Zupa w stylu tajskim z kurczakiem

Zupa w stylu tajskim z kurczakiem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Ostro-kwaśna, lekka zupa z kurczakiem, pieczarkami i pak choi.

Składniki

  • Kurczak (filet, polędwiczki lub mięso z udka) - 400g
  • Kapusta chińska Pak Choi - 1szt
  • Pieczarki - 300g
  • Marchew - 1szt
  • Mleko kokosowe - 1 puszka 400ml
  • Pasta Tom Yum - 30g
  • Liść limonki kafir - 3szt
  • Imbir - kawałek ok 2cm
  • Makaron ryżowy - 100-150g
  • Świeża kolendra

Przygotowanie

  1. Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją. Po przygotowaniu układamy w miseczkach lub talerzach.

    Kurczaka kroimy w kostkę, pieczarki w plastry, marchew ścinamy np. obieraczką do warzyw. Pak choi kroimy na 4 kawałki

    W garnku podgrzewamy 1,5l wody. Kiedy zacznie się gotować, dodajemy mleko kokosowe, pastę Tom Yum, imbir w kawałki i liście kafir. Dodajemy kurczaka i marchewkę. Gotujemy na małym ogniu. Po 10 minutach dodajemy pieczarki. Po 5 kolejnych minutach dodajemy kapustę pak choi. Gotujemy jeszcze 5 minut. Ewentualnie doprawiamy do smaku, ale raczej nie będzie takiej potrzeby, ponieważ pasta Tom Yum jest bardzo bogata w smaku.

    Makaron zalewamy zupą, na każdej porcji układamy ćwiartkę kapusty. Przed podaniem posypujemy listkami kolendry.

Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 12 maja
Świetna zupa, uwielbiam orientalne smaki :)
KORAL 12 maja
Podaj szybko adres, już do Ciebie jadę :)
Pycha.
fafiatko 13 maja
Pychota! Zabrałam się z KORAL do jednej podwozki :)))
Składniki
  • Kurczak (filet, polędwiczki lub mięso z udka) - 400g
  • Kapusta chińska Pak Choi - 1szt
  • Pieczarki - 300g
  • Marchew - 1szt
  • Mleko kokosowe - 1 puszka 400ml
  • Pasta Tom Yum - 30g
  • Liść limonki kafir - 3szt
  • Imbir - kawałek ok 2cm
  • Makaron ryżowy - 100-150g
  • Świeża kolendra
Składniki