kokosowa zupa z makaronem ryżowym

kokosowa zupa z makaronem ryżowym
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: agafia
Imbir, czerwona pasta curry, czosnek i kolendra zapewniają mocny smak

Składniki

  • makaron ryżowy - 200 g
  • kapusta pak choi - 2-3 szt
  • cebula - 1 szt
  • czosnek - 3-4 ząbki
  • imbir - kawałek korzenia
  • czerwona pasta curry - 1 łyżka
  • kurkuma - 1 łyżeczka
  • zielony groszek (świeży lub mrożony) - 150 g
  • mleko kokosowe - 400 ml
  • bulion warzywny - 750 ml
  • kolendra - pół pęczka
  • sok z limonki - 2-3 łyżki
  • cukier palmowy - 1 łyżeczka
  • sól

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, przepłukać zimną wodą.

  2. Cebulę pokroić w piórka, imbir i czosnek w cienkie plasterki, wrzucić na rozgrzany w sporym garnku olej kokosowy. Smażyć 4-5 minut do zeszklenia cebuli. Dodać pastę curry i kurkumę.

  3. Następnie wlać bulion i mleko kokosowe, wrzucić zielony groszek gotować 5-6 minut. W międzyczasie kapustę pak choi pokroić na kawałki, dodać do zupy, gotować kolejne 2-3 minuty.

  4. Zupę doprawić do smaku cukrem palmowym, sokiem z limonki i ewentualnie solą. Makaron ryżowy przełożyć do misek, zalać zupą, podawać z kolendrą.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila wczoraj, o 06:49
Pyszotka:)
SprytnaChochla wczoraj, o 14:15
Pycha! A pak choi pięknie się prezentuje!
Składniki
  • makaron ryżowy - 200 g
  • kapusta pak choi - 2-3 szt
  • cebula - 1 szt
  • czosnek - 3-4 ząbki
  • imbir - kawałek korzenia
  • czerwona pasta curry - 1 łyżka
  • kurkuma - 1 łyżeczka
  • zielony groszek (świeży lub mrożony) - 150 g
  • mleko kokosowe - 400 ml
  • bulion warzywny - 750 ml
  • kolendra - pół pęczka
  • sok z limonki - 2-3 łyżki
  • cukier palmowy - 1 łyżeczka
  • sól
Składniki