Kurczak z bambusem i pak choi

Kurczak z bambusem i pak choi
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Danie w azjatyckim stylu z kurczakiem, pak choi, pieczarkami i pędami bambusa. Szczególnie efektownie wygląda podane na żeliwnym talerzu.

Składniki

  • Kurczak, mięso z piersi - 500g
  • Pieczarki - 350g
  • Kapusta pak choi - 1szt
  • Kapusta biała - 1/4szt
  • Pędy bambusa - 1 puszka - 140g po odcieku
  • Papryka - 1 szt
  • Liście kafir - 3szt
  • Suszone liście kolendry - 1 łyżeczka
  • Przyprawy mielone:
  • kuchni chińskiej - 1 łyżeczka
  • kumin, kolendra, trawa cytrynowa - po 1/2 łyżeczki
  • Pasta miso - 1 łyżka
  • Sriracha - 1 łyżeczka
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki płaskie
  • Olej sezamowy - 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy w większą kostkę. Przesmażamy na oleju sezamowym przez 2-3 minuty. Dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki, paprykę w paskach, poszatkowane kapusty i odsączony bambus. Smażymy kolejne kilka minut. Zalewamy szklanką wody, dodajemy kafir, liście kolendry, przyprawy mielone, srirachę. Gotujemy razem 15 minut. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w połowie szklanki wody i dolewamy. Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Na końcu dodajemy miso i dokładnie mieszamy.
    Danie najlepiej podać na żeliwnych talerzach. Talerze nagrzewamy w piekarniku i nakładamy porcję kurczaka - na gorącym talerzu jedzenie będzie pięknie skwierczeć.
    Danie podajemy z pieczywem, ryżem lub frytkami.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 01 grudnia 2021
Pyszotka ;)
Składniki
  • Kurczak, mięso z piersi - 500g
  • Pieczarki - 350g
  • Kapusta pak choi - 1szt
  • Kapusta biała - 1/4szt
  • Pędy bambusa - 1 puszka - 140g po odcieku
  • Papryka - 1 szt
  • Liście kafir - 3szt
  • Suszone liście kolendry - 1 łyżeczka
  • Przyprawy mielone:
  • kuchni chińskiej - 1 łyżeczka
  • kumin, kolendra, trawa cytrynowa - po 1/2 łyżeczki
  • Pasta miso - 1 łyżka
  • Sriracha - 1 łyżeczka
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki płaskie
  • Olej sezamowy - 1 łyżka
Składniki