ząbek czosnku
  • Po 1/3 papryki żółtej, zielonej i czerwonej
  • 1 puszka krojonych pomidorów (w okresie letnim kilka pomidorów)
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki ew. 1/2 ostrej
  • Sól oraz pieprz
  • 4 średnie jajka
  • Szczypiorek
Składniki