Pieczona gęś

Pieczona gęś
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
drogie
Gęś w dzisiejszych czasach jest mięsem luksusowym. Cena wręcz zawrotna, więc nie jest to danie codzienne, a wręcz od święta. Ja zakupiłam połówkę takiej gęsi i zrobiłam ją sposobem mojej babci :)

Składniki

  • 1 gęś
  • sól
  • majeranek
  • 4-5 ząbków czosnku

Przygotowanie

  1. Wypatroszoną gęś namoczyć na godzinę, dwie w zimnej wodzie, po czym wysuszyć dokładnie ręcznikiem papierowym wewnątrz i zewnątrz. Natrzeć gęś od środka i po wierzchu solą, zmiażdżonym czosnkiem i majerankiem. Włożyć do lodówki na kilka godzin.

  2. Odciąć końcówki skrzydeł, szyję włożyć do środka tuszki, nogi ułożyć ściśle wzdłuż tuszki, ułożyć w brytfannie, podlać niewielką ilością gorącej wody lub bulionu. Wierzch polać gorącym tłuszczem, np. smalcem, wstawić do nagrzanego piekarnika (220°) Piec 3-4 godziny, w zależności od wielkości gęsi, aż do miękkości mięsa. Pamiętać o częstym polewaniu mięsa powstałym wywarem.

  3. Rada: odstające nogi i skrzydła muszą być przymocowane do tuszki, ponieważ w pieczeniu łatwo wysychają i się szybko przypiekają. Końcówki skrzydeł można po prostu odciąć.. Gęś należy ułożyć w brytfannie piersią do góry, najlepiej silnie ucisnąć rękami, aby cała tuszka się lekko spłaszczyła, polać rozgrzanym tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika.W czasie pieczenia polewać często wytworzonym sosem, a odparowany sos uzupełniać gorącą wodą lub bulionem. Gdy piersi zrumienią się odwracamy tuszkę do góry grzbietem. Pod koniec pieczenia temperaturę w piekarniku zmniejszamy, aby gęś doszła.

Komentarze do przepisu (3)

Obserwator 02 grudnia 2018
Cudnie ja przygotowałaś. Przepisy babcine zawsze się sprawdzają :)
kulinarnagosia 02 grudnia 2018
O, tak babcine przepisy są najlepsze :)
babcitereskiciasta 04 grudnia 2018
Pięknie upieczona.:)
Składniki
  • 1 gęś
  • sól
  • majeranek
  • 4-5 ząbków czosnku
Składniki