Placki ziemniaczane

Przepis dnia 2021-10-23
Placki ziemniaczane
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Chrupiące placuszki ziemniaczane z warzywami zapiekane pod serem żółtym

Składniki

  • NA 5 PLACKÓW:
  • • 800g ziemniaków
  • • 1 cebula
  • •1 jajko
  • •sól i pieprz wg upodobań
  • •1 łyżka majeranku
  • •2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • •olej do smażenia
  • DODATKOWO:
  • •pomidor
  • •papryka żółta
  • •pieczarki
  • •ser mozarella

Przygotowanie

  1. Ziemniaki oraz cebulę obierz i zetrzyj na tarce z dużym oczkiem. Posyp solą i zostaw na 10 minut aż puszczą wodę. Wbij jajko, dodaj przyprawy oraz skrobię ziemniaczaną. Wszystko razem wymieszaj. Smaż na rozgrzany oleju do zrumienienia z obu stron. Osuszyć ręcznikiem papierowy z nadmiaru tłuszczu.

  2. Warzywa pokrój wg swoich upodobań. Na każdym placku połóż warstwę warzyw, posyp serem i zapiekaj w piekarniku w 200°C około 15 minut.
    Smacznego!

Komentarze do przepisu (5)

Nevermore 14 października
Pyszności, uwielbiam takie placki :) Świetna prezentacja i filmik:)

p.s. Fajny tatuaż ;)
KulinarnaChwila 15 października
Pyszności :)
smacznie_na_talerzu 16 października
Dziękuję ❤️
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • NA 5 PLACKÓW:
  • • 800g ziemniaków
  • • 1 cebula
  • •1 jajko
  • •sól i pieprz wg upodobań
  • •1 łyżka majeranku
  • •2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • •olej do smażenia
  • DODATKOWO:
  • •pomidor
  • •papryka żółta
  • •pieczarki
  • •ser mozarella
Składniki