Grill - temat specjalny

Chcesz wesprzeć funkcje swojej wątroby? Jedz te cztery warzywa!

Wątroba to największy narząd miąższowy w ludzkim ciele. Wśród jej najważniejszych funkcji wymienia się wspomaganie trawienia, filtrację, magazynowanie substancji odżywczych oraz detoksykację organizmu. Co można zrobić, aby ją wspomóc w podstawowych zadaniach? Postaw na te zdrowe i smaczne warzywa!

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Dobrze funkcjonująca wątroba to warunek osiągnięcia dobrego samopoczucia i homeostazy w organizmie. Pełni ona liczne funkcje w układzie pokarmowym, m.in. magazynuje witaminy i minerały, bierze udział w trawieniu pokarmów, oczyszcza krew z toksyn oraz wspomaga syntezę białek. Co więcej, posiada ona istotną własność samoregeneracji. Nie oznacza to jednak, że twoje wybory żywieniowe i codzienne nawyki pozostają bez znaczenia dla jej pracy. 

Jak wspomóc wątrobę w jej codziennych zmaganiach? Na przykład poprzez dostarczanie jej pokarmów obfitujących w cenne mikroelementy. Po jakie produkty warto sięgać? Oczywiście po warzywa! Jeśli chcesz dowiedzieć się, na jakie z nich postawić, zapoznaj się z poniższą listą i naszymi przepisami na proste dania z ich udziałem. 

Sprawdź także: Czarne ziarenka o wielkiej mocy. Jedz je, kiedy skacze poziom cukru

Buraki 

Buraki stanowią bogate źródło antyoksydantów i fitoskładników. Wśród tych najważniejszych dla wątroby znajdują się betalainy, które wspomagają jej funkcjonowanie. Jak dokładnie działają? Badania naukowe pokazują, że mają one potencjał prewencji stłuszczenia wątroby poprzez hamowanie gromadzenia się w niej lipidów. Co więcej, cenne związki bioaktywne obecne w burakach zmniejszają stany zapalne, poprawiając ogólne samopoczucie.  

Zupa krem z buraków 

Nie masz pomysłu na to, jak wdrożyć buraki do swojej diety? W takim razie zdecyduj się na prostą zupę krem! Do realizacji przepisu potrzebujesz buraków, ziemniaków, śmietany 36%, masła oraz majeranku. Na początku obierz warzywa i pokrój je w kostkę. Zalej je wodą, dodaj przyprawy i gotuj do miękkości. Poczekaj, aż płyn wystygnie i zmiksuj go w blenderze kielichowym na gładką konsystencję. Krem zabiel ubitą śmietaną i podawaj posypany świeżym majerankiem. 

Sałatka z buraków z orzechami włoskimi 

Jeśli nie lubisz zup, postaw na coś o wiele prostszego, czyli sałatkę. Na liście zakupów umieść mieszankę sałat, buraki, kozi ser, orzechy włoskie i dobrej jakości oliwę z oliwek. Nagrzej piekarnik do 200 stopni i upiecz buraki owinięte folią aluminiową do miękkości. Upraż orzechy na patelni i zrób ulubiony sos sałatkowy. Na samym końcu połącz wszystko w jednej misce, polej sosem i posyp niewielkimi kawałkami sera. Smacznego! 

Brokuł 

Wątroba lubi dietę obfitującą w warzywa kapustne, w szczególności brokuły. Poprawiają one wynik lipidogramu i poziomu enzymów oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia niealkoholowego stłuszczenia wątroby (NAFLD) oraz zmian nowotworowych. Nie bez znaczenia dla dobrego samopoczucia jest także zawartość sulforafanu wyciszającego toczące się procesy zapalne i wspierającego odporność. Należy jednak pamiętać, że wykazuje on niską stabilność termiczną, dlatego, jeśli możesz, jedz brokuły na surowo! 

Brokuł z fetą 

Nie masz za dużo czasu na przygotowywanie zdrowych posiłków? Jeśli odpowiedź na to pytanie brzmi – tak, skorzystaj z naszego pomysłu na brokuł z fetą. Zaopatrz się w sklepie w tytułowe składniki, śmietanę 18%, czosnek oraz suszone oregano. Wykonanie przepisu rozpocznij od podzielenia warzywa na małe różyczki. Ugotuj je do miękkości lub al dente, odcedź i przyrządź kremowy sos na bazie śmietany, czosnku oraz ulubionych przypraw. Podgrzej go w garnku, a następnie połącz z pozostałymi składnikami. Oprósz wszystko serem i oregano. 

Krem z brokułów 

Jednym z najpopularniejszych sposobów na wdrożenie brokuła do diety jest podanie kremowej zupy z pełnoziarnistymi grzankami. Na liście składników znajdują się brokuły, cebula, płatki migdałów, czosnek, olej, śmietana 18% oraz domowe grzanki. Rozpuść kostki rosołowe w wodzie, dosyp przyprawy i ugotuj w niej pokrojone warzywa. Zeszklij cebulę na patelni, dorzuć do niej czosnek i upraż migdały. Dodaj wszystko do zupy i delikatnie wymieszaj. Po zblendowaniu zupa będzie gotowa do podania. 

Brokuł po indyjsku 

Jak zrobić pysznego brokuła po indyjsku? Podziel go na mniejsze różyczki i zblanszuj we wrzącej wodzie z ulubionymi ziołami. Następnie podsmaż warzywo na patelni z oliwą z oliwek. Zblenduj sól z kuminem, czarnym pieprzem, ziarnami kopru włoskiego oraz strączkami kardamonu. Wsyp gotową przyprawę oraz tartą skórkę cytryny na patelnię i wymieszaj. Przełóż brokuł na talerz i polej go przyrządzonym sosem. 

Brukselka 

Brukselka to kolejne warzywo kapustne na naszej liście. Zawiera ona całe spektrum prozdrowotnych substancji, które poprawią pracę twojej wątroby. W tym kontekście na szczególną uwagę zasługują glukozynolany neutralizujące związki rakotwórcze. Ponadto regularne spożywanie brukselki zwiększa stężenie enzymów wątrobowych odpowiedzialnych za detoksykację organizmu. 

Brukselka z żurawiną 

Aby zaserwować brukselkę z żurawiną, oczyść ją z wierzchnich liści i podgotuj w osolonej wodzie. Przygotuj sos sałatkowy na bazie oliwy z oliwek i ulubionych ziół, a następnie dodaj do niego uprażone na patelni orzechy włoskie. Skarmelizuj cukier z masłem i żurawiną, połącz z sosem i polej nimi zblanszowaną brukselkę. Na samym końcu posyp wszystko serem pleśniowym i podawaj z grissini. 

Brukselka z piekarnika 

Pieczona brukselka to jedna z najprostszych opcji, jakie możesz wyczarować w zaciszu własnego domu – świetnie nada się jako dodatek do obiadów i sałatek. Wystarczy, że upieczesz warzywo w glazurze z oliwy z oliwek i przypraw, np. mieszanki toskańskiej. Brukselkę należy piec przez 40-60 minut w 180 stopniach. 

Warzywa liściaste 

Nie od dziś wiadomo, że warzywa liściaste wspierają zdrowie i stanowią profilaktykę rozmaitych schorzeń. Jednak niewiele mówi się o ich pozytywnym wpływie na wątrobę. Które z nich są warte uwagi? Największą korzyść dla tego narządu miąższowego niesie za sobą spożywanie szpinaku, jarmużu oraz kapusty warzywnej. Uchodzą one za istną skarbnicę przeciwutleniaczy warunkujących poprawną pracę wszystkich narządów – wspomniany szpinak, na przykład, zmniejsza ryzyko NAFLD.  

Czipsy jarmużowe 

Czipsy jarmużowe to danie, które kochają zarówno dorośli, jak i najmłodsi. Do ich wykonania będziesz potrzebować jedynie oliwy z oliwek, liści jarmużu oraz ulubionych przypraw – my polecamy chili, sól oraz skórkę z cytryny. Piecz je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez trzy-pieć minut w temperaturze 150 stopni. 

Zdrowy koktajl ze szpinakiem 

Szpinak najlepiej spożywać na surowo, dlatego można włączyć go do porannych koktajli i smoothies. W umiarkowanej ilości nie zmieni on smaku bazowych połączeń. Możesz dorzucić go zarówno do koktajlu mlecznego, jak i wariantu na bazie mleka roślinnego. My polecamy łączyć go z truskawkami, wiórkami kokosowymi, ananasem oraz nerkowcami. Palce lizać! 

Sprawdź, jakie zdrowe przepisy przygotowali nasi użytkownicy. 

1. Gulasz z brukselki

 Gulasz z brukselki Zobacz przepis

Gulasz z brukselki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kiszone brokuły

 Kiszone brokuły Zobacz przepis

Kiszone brokuły / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Brokuły z prażonymi migdałami

 Brokuły z prażonymi migdałami Zobacz przepis

Brokuły z prażonymi migdałami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Sałatka brokułowa z prażonym słonecznikiem

 Sałatka brokułowa z prażonym słonecznikiem Zobacz przepis

Sałatka brokułowa z prażonym słonecznikiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Spaghetti w pesto z tuńczykiem i brokułami

 Spaghetti w pesto z tuńczykiem i brokułami Zobacz przepis

Spaghetti w pesto z tuńczykiem i brokułami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Makaron ze szpinakiem

 Makaron ze szpinakiem Zobacz przepis

Makaron ze szpinakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Sałatka ze szpinakiem, fetą i żurawiną

 Sałatka ze szpinakiem, fetą i żurawiną Zobacz przepis

Sałatka ze szpinakiem, fetą i żurawiną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Koktajl szpinak, banan, truskawki

 Koktajl szpinak, banan, truskawki Zobacz przepis

Koktajl szpinak, banan, truskawki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Surówka z jarmużu i jabłka

 Surówka z jarmużu i jabłka Zobacz przepis

Surówka z jarmużu i jabłka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Paprykowe chipsy z jarmużu

 Paprykowe chipsy z jarmużu Zobacz przepis

Paprykowe chipsy z jarmużu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Obniżą cukier, ciśnienie i cholesterol. Sercowcy powinni się zajadać »

Rarytas ze spiżarni babci Ewy - przepis na marynowaną cebulę w słoiku »

Dzięki tym trikom kotlet schabowy będzie obłędnie pyszny. Do panierki dodaj jeden składnik »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 255

30 min
8
30 min
9
15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

3
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17