Gęś pieczona z jabłkami

Gęś pieczona z jabłkami
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Fram
czyli pierś gęsi w sosie jabłkowym - niech się tradycji marcinowo - gęsiowej stanie zadość ;-)

Składniki

  • piersi z gęsi - 4 szt.
  • miód - 2 łyżki
  • powidła śliwkowe - 4 łyżki
  • jabłka - 2 szt.
  • bulion - pół szklanki
  • olej - 4-5 łyżek
  • cytryna - 1 szt.
  • majeranek
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. piersi skrapiamy sokiem cytrynowym, nacieramy solą i pieprzem, po czym odstawiamy na godzinę

  2. zamarynowane piersi obsmażamy z obu stron, na rozgrzanym oleju, do momentu, aż skórka ładnie zbrązowieje

  3. do gorącego bulionu dodajemy powidła i dokładnie mieszamy, a jabłka obieramy i ucieramy na dużych oczkach

  4. na dno naczynia żaroodpornego (wybieramy takie z przykryciem) wylewamy bulion z powidłami, układamy utarte jabłka, a na nie piersi (skórką do góry), wierzch piersi smarujemy miodem i posypujemy majerankiem

  5. przykryte naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C. na 2 godziny... no i gotowe, podajemy z pieczonymi ziemniakami, SMACZNEGO

Komentarze do przepisu (1)

pelen_brzuszek 10 lutego 2019
piękna ta skórka :)
Składniki
  • piersi z gęsi - 4 szt.
  • miód - 2 łyżki
  • powidła śliwkowe - 4 łyżki
  • jabłka - 2 szt.
  • bulion - pół szklanki
  • olej - 4-5 łyżek
  • cytryna - 1 szt.
  • majeranek
  • sól, pieprz
Składniki