Placuszki ryżowe

Placuszki ryżowe
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Szybkie i delikatne placuszki z ryżu i banana pokochają i duzi i ci mniejsi :)

Składniki

  • jajko
  • dojrzały banan
  • 150 g ugotowanego ryżu (użyłam ryżu parboiled)
  • 2 łyżki mąki ryżowej (można użyć pszennej)
  • odrobina oliwy do natłuszczenia patelni

Przygotowanie

  1. Ryż, banana, mąkę i jajko wkładamy do pojemnika lub miski i blendujemy dokładnie do uzyskania gęstej konsystencji. Można również odłożyć 2 łyżki ryżu i dodać je po zblendowaniu masy – wtedy w placuszkach będzie odrobina całych ziarenek po usmażeniu. Patelnię skrapiamy delikatnie oliwą i rozprowadzamy ją za pomocą papieru lub pędzelka na całej powierzchni. Kiedy jest gorąca zaczynamy smażyć placuszki – po jednej dużej łyżce na jeden placuszek. Smażymy na średnim ogniu po około 30-40 sekund z każdej strony.

    Można podawać z owocami, orzechami i jogurtem. Smakują świetnie na zimno i na ciepło.

Komentarze do przepisu (5)

slodkisentyment 05 lutego 2019
Super prosty i pysznie brzmiący przepis :)
pelen_brzuszek 05 lutego 2019
ciekawe czy zasmakowałyby moim chłopakom? muszę sprawdzić :)
CookWithMe 06 lutego 2019
Świetny przepis!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • jajko
  • dojrzały banan
  • 150 g ugotowanego ryżu (użyłam ryżu parboiled)
  • 2 łyżki mąki ryżowej (można użyć pszennej)
  • odrobina oliwy do natłuszczenia patelni
Składniki