Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki ziemniaczane to moje ukochane smaki dzieciństwa. Najbardziej lubię są te złociste i chrupiące na zewnątrz oraz delikatne w środku. To idealne rozwiązanie na szybki i prosty w przygotowaniu obiad.
Pyszne ekspresowe danie na upalny dzień, marynowane śledzie w zalewie octowej...
Odsłon: 105
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 765
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 854
Polecam.
Odsłon: 601
Pyszne ekspresowe danie na upalny dzień, marynowane śledzie w zalewie octowej...
Odsłon: 105
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 765
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 854
Polecam.
Odsłon: 601
Składniki
Obrane ziemniaki oraz cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Startą masę przekładamy na sitko ustawione na naczyniu i delikatnie odciskamy. Masę przekładamy do miski, a z naczynia odlewamy delikatnie wodę z ziemniaków. Pozostałą na dnie skrobię ziemniaczaną dodajemy do odciśniętych ziemniaków i cebuli.
Następnie dodajemy jajka, mąkę oraz łyżkę śmietany. Wszystko doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Porcje masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej rzepakowy i smażymy z obu stron na złoty kolor. Placki po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu. Podajemy z kwaśną śmietaną, jogurtem lub sosem czosnkowym.