Gęś pieczona w ziołach

Gęś pieczona w ziołach
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
drogie
avatar Autor: bozka44
Pyszne danie przygotowane z podwojnej piersi i dwóch udek z gesi. Pieczone tradycyjnie w piekarniku, w gesiarce.

Składniki

  • 1 podwojna piers z gesi z koscia + 2 uda z gesi
  • majeranek 2 lyzki, przyprawa warzywna 2 lyzki, sok z cytryny, 4 zabki czosnku, 2 lyzki oleju rafin.
  • slodka papryka w proszku 1 lyzka, pol lyzeczki kurkumy
  • 1 jablko

Przygotowanie

  1. Mieso dokladnie myjemy, oczyszczamy, osuszamy i skorke nacinamy w ukosna kratke. Dodatkowo piers z obydwu stron grzbietu delikatnie odcinamy czesciowo od kosci, ale nie do konca.

    Mieso wkladamy do glebokiej miski i dokladnie nacieramy marynata przygotowana z podanych skladnikow, dbajac, aby marynata znalazla sie szczegolnie w przygotowanych przez nas nacieciach.
    Odstawiamy do lodowki do nastepnego dnia.

    Do gesiarki nalewamy pol szklanki wody, kladziemy na dno jablko pokrojone w plastry, a nastepnie kladziemy czesci miesa koscia na dol.
    Pieczemy pod przykryciem w temp. 200°C przez 90 do 100 minut.
    15 minut pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywe, polewamy mieso wytworzonym sosem i pieczemy juz bez przykrycia.

    Gotowe.

    Na cieplo, na zimno - jak kto woli.

    jako danie obiadowe bedzie pysznie smakowalo z kluseczkami slaskimi i dobrym sosem pieczeniowym.

Komentarze do przepisu (8)

fafiatko 11 listopada 2018
Pyszna i idealna gęś!
kuchmariola63 12 listopada 2018
Taka gąska jest pyszna :)
babcitereskiciasta 12 listopada 2018
Pięknie upieczona gąska.:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 podwojna piers z gesi z koscia + 2 uda z gesi
  • majeranek 2 lyzki, przyprawa warzywna 2 lyzki, sok z cytryny, 4 zabki czosnku, 2 lyzki oleju rafin.
  • slodka papryka w proszku 1 lyzka, pol lyzeczki kurkumy
  • 1 jablko
Składniki