Ewa_Gotuje

Szybki obiad z niczego. 7 przepisów na obiady dla oszczędnych i zapracowanych

Przygotowywanie obiadu kojarzy ci się z czasochłonnym i skomplikowanym przedsięwzięciem? Wiedz, że wcale nie musi takim być! Nawet jeśli nie jesteś fanem gotowania, możesz wyczarować pyszne danie i to ze składników, które zalegają ci w lodówce. Jak przyrządzić szybki obiad z niczego? Poznaj sprawdzone przepisy.

Szybki obiad z niczego - przepisy na proste, tanie i szybkie dania  | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Planowanie zakupów, wizyta w sklepie, skrupulatne odmierzanie składników, godziny spędzone nad kuchenką - właśnie tak wielu osobom kojarzy się przygotowywanie obiadu, zwłaszcza dla całej rodziny. Oczywiście w niektórych przypadkach może to tak wyglądać, ale wcale nie musi!

Sprawdź także: Zupa cebulowa bez wina - prosty przepis na francuski przysmak

Jeśli należysz do grona zabieganych lub oszczędnych osób, możesz zrobićszybki obiad z niczego, czyli z produktów, które zalegają ci w lodówce i kuchennych szafkach. Można wyczarować z nich naprawdę smakowite i odżywcze potrawy. Jakie konkretnie? Poznaj siedem przepisów, które bez problemu zrealizujesz, nawet jeśli nie jesteś mistrzem gotowania.

Szybki obiad z niczego - przepisy

Warzywa, makarony, kasze czy nabiał to produkty, których często nie wykorzystujemy od razu po zakupie. Na szczęście nie muszą one wylądować w koszu na śmieci - możesz spokojnie przyrządzić z nich smaczne dania, które przypadną do gustu nie tylko tobie, ale również twoim bliskim.

1. Zapiekanka makaronowa

Jedną z najlepszych opcji na szybki obiad z niczego jest zapiekanka makaronowa. Dlaczego? Ponieważ możesz użyć w niej wiele różnych składników, począwszy od rozmaitych rodzajów mięs i wędlin, przez ryby i owoce morza, po niemal wszystkie sery czy warzywa. Realizację przepisu rozpocznij od ugotowania makaronu. W międzyczasie pokrój, dopraw i podsmaż wybrane mięso. Pokrój w kostkę warzywa, np. cukinię, paprykę, brokuły, marchewkę, pomidory oraz kalafior.

Odcedź makaron i przełóż go do naczynia żaroodpornego. Przykryj go warstwą mięsa oraz warzyw. Na koniec posyp całość startym serem. Wstaw danie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez około 30 minut. Zapiekanka w tym wydaniu doskonale smakuje solo, ale w razie potrzeby możesz zaserwować ją z ulubionym sosem, np. pomidorowym lub czosnkowym. 

Zapiekanka z cukinią

 Zapiekanka z cukinią Zobacz przepis

Zapiekanka z cukinią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Pizza na spodzie z tortilli 

Masz ochotę na pizzę, ale sama myśl o wyrabianiu ciasta przyprawia cię o zawrót głowy? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zastąpić je tortillą i to taką kupioną w sklepie. Podobnie jak w przypadku zapiekanki możesz użyć tutaj dowolnych komponentów, włączając w to ser żółty lub mozzarellę, szynkę, rukolę, oliwki, pieczarki, kukurydzę, pomidory, cebulę oraz brokuły - do wyboru, do koloru!

Posmaruj tortillę passatą lub koncentratem pomidorowym, oprósz oregano i wiórkami sera, a następnie ułóż na niej wybrane składniki. Na koniec wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez około 15 minut. Gotową pizzę możesz polać sosem na bazie czosnku i jogurtu, a nawet ketchupem lub majonezem. Jeszcze lepszą opcją będzie polanie jej oliwą z oliwek

Pizza na spodzie z tortilli

 Pizza na spodzie z tortilli Zobacz przepis

Pizza na spodzie z tortilli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Placuszki ryżowe z jabłkami

Jesteś fanem posiłków na słodko? Zatem postaw na smaczne i proste placuszki ryżowe z jabłkami. Do ich przyrządzenia potrzebujesz białego ryżu, jabłek, jajek, cukru, mleka orazoleju. Pierwszym krokiem w przepisie jest ugotowanie ryżu. W międzyczasie obierz jabłka, usuń z nich gniazda nasienne i zetrzyj na tarce. Połącz ryż z jabłkami, cukrem, jajkami oraz mlekiem i mieszaj, aż do otrzymania jednolitej konsystencji. Rozgrzej olej na patelni i wlej na nią niewielkie porcje masy. Smaż placuszki z obydwu stron do momentu, aż nabiorą złocistego koloru. Możesz spożyć je solo lub z dodatkiem dżemu.

Placuszki ryżowe

 Placuszki ryżowe Zobacz przepis

Placuszki ryżowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Sałatka z kurczakiem 

Musisz zrobić szybki obiad z niczego, a nie masz ochoty na zapiekankę, pizzę i placuszki? Zatem postaw na pożywną sałatkę! W swojej recepturze możesz uwzględnić dowolną kaszę, a także całą gamę warzyw, w tym sałatę, oliwki, paprykę, pomidory, ogórki oraz kukurydzę. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dorzucić do niej porcję orzechów i sera feta oraz słodki akcent, np. w postaci kawałków truskawek czy ananasa.

Ugotuj wybraną kaszę, a w międzyczasie pokrój warzywa. Pokrój pierś z kurczaka w kostkę lub paski, posyp ulubionymi przyprawami i podsmaż na patelni. Połącz kaszę z warzywami, po czym ułóż na wierzchu kawałki mięsa. Całość możesz polać dressingiem z majonezu, czosnku i koperku.>

Sałatka z kaszą pęczak

 Sałatka z kaszą pęczak Zobacz przepis

Sałatka z kaszą pęczak / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Placki ziemniaczane

Twoja lodówka świeci pustkami i obawiasz się, że nie będziesz w stanie zrobić żadnego sensownego dania? Zajrzyj jeszcze do kuchennych szafek - na pewno w jednej z nich znajdziesz ziemniaki, z których przyrządzisz pyszne placki ziemniaczane. Pozostałe komponenty, które przydadzą ci się do ich wykonania, to jajko, mąka pszenna, cebula, olej oraz sól.

Obierz kilka ziemniaków i zetrzyj je na małych oczkach tarki, a następnie odsącz z nadmiaru wody. Dodaj do nich jajko, mąkę, sól oraz drobno startą cebulę. Całość delikatnie wymieszaj. Rozgrzej olej na patelni i nanieś na nią niewielkie porcje masy ziemniaczanej. Smaż placki na średnim ogniu z obydwu stron. Po przełożeniu ich na talerz odsącz z nich nadmiar tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Gotowe placki ziemniaczane możesz spożywać solo lub ze śmietaną. Świetnym pomysłem będzie również zaserwowanie ich z kawałkami wędzonego łososia.

Kotleciki ziemniaczane. Szybkie, tanie i łatwe w przygotowaniu

 Kotleciki ziemniaczane. Szybkie, tanie i łatwe w przygotowaniu Zobacz przepis

Kotleciki ziemniaczane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Makaron z tuńczykiem

Jeśli masz ochotę na obiad z rybą w roli głównej, koniecznie postaw na makaron z tuńczykiem. Pozostałe składniki, które warto w nim zawrzeć, to czerwona cebula, czosnek, pomidory, natka pietruszki, sok z cytryny oraz pieprz i sól. Ugotuj makaron al dente. W międzyczasie pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż ją na oleju - możesz użyć do tego oleju odsączonego z tuńczyka.

Po chwili dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i kontynuuj obróbkę termiczną przez kilka minut. Wrzuć na patelnię kawałki ryby oraz pomidora i duś całość pod przykryciem przez około pięć minut. Po upływie tego czasu dorzuć ugotowany makaron, po czym oprósz go solą i pieprzem. Na koniec skrop danie sokiem z cytryny i posyp natką pietruszki.

Makaron z tuńczykiem

 Makaron z tuńczykiem Zobacz przepis

Makaron z tuńczykiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Placki twarogowe z cukinią

Kolejną idealną opcją na szybki obiad z niczego są placki twarogowe z cukinią. Poza dwoma głównymi składnikami do ich wykonania potrzebujesz mąki, jajka, czosnku, natki pietruszki, jogurtu naturalnego oraz przypraw, w tym soli, pieprzu, wędzonej i słodkiej papryki oraz kuminu. Zetrzyj cukinię na dużych oczkach tarki, a następnie posyp ją solą i odstaw na bok.

Po kilku minutach odsącz z niej nadmiar wody i przełóż do miski. Dodaj do niej pozostałe komponenty i dokładnie wymieszaj. Nanieś kilka porcji masy na rozgrzaną patelnię i smaż po trzy-cztery minuty z każdej ze stron. Gotowe placuszki polej śmietaną lub jogurtem naturalnym, a na koniec oprósz natką pietruszki. Smacznego!

Kotlety twarogowe z cukinią

 Kotlety twarogowe z cukinią Zobacz przepis

Kotlety twarogowe z cukinią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



Zobacz także:

Jak wybrać dobry makaron? Przede wszystkim zwróć uwagę na kolor »

Te warzywa wyniszczają tarczycę. Zobacz, czego unikać na swoim talerzu »

Apel lekarza: nigdy nie popełniaj tych błędów podczas gotowania rosołu »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Kanapka Sloppy Joe

Kanapka Sloppy Joe to popularna amerykańska przekąska typu fast food, wciąż n...

Odsłon: 682

60 min
7
60 min
5
60 min
10
15 min
6

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0