Ewa_Gotuje

Jak przyprawić gęś? Te przyprawy najlepiej podkreślają smak mięsa

Pierwszy i drugi dzień świąt Bożego Narodzenia wiąże się z rodzinnymi spotkaniami, na które warto przygotować wyjątkowy obiad. Świetnie sprawdzi się tu pieczona gęś, która przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Jak przyprawić gęś, żeby smakowała najlepiej?

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Gęsina to szlachetne mięso, które króluje na polskich stołach podczas świąt i uroczystości. Wiele gospodyń boi się jednak podjęcia tego kulinarnego wyzwania, obawiając się, że gęś będzie zbyt wymagająca w przygotowaniu. To błąd! Zrobienie tego dania wcale nie musi być trudne. Co więcej, odpowiednio przyprawione mięso gęsi to prawdziwy rarytas, który idealnie sprawdzi się w pierwszy lub drugi dzień Bożego Narodzenia. Aby obiad wyszedł perfekcyjnie, warto wiedzieć, jak przyprawić pieczoną gęś. 

Sprawdź także: Jak upiec schab, żeby był soczysty? Spróbuj tej marynaty

Jak zrobić pieczoną gęś?

Pieczona gęś podana w całości na bożonarodzeniowym stole, z pewnością zrobi wrażenie na twoich gościach. Do przyrządzenia tego dania, będziesz potrzebować: czterokilogramowej gęsi, cztery kwaśne jabłka, trzy kromki chleba pszennego, łyżeczkę masła oraz przyprawy: majeranek, tymianek i sól. 

Zacznij od umycia i osuszenia mięsa, możesz również odkroić tłuste kawałki. Następnie natrzyj je mieszanką przypraw, solą, majerankiem i tymiankiem. Aby mięso nabrało smaku, możesz odstawić je do lodówki na kilka godzin. Pokrojony w kostkę chleb podsmaż na łyżce masła na rozgrzanej patelni. Obrane ze skórki jabłka pokrój w kawałki. Połącz chleb z jabłkami, a następnie włóż farsz do środka gęsi. Zamknij gęś wykałaczkami lub zaszyj nicią. Mięso piecz przez godzinę w brytfannie w 180 stopniach. Następnie obróć gęś na drugą stronę, zredukuj nieco temperaturę i pozostaw ją przez następne cztery godziny.

Jakich przypraw użyć do pieczonej gęsi?

Zastanawiasz się, jakie przyprawy najlepiej będą pasowały do pieczonej gęsi? Do gęsiny warto wybrać wspomniane wyżej majeranek i tymianek, a także dodatek: jałowca, czosnkurozmaryn. Nie można zapomnieć również o soli. Bogaty smak mięsa doskonale podkreśli także czerwone wino. Niektóre przepisy zalecają, aby gęsina leżakowała w marynacie co najmniej 12 godzin. Wówczas ma nabrać wyjątkowo intensywnego smaku oraz kruchości. Dodatkowo można nafaszerować ją jabłkami, żurawiną, a także plastrami pomarańczy. 

Najlepsze przepisy na gęś

Szukasz kolejnych kulinarnych inspiracji? Zajrzyj do przepisów na gęś przygotowanych przez naszych użytkowników. 

1. Świąteczna nadziewana gęś

 Świąteczna nadziewana gęś Zobacz przepis

Świąteczna nadziewana gęś / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Gęś pieczona z jabłkami

 Gęś pieczona z jabłkami Zobacz przepis

Gęś pieczona z jabłkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Gęś pieczona w ziołach

 Gęś pieczona w ziołach Zobacz przepis

Gęś pieczona w ziołach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Tradycyjna pieczona gęś w całości

 Tradycyjna pieczona gęś w całości Zobacz przepis

Tradycyjna pieczona gęś w całości / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Pieczona gęś

 Pieczona gęś Zobacz przepis

Pieczona gęś / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Gęś w sosie śliwkowo-selerowym

 Gęś w sosie śliwkowo-selerowym Zobacz przepis

Gęś w sosie śliwkowo-selerowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Gęś nadziewana mięsem mielonym i grzybami

 Gęś nadziewana mięsem mielonym i grzybami Zobacz przepis

Gęś nadziewana mięsem mielonym i grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Pieczona gęś

 Pieczona gęś Zobacz przepis

Pieczona gęś / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Zamocz śledzie w tym napoju z bąbelkami. Jeszcze nigdy nie były tak delikatne »

Największe błędy przy pieczeniu sernika. Ciasto pęka i kruszy się przy krojeniu »

Woda po ziemniakach i drożdże. Domowe odsiwianie last minute »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Piątkowy obiad

Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....

Odsłon: 784

30 min
15
30 min
2
15 min
0
15 min
3
15 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0