Ewa_Gotuje

Na czym smażyć placki ziemniaczane? Szybki poradnik, jak zrobić na idealne placki - chrupią, nie ociekają tłuszczem

Czy istnieje jeden przepis na idealne placki ziemniaczane? Na pewno jest ich dużo, jednak wszystkie receptury przestrzegają podstawowych zasad. Ważne jest na przykład to, jak zetrzeć ziemniaki na placki i na czym smażyć masę, aby się nie rozpadła lub nie napiła tłuszczu. Odkryj kulinarne sekrety.

Jak zetrzeć ziemniaki na placki? Ma to wpływ na ich konsystencję | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Niejedna doświadczona gospodyni powie, że smażenie placków ziemniaczanych to kuchenny banał. Zanim jednak osiągniesz taką perfekcję, musisz napiec ich sporo, ciągle doskonaląc swoje umiejętności. Warto znać też sprawdzony przepis na idealne placki ziemniaczane, które nie rozpadną się na patelni i nie wchłoną całego tłuszczu. Sekret leży w odpowiednim ucieraniu warzyw, doborze odpowiednich produktów i zachowaniu kilku zasad podczas procesu smażenia.

Sprawdź także: Jeśli tylko możesz, jedz jak najwięcej. Nie tylko zbijają ciśnienie i pomagają na niestrawność

Przepis na idealne placki ziemniaczane

Już nieraz próbowałeś, ale twoje danie wyszło tłuste, grube, miękkie lub zbyt suche? Wypróbuj przepis na idealne placki ziemniaczane, które po usmażeniu są rumiane, chrupiące i pełne smaku. Przygotuj niezbędne składniki i zabierz się do przyrządzania obiadu.

Składniki

  • kilogram ziemniaków,
  • 2 średnie jajka (rozmiar M),
  • mała cebula,
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej (ok. 20 g),
  • płaska łyżeczka cukru, 
  • płaska łyżeczka soli,
  • płaska łyżeczka pieprzu,
  • olej roślinny (5 łyżek) lub smalec do smażenia (2-3 łyżki).

Ziemniaki dokładnie obierz, oczyść z niedoskonałości i umyj. Zetrzyj je na tarce na drobnych oczkach do głębszej miski. Masę odciśnij z nadmiaru płynu, a zebraną wodę odstaw na ok. 15 minut. Po tym czasie odlej płyn, a łyżeczkę zebranej na dole naczynia skrobi dodaj do ziemniaków. W międzyczasie obierz i poszatkuj cebulę na drobną kostkę. Dorzuć do ziemniaczanej masy, wbij też jajka. Wsyp mąkę, dopraw cukrem, solą i pieprzem. Dokładnie pomieszaj składniki do połączenia w gęstą masę. 

Patelnię z grubym dnem ustaw na palniku na średnim ogniu i rozgrzej. Gdy będzie ciepła, dorzuć tłuszcz i poczekaj, aż będzie gorący. Nakładaj porcje masy ziemniaczanej dużą łyżką. Poczekaj, aż zrumienią się i dopiero przełóż na drugą stronę. Obserwuj, czy szybko nabierają koloru - jeśli tak, zmniejsz moc palnika, jeśli nie - zwiększ. Smaż kolejne placki w ten sam sposób. Gotowe, kładź na ręcznik papierowy, który dodatkowo odtłuści potrawę. Podawaj ciepłe z kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego i szczypiorkiem.

Jak zetrzeć ziemniaki na placki?

Choć w przepisie na idealne placki ziemniaczane podane było dokładnie, jak zetrzeć ziemniaki na placki, to wiedz, że możesz robić to na różne sposoby. Warzywa można trzeć na tarce o małych, średnich i dużych oczkach, ale ważniejsze jest to, żeby do tego dostosować odpowiednią porcję mąki. Dlaczego?

Jeśli użyłeś najmniejszych oczek, twoje ziemniaki będą bardziej wodniste. Mokre warzywa nie usmażą się tak dobrze, jak te suchsze i nie będą odpowiednio chrupiące. Z tego względu należy odlać płyn i dodać więcej mąki. Miłośnicy chrupania powinni trzeć ziemniaki na dużych oczkach i dodać minimalną ilość mąki. 

Jak smażyć placki ziemniaczane?

Jeśli nie chcesz, żeby tradycyjne danie polskiej kuchni było bardzo tłuste, sama wiedza o tym, jak zetrzeć ziemniaki na placki niestety nie wystarczy. Musisz zapamiętać jeszcze, jak smażyć placki ziemniaczane. Instrukcja jest dość prosta - smaż zawsze na dobrze rozgrzanej patelni i tłuszczu. Staraj się nie obrabiać ich za długo - nawet grubszym plackom wystarczą maksymalnie trzy minuty z jednej strony. 

Choć nie pozbędziesz się tłuszczu z placków w 100 procentach, to możesz zadbać o to, żeby było go jak najmniej. Oprócz wiedzy na temat tego, jak smażyć placki ziemniaczane, przyda ci się informacja, co zrobić już po obróbce termicznej. Gotowe placki najlepiej zdejmuj łopatką lub łyżką cedzakową (aby nadmiar tłuszczu skapnął), a następnie odłóż je na ręcznik papierowy, który dodatkowo wchłonie pozostałości niechcianego składnika.

Na czym smażyć placki ziemniaczane?

Wciąż boisz się wypróbować przepisu na idealne placki ziemniaczane, bo nie wiesz, na czym je smażyć? Placki ziemniaczane są wymagające, mogą nie wyjść rumiane, chrupiące, za to chętnie wchłoną cały tłuszcz. Żeby tego uniknąć, najlepiej smażyć je na dobrze rozgrzanym oleju roślinnym (rzepakowym lub słonecznikowym) lub na smalcu. Musisz jednak wiedzieć, że drugi produkt dodaje odrobinę charakterystycznego posmaku do potrawy.

Więcej wypróbowanych przepisów na idealne placki ziemniaczane znajdziesz poniżej:

1. Placki ziemniaczane

 Placki ziemniaczane Zobacz przepis

Placki ziemniaczane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Chrupiące placki ziemniaczane

 Chrupiące placki ziemniaczane Zobacz przepis

Chrupiące placki ziemniaczane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Placki ziemniaczane

 Placki ziemniaczane Zobacz przepis

Placki ziemniaczane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Placki ziemniaczane

 Placki ziemniaczane Zobacz przepis

Placki ziemniaczane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Placki ziemniaczane z łososiem

 Placki ziemniaczane z łososiem Zobacz przepis

Placki ziemniaczane z łososiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Usprawni pracę jelit i nerek, pokona wzdęcia. Maleńkie ziarenka skrywają wielką moc »

Domowe sposoby na migrenę. Sprawdź, jakie zioła warto mieć w apteczce »

5 produktów, które uratują zrujnowane zdrowie. Wydasz mniej niż w aptece »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 154

30 min
4
Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29883

60 min
66
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 250

30 min
8

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0