Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane
> 5-6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Tradycyjne placki ziemniaczane to świetna propozycja obiadowa. Takie placuszki możemy podawać z ulubionymi sosami i dodatkami.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 mała cebula,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 2 jajka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Miskę lekko przechylamy na bok, ziemniaki zbieramy z jednej strony miski, tak aby zebrał się płyn.

  2. Płyn zlewamy.
    Cebulę obieramy i kroimy w koteczkę.
    Natkę pietruszki szatkujemy.
    Czosnek przeciskamy przez praskę.
    Do ziemniaków dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
    Na patelnię wlewamy olej rozgrzewamy i smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor.
    Podajemy z ulubionymi sosami lub dodatkami.

    Smacznego ;)

Komentarze do przepisu (4)

Maudie 14 października 2019
Piękne wypieczone,mniam!!!!
szpileczkiibabeczkiblog 15 października 2019
;)
KulinarnaChwila 15 października 2019
Pyszne placuszki:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 mała cebula,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 2 jajka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • olej do smażenia.
Składniki