Ewa_Gotuje

Ma wielki arsenał witamin i minerałów. Wzmacnia kości, obniża poziom cukru i działa antynowotworowo

Gdy dodasz ją do rosołu, zupa nabierze zupełnie innego aromatu. Pak choi to chińska kapusta, którą często spotkasz w azjatyckim bulionie, czyli ramenie. Dowiedz się, jakie wartości kryje warzywo i jak zastosować kapustę pak choi w kuchni. Dla jej właściwości prozdrowotnych warto spróbować.

Kapusta pak choi to świetny dodatek do zup. Może być spożywana po ugotowaniu lub na surowo | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Polacy kochają kapustę, jednak rzadko kiedy mieli okazję wypróbować kapusty pak choi. Co to za rodzaj i jakie właściwości zdrowotne wykazuje? Przekonaj się, czy kapustę pak choi można jeść na surowo oraz jak wykorzystać ją w kuchni. Jedno jest pewne, zdecydowanie warto!

Sprawdź także: Jak pasteryzować zupy w słoikach? Jeden błąd i trzeba będzie wylać

Pak choi - chińska kapusta

Kapusta pak choi nazywana jest też białą, chińską kapustą lub bok choi. Wywodzi się z Chin, gdzie uprawia się ją już ponad 1500 lat i nazywa bai cai, czyli białą kapustą. Najbardziej popularna jest oczywiście w kuchni orientalnej. Z wyglądu odbiega od tradycyjnej kapusty głowiastej, ponieważ jest podłużną rozetą liści - u dołu białą, na górze - jasnozieloną (można ją przyrównać już bardziej do kopru włoskiego). Obie części kapusty - biała i zielona - są jadalne. 

Kapusta pak choi - wartości odżywcze

Dlaczego w ogóle jeść chińską kapustę? Wartości odżywcze pak choi wpływają na cały organizm. Jest niskokaloryczna - 100 g to tylko 13 kalorii. Zawiera ona silne antyoksydanty, które zapobiegają procesom starzenia się komórek. W składzie ma także witaminy, w tym A, C, K oraz szereg minerałów. Do głównych należą: potas, wapń, mangan, magnez, żelazo, miedź  i fosfor. Co więcej, to źródło błonnika, kwasu foliowego, kwasów tłuszczowych omega-3 i białka

Jakie właściwości zdrowotne ma kapusta pak choi?

Ze względu na liczne wartości odżywcze kapusta wykazuje też silne działanie na wszystkie ludzkie narządy. Jakie właściwości zdrowotne ma pak choi? Przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki, odpowiedzialne za starzenie się organizmu i wyniszczanie zdrowych komórek. Właśnie dlatego, jedząc azjatyckie warzywo, zmniejszasz ryzyko wystąpienia nowotworów, stabilizujesz poziom cukru, wzmacniasz kości.

Ponadto kapusta pak choi działa przeciwzapalnie i reguluje ciśnienie. Może stać się składnikiem diety odchudzającej, ponieważ przyspiesza spalanie tłuszczu i zapewnia uczucie sytości na dłużej. Zawarty w niej błonnik pokarmowy dodatkowo wspiera prawidłową pracę jelit.  

Czy kapustę pak choi można jeść na surowo?

Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne kapusty pak choi przekonały cię do tego, żeby jej spróbować? W takim razie pewnie zastanawiasz się, czy kapustę pak choi można jeść na surowo, czy powinieneś ją poddać obróbce cieplnej przed spożyciem.

Tak naprawdę kapusta pak choi smakuje doskonale na surowo. Jest wtedy niezwykle chrupiąca. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, abyś ją ugotował, poddusił lub usmażył. Jak widzisz, kapusta pak choi w kuchni to uniwersalny produkt.

Kapusta pak choi w kuchni

Delikatny smak, przypominający ten kapusty i szpinaku, sprawia, że kapusta pak choi w kuchni znajdzie wiele zastosowań. Pamiętaj, że im mniejsza główka kapusty, tym łagodniejszy jej smak.

Co można zrobić z kapusty pak choi? Już wiesz, że możesz ją jeść na surowo - wtedy najlepiej smakuje jako dodatek do sałatki, surówki lub jako zamiennik sałaty w kanapce. Wystarczy obrać ją z zewnętrznych liści, umyć i pokroić liście na paski. 

Dodaj ją też do potraw z woka lub typu stir-fry, szczególnie inspirowanych kuchnią azjatycką. Możesz wykorzystać ją jako składnik zup, dań mięsnych oraz owoców morza. Pyszną potrawą z udziałem kapusty pak choi są sajgonki. Jeśli chcesz natomiast podać ją w formie przystawki, na liściach wyłóż uprażone nasiona sezamu lub podsmażony bekon.

Wypróbuj pyszne sposoby użytkowników na to, co można zrobić z kapusty pak choi:

1. Zupa z kapustą pak choi

 Zupa z kapustą pak choi Zobacz przepis

Zupa z kapustą pak choi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Tajska zupa z krewetkami i pieczarkami

 Tajska zupa z krewetkami i pieczarkami Zobacz przepis

Zupa z kapustą chińską / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Zupa w stylu tajskim z kurczakiem

 Zupa w stylu tajskim z kurczakiem Zobacz przepis

Tajska zupa z kurczakiem i pak choi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Grillowane szparagi z białą kiełbasą, pak choi i ziemniakami

 Grillowane szparagi z białą kiełbasą, pak choi i ziemniakami Zobacz przepis

Co można zrobić z kapusty pak choi? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Spaghetti ze schabem, pak choi i szparagami

 Spaghetti ze schabem, pak choi i szparagami Zobacz przepis

Spaghetti ze schabem, pak choi i szparagami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Kokosowa zupa z makaronem ryżowym

 Kokosowa zupa z makaronem ryżowym Zobacz przepis

Zupa z kapustą chińską pak choi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Dorsz po azjatycku

 Dorsz po azjatycku Zobacz przepis

Dorsz z pak choi - ryba z kapustą chińską / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Spaghetti „po chińsku" z pak choi i mun

 Spaghetti „po chińsku" z pak choi i mun Zobacz przepis

Kapusta pak choi - przepisy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Kurczak z bambusem i pak choi

 Kurczak z bambusem i pak choi Zobacz przepis

Kurczak z bambusem i pak choi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Sałatka z pak choi z imbirem i pomarańczą

 Sałatka z pak choi z imbirem i pomarańczą Zobacz przepis

Sałatka z pak choi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Gołąbki wegetariańskie z pak choi

 Gołąbki wegetariańskie z pak choi Zobacz przepis

Gołąbki wegetariańskie z pak choi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Zobacz także: 

Węgierskie leczo po polsku: Jak rozpieścić podniebienie w kilku krokach? »

Zamiast brać tabletki, włącz do diety. Wystarczy dwa razy w tygodniu »

Najzdrowsze śniadanie według neurologów. Mózg będzie ci wdzięczny »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Piątkowy obiad

Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....

Odsłon: 820

30 min
16
30 min
2
15 min
0

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0