Grill - temat specjalny

Dlaczego warto jeść rokitnik? Konfitury i dżemy z jego owoców to superfood

Rokitnik to roślina, która nie cieszy się zbyt dużą popularnością w polskiej kuchni, a szkoda, bo ma naprawdę wiele do zaoferowania. Jej ogromnym atutem jest nie tylko atrakcyjny smak, ale również wysoka zawartość substancji odżywczych. Dlaczego warto jeść rokitnik i co można z niego zrobić?

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Rokitnik zwyczajny to krzew występujący głównie na terenie Azji i Europy. Jego charakterystycznym elementem są cierniste łodygi, wąskie liście i niewielkie pomarańczowe owoce. To właśnie te ostatnie wykorzystywane są do przyrządzania rozmaitych przetworów, w tym dżemów, galaretek, sosów i konfitur. Dlaczego warto jeść rokitnik i co z niego zrobić, żeby móc w pełni cieszyć się jego wyjątkowym smakiem i cennymi właściwościami? Poznaj kilka sprawdzonych przepisów i koniecznie zrób większe zapasy - na jesień i zimę będą jak znalazł!

Rokitnik – wartości odżywcze  

Ile kalorii zawiera i co dokładnie kryje w sobie rokitnik? Wartości odżywcze w 100 g jego owoców kształtują się następująco:  

Wartość energetyczna: 74 kcal; 

Białko: 1 g; 

Tłuszcze: 4,2 g; 

Węglowodany: 9,1 g; 

Błonnik: 2,9 g; 

Witamina C: 360 mg; 

Witamina K: 100-200 mg; 

Witamina E: 160 mg; 

Witamina A: 3-40 mg;

Potas: 168-219 mg; 

Żelazo: 0,5-1,5 mg; 

Wapń: 5-7,2 mg; 

Magnez: 8,3-9,5 mg.

Rokitnik – właściwości 

Jakie działanie na organizm wykazuje rokitnik? Właściwości tej rośliny są naprawdę liczne! Wiele korzyści z jej spożywania mogą osiągnąć osoby z niedoborem witaminy C, który objawia się m.in. krwawieniem z dziąseł, powstawaniem siniaków, spadkiem apetytu oraz bólem mięśni i stawów. Wysoka zawartość kwasu askorbinowego zapobiega i wspomaga leczenie infekcji wirusowych, które szczególnie dają się we znaki w okresie jesienno-zimowym. Na uwagę zasługuje fakt, że w tym przypadku jest on bardzo trwały, ponieważ w rokitniku brakuje rozkładającego go enzymu. 

Rokitnik to obfite źródło witamin, minerałów, przeciwutleniaczy, flawonoidów i steroli roślinnych, które wspomagają szereg procesów zachodzących w ludzkim ciele – niwelują stany zapalne, łagodzą dolegliwości reumatyczne, a także przynoszą ulgę przy zaburzeniach żołądkowo-jelitowych. Nie sposób nie wspomnieć również o pozytywnym wpływie na układ sercowo-naczyniowy - związki te regulują ciśnienie krwi i obniżają poziom „złego” cholesterolu, zmniejszając ryzyko wystąpienia miażdżycy, udaru mózgu oraz zawału i niedokrwienia mięśnia sercowego.  

Co można zrobić z rokitnika 

Opcji jest naprawdę wiele! Jego owoce stanowią idealną bazę do przetworów, w tym konfitur, soków, dżemów i galaretek. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodawać je do napojów lub łączyć z wytrawnymi potrawami. Poznaj kilka sposobów na wykorzystanie rokitnika w kuchni i koniecznie wprowadź go do swojego jadłospisu! 

Galaretka  

Galaretka rokitnikowa to przekąska, która posmakuje zarówno małym, jak i dużym smakoszom. Poza owocami do jej przyrządzenia potrzebujesz cukru, startej skórki z cytryny i pomarańczy oraz świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego.  

Realizację przepisu rozpocznij od podgotowania rokitnika - rób to do momentu, aż zacznie pękać. Po obróbce termicznej przecedź go przez gęste sitko i dokładnie wyciśnij. Po wykonaniu tych czynności dosyp cukier i wymieszaj.  

Dodaj do powstałej mikstury skórki z cytrusów i sok pomarańczowy - gotuj całość przez ok. 20 minut, cały czas mieszając. Gdy zawartość garnka zgęstnieje, przełóż masę do suchych, wyparzonych słoików i ustaw je do góry dnem. Rokitnik posiada naturalne środki żelujące, więc galaretka powinna stężeć bez dodatku żelatyny czy agaru.  

Dżem  

Co można zrobić z rokitnika, jeśli nie galaretkę? Na przykład smaczny i pożywny dżem! Przekąska w tym wydaniu powstaje z zaledwie trzech składników, tj. owoców, cukru oraz wody. Jak wykonać ją krok po kroku?  

Usuń z owoców listki i zanieczyszczenia, opłucz je pod bieżącą wodą, a następnie wrzuć do garnka i zagotuj. Po ok. 20 minutach przecedź masę przez gęste sitko, a powstały płyn ponownie poddaj obróbce termicznej - tym razem z cukrem. Gdy przecier zgęstnieje, przełóż go do wyparzonych słoików i szczelnie je zakręć. 

Sok 

W jakiej innej formie warto spożywać rokitnik? Wartości odżywcze tej rośliny bez problemu przemycisz do soku. Aby go wyczarować, musisz zaopatrzyć się jedynie w dwa produkty, tj. cukier i owoce rokitnika.  

Oczyść rokitnik z resztek liści i gałązek, opłucz go pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Wrzuć owoce do naczynia, zasyp cukrem i odstaw na co najmniej osiem godzin. Po upływie tego czasu gotuj całość przez pół godziny od momentu wrzenia. Przecedź składniki przez gęste sitko i przelej płyn do butelek. Poddaj te ostatnie procesowi pasteryzacji i umieść w ciemnym miejscu.  

Konfitura  

Konfitura z rokitnika to prawdziwa bomba witaminowa, którą musisz mieć zimą w swojej spiżarni! Jej przygotowanie jest banalnie proste - wystarczy użyć do tego zaledwie trzech komponentów, czyli owoców, cukru oraz wody

Pierwszym krokiem w realizacji receptury jest oczywiście usunięcie wszelkich zanieczyszczeń z owoców. Po opłukaniu wodą wsyp te ostatnie do garnka i gotuj do momentu, aż się rozpadną (ok. 30 minut). Po obróbce termicznej przecedź je przez gęste sitko.  

Przelej powstały płyn do garnka lub rondelka, wsyp cukier i ponownie zagotuj. Gdy składniki zaczną wrzeć, duś je pod przykryciem przez ok. pięć minut. Umieść jeszcze gorący mus w wyparzonych słoikach i odstaw do ostygnięcia. W tym przypadku proces pasteryzacji jest opcjonalny.  

Sos do mięs i ryb  

Co można zrobić z rokitnika, aby podkreślić smak mięsa lub ryby? Najlepiej sprawdzi się tutaj aromatyczny sos! Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że rokitnik doskonale komponuje się z wytrawnymi przekąskami i potrafi uatrakcyjnić nawet najbardziej wykwintne danie.  

Wyżej wspomniany sos powstaje z takich produktów jak szalotka, ocet winny, syrop klonowy, bulion drobiowy oraz sól i pieprz. Zagotuj w garnku syrop klonowy i ocet winny. Dodaj do nich posiekaną szalotkę i duś całość pod przykryciem. Po ok. dwóch minutach wlej bulion, zredukuj nadmiar płynu i dorzuć owoce. Kontynuuj obróbkę termiczną przez pięć minut, ponownie przykrywając garnek pokrywką. Na koniec przecedź wszystko przez sitko i dopraw solą oraz pieprzem wedle uznania.  

Do czego dodawać rokitnik?  

Zastanawiasz się, do czego dodawać rokitnik, jeśli nie do ryb i mięs? Lista możliwości jest bardzo długa! Rokitnikowe przetwory świetnie pasują do domowych wypieków, naleśników oraz gofrów. Co więcej, warto wyczarować z nich pyszny sos do sałatek, makaronu czy deserów. Możesz także posłodzić nimi herbatę, aby wzmocnić jej rozgrzewające działanie. Do wyboru, do koloru!  

1. Sok z rokitnika

 Sok z rokitnika Zobacz przepis

Jak zrobić sok z rokitnika? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Sok z owoców rokitnika

 Sok z owoców rokitnika Zobacz przepis

Co zrobić z rokitnika? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Nalewka z rokitnika

 Nalewka z rokitnika Zobacz przepis

Nalewka z rokitnika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Nalewka z rokitnika (prawie jak domowy koniak)

 Nalewka z rokitnika (prawie jak domowy koniak) Zobacz przepis

Jak zrobić nalewkę z rokitnika? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kruche ciasto z galaretką z rokitnika

 Kruche ciasto z galaretką z rokitnika Zobacz przepis

Ciasto z rokitnikiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Nie popełniaj tego kulinarnego błędu! Gulasz za każdym razem wyjdzie gorzki »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 169

30 min
8
30 min
9
15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

3
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17